In ultimele doua luni au fost 40 de incidente vizand prezenta ursilor in judetul Bacau. Prefectul Bogdanel a explicat cand si cum pot interveni primarii

0

Prefectul Bogdanel a condus, miercuri, sedinta de diseminare a noilor prevederi legale privitoare la prevenirea şi combaterea atacurilor de urs brun în județul Bacău. In judet exista tot mai multe incidente care semnalizeaza prezenta ursilor in comunitati. Astfel de cazuri se pot transforma foarte usor in tragedii daca nu exista un plan bine pus la punct.

La sedinta de la Prefectura au participat şefii instituțiilor cu atribuții în domeniu şi reprezentanții legali ai celor 20 de UAT-uri în care incidența cazurilor este cea mai ridicată.

„Reglementările au fost consacrate de Legea 197/2022, prin care s-au introdus mai multe modificări şi clarificări la OUG 81/2021, menite a eficientiza intervențiile pe teren şi, totodată, a delimita & partaja atribuțiile, competențele şi responsabilitățile ce revin instituțiilor şi autorităților participante. Noul text nu mai distinge între intervenția în intravilanul UAT-urilor şi extravilan, definind „intervenția imediată”, precum şi „durata maximă a intervenției”, fixată la 24 de ore.

ANEXA NR. 2 la legea sus-menționată stabileşte, fără echivoc, #PROCEDURA privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile în cazul incidentelor în care sunt implicați urşi. Procedura are în vedere, între altele, evaluarea comportamentului animalului sălbatic, a nivelului de risc, precum şi a modului de soluționare a situației create (alungare, tranchilizare/eutanasiere, extragere prin împuşcare).

  • Astfel, ECHIPA DE #INTERVENȚIE este condusă de primar/viceprimar UAT, care este obligat să se deplaseze la fața locului şi să conducă din teren operațiunile echipei. Din echipă mai fac parte personalul structurilor de jandarmi, personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată, respectiv medicul veterinar.
  • #PRESTATORUL face analiza gradului de risc, împreună cu ceilalți membri ai echipei de intervenție, şi stabileşte natura intervenției. De asemenea, PRESTATORUL „extrage prin împuşcare exemplarul de urs, potrivit deciziei conducătorului echipei de intervenție”.

După finalizarea intervenției, se completează „raportul de eveniment”, în care se vor detalia modul de intervenție şi rezultatele obținute. În termen de 24 de ore de la întocmire, raportul este transmis, de conducătorul echipei de intervenție, către APM şi CJSU. Legea dispune, de asemenea, şi contravenții pentru nerespectarea măsurilor exemplificate mai sus, valoarea contravenției fiind stabilită între 7000 şi 10.000 lei. Din raportările Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău a reieşit că în ultimele aprox. 2 luni au fost notificate 40 de incidente vizând prezența exemplarelor de urs în diferite comunități, dar doar un singur raport de eveniment redactat de către echipa de intervenție!” a precizat prefectul Lucian Bogdanel


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.