În acest weekend: Concurs Național Interdisciplinar de Matematică și Fizică ,,Vrănceanu-Procopiu”, o competiție de tradiție a Bacăului

0

Bacăul va găzdui zilele acestea, între 24 și 26 februarie 2023, a XXII-a ediție a Concursului Național Interdisciplinar de Matematică și Fizică ,,Vrănceanu-Procopiu”, inclus în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către Ministerul Educației, o competiție de tradiție, unică la nivel național, ce se va desfășura la Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău.

Organizată împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău, această nouă ediție va reuni peste 90 de liceeni din toată țara, care vor avea parte de o inedită experiență de învățare și o oportunitate de a se testa la începutul unui nou an competițional.

Subiectele vor fi elaborate de o comisie națională, al cărei președinte este decanul Facultății de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, conf. univ. dr. Sebastian Popescu. În cadrul concursului se organizează o singură probă scrisă care conține 2 probleme de matematică și 2 probleme de fizică, din programa de liceu aferentă clasei candidatului, care va cuprinde și materia anilor școlari anteriori. Nivelul acestora va fi unul de performanță, iar timpul alocat rezolvării subiectelor va fi de patru ore. Pot fi folosite cunoștințe suplimentare față de programa școlară, iar redactarea unei soluții și utilizarea unor teoreme din programa de concurs, fără a prezenta demonstrațiile acestora, va conduce la acordarea punctajului maxim prevăzut în baremele de corectare.

Distincțiile oferite la fiecare an de studiu/clasă sunt, de regulă: un premiu I, un premiu al II-lea, un premiu al III-lea și mențiuni, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute. Numărul de mențiuni ce se pot acorda la fiecare an de studiu/clasă reprezintă maximum 15% din numărul participanților la anul de studiu/clasa respectivă, rotunjit la numărul întreg imediat superior, în cazul unui număr fracționar, cu respectarea ierarhiei valorice. Fac excepție situațiile în care doi sau mai mulți participanți obțin același punctaj, fără posibilitatea de departajare, caz în care comisia poate decide acordarea aceleiași distincții pentru punctaje egale.

Festivitatea de deschidere a întregului eveniment va avea loc vineri, 24 februarie, începând cu ora 18.00, la Filarmonica ,,Mihail Jora” Bacău, în prezența autorităților județene și locale, sâmbătă, 25 februarie, se va desfășura proba de concurs, iar duminică, 26 februarie, va fi festivitatea de premiere, de la ora 9.00, tot la filarmonica băcăuană.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.