Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va judeca săptămâna viitoare contestațiile formulate de inculpații lotului Stavarache împotriva măsurii de prelungire a arestului preventiv, decisă de Curtea de Apel Bacău luni, 28 iulie. Stavarache, Goian și Cenușă ajung astfel pentru a doua oară în fața magistraților Curții Supreme, după ce miercuri 9 iulie, judecătorii ÎCCJ au respins o primă contestație depusă de cei trei împotriva unei hotărâri prin care Curtea de Apel Bacău a înlocuit măsura eliberării sub control judiciar cu cea a arestului preventiv.
Curtea de Apel Bacău a decis la 28 iulie menținerea măsurii de arest preventiv pentru inculpații Romeo Stavarache, Liviu Goian și Liviu Cenușă, după ce la începutul aceleiași luni instanța hotărâse ca aceștia să fie plasați, pentru 30 de zile, în arest preventiv. Reconfirmarea măsurii de arest preventiv vine în contextul în care judecătorul de drepturi și libertăți a apreciat că cei trei inculpați au încălcat flagrant limitele eliberării sub control judiciar, dispusă inițial de Curtea de Apel, nesocotind – cu rea-credință – prevederile legale în vigoare.
„Curtea nu şi-a însuşit apărarea inculpaţilor potrivit căreia nu au realizat că prin comportamentul lor şi-au încălcat obligaţiile impuse, fiind de neconceput, raportat la nivelul de educaţie şi experienţă de viaţă, că nu au înţeles că le este interzis orice contact de orice natură între ei”, se precizează în motivarea deciziei de menținere a măsurii de arest preventiv. Din motivarea citată reiese că judecătorul de drepturi și libertăți a apreciat că inculpații aveau la dispoziție mai multe soluții de deplasare, din arestul IPJ către propriile locuințe, astfel încât obligațiile derivate din eliberarea sub control judiciar să fie respectate întocmai.
„Cât priveşte celelalte aspecte invocate de inculpaţi în apărarea lor în sensul în care nu aveau posibilităţi de deplasare separată către domiciliile lor, curtea, de asemenea, nu le poate reţine având în vedere că existau multiple posibilităţi de a ajunge la domiciliu, cu evitarea contactului dintre ei (transport în comun, taxi, mers pe jos etc.)”, se arată în motivare.
Stavarache s-a „emoționat” la vederea acuzațiilor
ÎCCJ va judeca la mijlocul săptămânii viitoare contestațiile formulate de cei trei inculpați, aceștia solicitând înlocuirea măsurii de arest preventiv. Termenul fixat de Curtea Supremă este 6 august. Primarul Romeo Stavarache a declarat în fața instanței de la Curtea de Apel că s-a emoționat la vederea acuzațiilor care-i sunt aduse și, după ore întregi de audieri, a uitat de obligațiile controlului judiciar.
„Inculpatul Stavarache Romeo, având cuvântul, arată că nu poate fi vorba de o încălcare cu rea credinţă, având în vedere starea emoţională în care se află, având în vedere perioada de audiere de la 7 dimineaţa la 10 seara, era emoţionat, stresat, era după 16 ore, era bulversat şi speriat de acuzaţiile care i se aduc, trebuia să se concentreze cu ce se întâmplase cu 7 ani în urmă, şi când vezi atâtea acuzaţii şi conţinutul nereal al acuzaţiilor, era tulburat, speriat, bulversat”, se arată în încheierea ședinței de judecată din 28 iulie 2014.
ÎCCJ i-a plasat în arest preventiv
Curtea Supremă e o instanță nefastă pentru Stavarache & co. Cei trei inculpați au ajuns la ÎCCJ în prima parte a lui iulie, după ce instanța Curții de Apel Bacău a infirmat, la 1 iulie, măsura eliberării sub control judiciar dispusă, în prealabil, de judecătorul de drepturi și libertăți. Stavarache, Goian și Cenușă au contestat măsura plasării sub arest preventiv, solicitând la acel moment înlocuirea ei cu dispunerea sub control judiciar. Pe 9 iulie, ÎCCJ a respins în bloc contestațiile celor trei inculpați, aceștia fiind aduși în arestul IPJ Bacău pentru ispășirea măsurii. La 28 iulie, odată cu expirarea termenului măsurii amintite, Curtea de Apel Bacău a reconfirmat arestul preventiv, măsura fiind contestată imediat de inculpați.
Din Ordonanța de reținere emisă de DNA la 26 iunie, rezultă că Stavarache este acuzat de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită, între acestea numărându-se și solicitarea a 10 la sută din valoarea unui contract încheiat de Conextrust cu ANL București, și preluat ulterior de municipalitate, în vederea construirii unui bloc de locuințe pe strada Făgăraș. Liviu Goian este acuzat că ar fi săvârșit, în concurs, 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită, în timp ce Liviu Cenușă este acuzat de comiterea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită.
Dosarul de corupție a fost deja trimis în judecată de DNA, având termen pe 22 august. Procurorii i-au mai trimis în judecată, în stare de libertate, pe Constantin Apostol, șeful ADR Nord-Est (cumătru al primarului Romeo Stavarache), precum și pe afaceristul Costel Cășuneanu. Cei doi sunt acuzați de săvârșirea în concurs a două infracțiuni de complicitate la luare de mită (Apostol), respectiv dare de mită (Cășuneanu).
demisia ,ticalosule.ai furat destul.la puscarie cu tine.