In ianuarie, ITM Bacau a dat 30 de amenzi in valoare de 200.000 lei


In luna ianuarie, ITM Bacau a controlat 208 de angajatori si a aplicat 30 de amenzi in valoare totala de 197.000 lei.

Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 128 de angajatori la care lucrau 9851 de salariați. Au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, din care 5 avertismente și 13 amenzi  în valoare totală de 76.000 lei. Astfel, au fost depistați 5 angajatori care practicau muncă fără forme legale (5 persoane), fiind aplicate 5 sancţiuni pentru munca la negru, în valoare de 90.000 lei.

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  80 agenţi economici. Pentru neconformităţile depistate, au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 121.000 lei și 165 avertismente.

Tot in acest domeniu, precizăm că au  fost inregistrate 17 comunicari de evenimentedin care doua mortale si 15soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Principalele nereguli sanctionate au fost :

  • nerealizare masuri  dispuse la controlul anterior
  • instruire necorespunzatoare
  • lipsa control medical
  • neintocmire plan de prevenire si protectie
  • echipamente de munca necorespunzatoare

In campania de verificare a respectarii masurilor de protectie a salariatilor impotriva noului coronavirus inspectorii ITM au efectuat 69 controale , 14 dintre acestea impreuna cu alte institutii. In timpul actiunilor de verificare au fost gasite 56 de deficiente  fiind aplicate 54 de avertismente si 2 amenzi in valoare de 2.000 lei. Principalele nereguli sanctionate au fost lipsa sau purtarea necorespunzatoare a mastii de protectie de catre salariati  ,  neasigurarea triajului observational la intrarea in societate , lipsa unei persoane desemnate pt verificarea temperaturii si triaj epidemiologic, firmele nu au revizuit evaluarea factorilor de risc in contextul pandemiei cu noul coronavirus si unii operatori economici nu au luat masuri sa afiseze la loc vizibil masurile cu privire la prevenirea imbolnavirii cu virusul Sars-CoV-2.

Pe parcursul lunii ianuarie, au fost inregistrate 38 sesizari ,toate fiind solutionate. Majoritatea reclamatiilor , in numar de 27 au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale restul petentilor reclamand incalcari ale legislatiei muncii referitoare la : concedierea individuala, munca nedeclarata, neplata orelor suplimentare sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverinte.

Comunicat de presa ITM Bacau


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentCum s-a petrecut accidentul de la gara
Articolul urmatorA refuzat testarea cu aparatul etilotest și recoltarea mostrelor biologice de sânge

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.