Incepand de astazi, cei care gazduiesc persoane din Ucraina nu mai primesc bani de la stat. Sumele vor fi virate direct catre refugiati

0

Persoanele care gazduiesc refugiati din Ucraina nu vor mai primi bani de la stat. Guvernul a decis ca sumele pentru refugiati vor intra direct in conturile persoanelor din Ucraina. Masura intra in vigoare incepand de astazi, 1 mai.

Până acum, cei care găzduiau astfel de refugiați, primeau bani de la stat pentru chirii și hrana lor, însă de la 1 mai lucrurile se schimbă radical. Astfel că în urma deciziei Guvernului, banii se vor acorda direct de către refugiați, suma pe care o pot primi cetățenii străini fiind stabilită recent, prin hotărâre de Guvern.

Regulile privind asigurarea cazării refugiaților din Ucraina, conținute de OUG 15/2022, se modifică de luna asta, potrivit OUG 22/2023, astfel încât chiar aceștia să primească banii de la stat, nu cei ce-i găzduiesc, ca până acum. Concret, ordonanța prevede că “familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, beneficiază începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană”.

Banii se acordă pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie. Prin familie se înțelege, potrivit ordonanței, grupul de persoane format din soți, părinte/ părinți și/ sau copiii minori ai acestora, precum și persoana care are în creștere și îngrijire unul sau mai mulți copii minori.

Refugiații ucraineni – persoane singure sau familii – vor primi sume diferite de bani pentru cazare și masă pentru primele 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai și numai după îndeplinirea unor condiții legate de căutarea unui loc de muncă și înscrierea copilului la școală. Din luna a 5-a și până la finalul acestui an, statul va mai deconta doar banii de cazare pentru cei care s-au angajat.

Familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, vor beneficia, începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni de următoarele sume forfetare:

  • 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare
  • 600 de lei / lună pentru fiecare persoană pentru acoperirea cheltuielilor de hrană.

Pentru acordarea acestor bani, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– pentru prima lună, singura condiție impusă este ca străinul să fie beneficiar al Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului.

Pentru a beneficia de acești bani, în prima lună, solicitanții trebuie să depună o cerere la autoritatea administrației publice locale a unității/ subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de copia permisului de ședere pentru beneficiarii Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, aflat în perioada de valabilitate.

Autoritățile publice vor verifica apoi, în termen de maximum 3 zile lucrătoare, prin aplicația informatică, îndeplinirea condiției de beneficiar al Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului.

– pentru următoarele 3 luni, acordarea banilor ține de îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

  • a) solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României, să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României.
  • b) să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/ clase/ formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți

Începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, vor beneficia doar de ajutorul pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, care se va acorda tot diferențiat, respectiv 750 lei/lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie.

Pentru a primi însă acești bani, solicitanții trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:

  • a) solicitantul și membrii de familie ai acestuia să fie încadrați în muncă
  • b) să aibă înscriși copiii minori în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.