In luna mai, inspectorii DSVSA Bacau au efectuat 247 de controale si au aplicat amenzi de peste 30.000 lei

0

Personalul cu atributii de control oficial in domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor  din cadrul D.S.V.S.A. Bacău, a initiat si efectuat la nivel județean, un număr de 247 controale  în unitățile de profil, respectiv: depozite frigorifice,  unitati procesare carne, abatoare carne pasăre, unitati procesare peste, carmangerii, macelarii,  restaurante, cantine, magazine alimentare, supermarket-uri, laboratoare cofetarie- patiserie, depozite alimentare, unități de fabricare a pâinii și produselor de panificație,  farmacii veterinare, magazine de furaje.

Acțiunile de verificare au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, precum și cerințele de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului.

Pentru  neregulile constatate și încălcarea prevederilor legislației în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, au fost dispuse măsuri privind remedierea deficiențelor constatate, și s-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum total de 37 100 lei, după cum urmează:

– 32 400 lei potrivit HG nr. 984/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru abateri de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în supermarket-uri, magazine alimentare, unități de fabricare a produselor de panificație

– 4 700 lei potrivit HG nr. 984/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru abateri de la normele sanitare veterinare privind farmacovigilența și nutriția animalelor, în farmacii veterinare și magazine de vânzare a furajelor.

Complementar s-a aplicat o ordonanta de suspendare a activitatii la o unitate de fabricare a produselor de panificație pentru nerespectarea normelor stabilite de A.N.S.V.S.A. privind întreținerea spațiilor de producție.

Principalele neconformitati identificate si sanctionate conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare au fost:

  • Comercializarea produselor alimentare în spații neapobrate sanitar-veterinar
  • Nerespectarea conditiilor de igiena a produselor alimentare conform legislatiei in vigoare (paviment, pereti, agregate frigorifice specifice neigienizate);
  • Nerespectarea cerintelor privind intretinerea spatiilor de producție, a utilajelor și ustensilelor de lucru;
  • Identificarea la comercializare a produselor medicinale veterinare cu termen de valabilitate depășit;
  • Lipsa etichetării de pe ambalaje a materiilor prime furajere.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență  la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, unde consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind siguranța alimentelor si sănătatea animalelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.