In mai, inspectorii ITM Bacau au dat amenzi de 200.000 lei

   

In cursul lunii mai, inspectorii ITM Bacau au controlat 247 de angajatori si au aplicat 23 de amenzi, in valoare totala de 198.800 lei.

   

Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 146 de angajatori la care lucrau 8724 de salariați. Au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, din care 7 avertismente și 9 amenzi  în valoare totală de 113.800 lei.

Astfel, au fost depistați 4 angajatori care practicau muncă fără forme legale (6 persoane), fiind aplicateun avertisment si 3 amenzi pentru munca la negru, în valoare de 100.000 lei.

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  101 agenţi economici. Pentru neconformităţile depistate, au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 85.000 lei și 268 avertismente.

Tot in acest domeniu, precizăm că au  fost inregistrate 10 comunicari de evenimente , un accident mortal si 9 fiind soldate cu incapacitate temporară de muncă.

„In campania de verificare a respectarii masurilor de protectie a salariatilor impotriva noului coronavirus, in luna mai, inspectorii ITM au efectuat 146 controale. In timpul actiunilor de verificare au fost gasite 101 de neconformitati  fiind aplicate 98 de avertismente si 3 amenzi in valoare de 3.000 lei. Principalele nereguli sanctionate au fost lipsa sau purtarea necorespunzatoare a mastii de protectie de catre salariati  ,  neasigurarea triajului observational la intrarea in societate , lipsa unei persoane desemnate pt verificarea temperaturii si triaj epidemiologic, firmele nu au revizuit evaluarea factorilor de risc in contextul pandemiei cu noul coronavirus si unii operatori economici nu au luat masuri sa afiseze la loc vizibil masurile cu privire la prevenirea imbolnavirii cu virusul Sars-CoV-2. Pe parcursul lunii mai, au fost inregistrate 40 de sesizari ,toate fiind solutionate. Majoritatea reclamatiilor , in numar de 30 au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale restul petentilor reclamand incalcari ale legislatiei muncii referitoare la : concedierea individuala, munca nedeclarata, neplata orelor suplimentare sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverinte.” a transmis ITM Bacau

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here