In perioada 6-8 noiembrie 2018, Observatorul Astronomic va fi gazda „Forumului National al Utilizatorilor SKY Explorer”

Publicitate

In perioada 6-8 noiembrie 2018, Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacau va fi gazda „Forumului National al Utilizatorilor SKY Explorer” – Sky Explorer Users Forum – workshop la care participa specialisti de la 7 Planetarii din Romania si Republica Moldova, precum si specialisti ai R.S.A. Cosmos din Franta si Romania.


Manifestarea se desfasoara sub egida sarbatoririi Centenarului Marii Uniri si este dedicata implinirii a 100 ani de la moartea astronomului Victor Anestin (5 Noiembrie 1918).
Prima zi, 06.11.2018 va incepe la ora 1100 cu prezentarea astronomului Victor Anestin urmata de Vernisajul expozitiei temporare „Astronautica mileniului III”, in sala de expozitii temporare a Observatorului Astronomic Bacau.

Expozitia prezinta cel mai important program spatial al acestui inceput de mileniu, si anume explorarea planetei Marte cu ajutorul unor echipaje de astronauti. Prima etapa a programului o reprezinta plasarea pe orbita in jurul Pamantului a Statiei Spatiale Internationale si desfasurarea la bordul acesteia a unei serii de experimente stiintifice cu caracter preponderent medical si biologic, prin intermediul carora se studiaza modul in care se adapteaza traiului in microgravitatie atat organismul uman cat si alte organisme vii.

Este prezentata apoi urmatoarea etapa, reluarea misiunilor cu oameni la bord catre Luna. Agentia Spatiala Europeana pregateste construirea unei baze lunare cu ajutorul tehnogiei imprimarii 3D, stabilirea unei baze pe Luna constituind un pas important in atingerea scopului final de a trimite oameni pe planeta Marte. In acelasi timp, Agentia Aerospatiala Americana (NASA) colaboreaza cu agentiile spatiale ale Rusiei, Europei Japoniei si Canadei in cadrul unui proiect de constructie a primei statii spatiale lunare, numita Platforma-Portal Orbitala Lunara. De la bordul acestei statii spatiale lunare, NASA va trimite echipaje de astronauti pe suprafata Lunii, cu misiuni cu caracter stiintific sau de explorare, statia spatiala lunara urmand sa fie, in acelasi timp, un punct de tranzit pentru zborurile umane catre planeta Marte.

Programul zilei mai cuprinde demonstratii realizate de specialistii francezi cu utilizarea sistemului Sky Explorer si sesiuni de programare pe grupuri de lucru.
Ziua a doua este dedicata prezentarii Planetariilor de provenienta, realizate de specialistii prezenti, si a celor mai noi tehnologii utilizate in planetarii.

Forumul National al Utilizatorilor SKY Explorer este un prilej pentru specialistii Observatorului Astronomic din Bacau de a veni in contact cu cele mai noi informatii referitoare la tehnologiile utilizate in Planetarii, prezentate de specialistii din Franta, si constituie, in acelasi timp, un schimb de experienta cu specialistii din Planetariile din Romania.

Lasa un comentariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here