In luna iulie, inspectorii ITM Bacau au dat 29 amenzi in valoare de peste 40.000 euro


În cursul lunii iulie, inspectorii ITM Bacau au controlat 164 de angajatori și au aplicat 29 amenzi, totalizând 218.600 lei.

Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 98 de angajatori la care lucrau 7571 de salariați. Au fost aplicate 28 sancţiuni contravenţionale, din care 13 avertismente și 15 amenzi  în valoare totală de 107.100 lei.

Astfel, au fost depistați 5 angajatori care practicau muncă fără forme legale (5 persoane), fiind aplicate 5 sancţiuni pentru munca la negru, în valoare de 90.000 lei. Dintre acestea un numar de 4 persoane nu aveau incheiat contract individual de munca in forma scrisa iar o persoana a fost gasita desfasurand activitate in afara programului stabilit prin cadrul contractului individual de munca cu timp partial.

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.
  •  

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  66 agenţi conomici. Pentru neconformităţile depistate, au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 111.500 lei și 147 avertismente.

Tot in acest domeniu, precizăm că au  fost inregistrate 17 comunicari de evenimente dintre care unul mortal si 16 soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Principalele nereguli sanctionate au fost :

  • nerealizare masuri  dispuse la controlul anterior
  • instruire necorespunzatoare
  • lipsa control medical
  • neintocmire plan de prevenire si protectie
  • echipamente de munca necorespunzatoare

„Pe parcursul lunii mai, au fost inregistrate 54 sesizari ,toate fiind solutionate. Majoritatea reclamatiilor , in numar de 39 au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale, restul petentilor reclamand incalcari ale legislatiei muncii referitoare la : concedierea individuala, munca nedeclarata, neplata orelor suplimentare sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverinte sau aspecte care tin de legislatia privind securitatea si sanatatea in munca.” se mai arata in comunicatul de presa transmis de ITM Bacau

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.