Importanţa certificatelor SSL pentru motoarele de căutare

0

Chiar dacă auzim vorbindu-se frecvent despre certificatele SSL puţini ştiu ce sunt sau cum funcţionează  şi este evident că utilizatorii obișnuiți s-ar putea să nu fie conștienți pe deplin de importanța certificatelor SSL în lumea computerelor și a Internetului din ziua de azi, inclusiv pe partea de SEO (optimizarea pentru motoarele de căutare).

Ce este un certificat SSL?

Certificatul SSL (Secure Socket Layer) este tehnologie utilizata pentru a cripta informatiile care circula intre server si browserul clientului, respectiv pentru a crea o conexiune sigură între browser și serverul web.

După instalarea unui certificat SSL veți putea accesa website-ul dvs. folosind HTTPS. Sunteți familiar cu acest mic lacăt  la începutul numelui website-ului din bara de adrese a browserului? Lacatul semnifica ca certificatul SSL este activ si informatiile pe care le transmiteti sau primiti de la acest website sunt in siguranta, protejate de intruşi.

Fiind o măsură esențială de securitate certificatul SSL servește două scopuri principale:

– identificarea website-ului dvs. de către servere și

– criptarea informațiilor importante primite sau transmise catre utilizatori

Care sunt cele 4 motive principale pentru instalarea unui certificat SSL?

Protejarea datelor sensibile

Principalul rol al certificatului SSL este  de a securiza toate comunicațiile care au loc între serverul web și browser. Cu un certificat SSL instalat pe un website toate informațiile schimbate între utilizator și server vor fi criptate. Acest lucru înseamnă că datele sensibile cum ar fi parolele sau informatiile privind cardurile bancare vor fi protejate de hackeri.

Conferă un sentiment de securitate pentru vizitatorii websitului

Când un utilizator vizitează un website lacatul din bara de adrese a browserului ii va oferi un sentiment de securitate. Un website care inspira incredere utilizatorilor il va convinge mai usor sa achizitioneze bunuri / servicii si sa efectueze plati online. Certificatul SSL va asigura vizitatorii că informațiile lor personale sunt păstrate în siguranță.

Este obligatoriu începând cu 2018

Dacă un website nu utilizeaza un certificat SSL valid și utilizatorilor le va fi afisat in browser mesajul Not Secure sansele ca acestia sa părăseasca website-ul sunt foarte mari. Instalarea unui certificat SSL pe website-ul dvs. este usoara; puteți contacta serviciul dvs. de gazduire web iar reprezentanţii acestora vă vor oferi informațiile necesare pentru instalarea acestuia.

Este necesar pentru tranzacţii online

Orice website care desfășoară activități de comerț electronic are nevoie de un certificat SSL. Pentru a proteja datele clientilor si  tranzacțiile online  trebuie să instalați un certificat SSL  gratuit sau cu plata, oferit de un furnizor servicii de gazduire web.

Cum afectează certificatele SSL optimizarea SEO (în motoarele de căutare)?

Certificatele SSL reprezinta un factor de ranking minor in algoritmii SEO insa este important sa fie active si functionale pentru orice tip de website, chiar si cele de prezentare. Obtinerea unui certificat SSL este simpla, existand varianta gratuite sau cu plata, in functie de tipul fiecarui site in parte.

1. Îmbunătăţirea poziţiei curente în cadrul rezultatelor căutării

Un site web cu certificat SSL va avea întotdeauna un avantaj SEO față de un website nesecurizat, fără criptare SSL.

Este dificil să se măsoare impactul certificatului SSL asupra SEO deoarece există mulți alți factori de luat în considerare pentru stabilirea poziţiei în indexul motoarelor de căutare; cu toate acestea website-urile cu HTTPS beneficiază cu siguranță de poziţionări mai bune în clasamentele motoarelor de căutare pe Google.

Faptul că websitul dvs. utilizează conexiuni sigure va asigura securitatea datelor, va atrage cu sine un număr mai mare vizitatori și  va îmbunătățiți poziția in motoarele de cautare a website-ului dvs.

2. Optimizare SEO datorită unei experienţe mai bune a utilizatorilor

Certificatul SSL va îmbunătăţi cu siguranţă experiența utilizatorilor pe websitul dvs. Nu este vorba doar de securitate dar și de alte beneficii care ajută proprietarul websitului să ofere o experienţă îmbunătăţită utilizatorilor.

Google Chrome afisseaza un avertisment vizual atunci când un utilizator vizitează un website nesecurizat fără criptare SSL. Din studiile Google reiese că vizitatorii petrec o perioadă mai mică de timp pe un site web nesecurizat. Acest lucru are un impact negativ direct asupra optimizării SEO a unui website.

Utilizarea unui certificat SSL pentru magazinele online este obligatorie pentru a creste încrederea în rândul clienților, respectiv dezvoltarea afacerii.  Certificatul SSL oferă o experiență online sigură pentru vizitatorii websiturilor și îmbunătățește securitatea traficului.

In ultimii ani  Google a cautat să convinga webmasterii să mențină cele mai ridicate standarde de securitate pentru ca siturile lor să ocupe o poziţie buna în rezultatele căutărilor organice a motoarelor de căutare dar si pentru a creste nivelul de securitate online la nivel global.

Ca webmaster aveţi multe motive pentru care să fiţi îngrijorat. Dacă administrati un website fără certificat SSL, ar trebui să uitaţi de obţinerea unui trafic semnificativ pe website. Iar dacă încă nu aţi făcut trecerea de la HTTP la HTTPS, înseamnă că websitul dvs. nu este sigur si va pierde trafic dar si pozitiile bune in motoarele de cautare.

Este întotdeauna recomandat să setați măsuri de bază de securitate pentru websitul dvs. pentru a-i creşte reputația și succesul. Cel mai simplu mod de a evita inconvenientele inutile care vin cu măsurile de securitate web este trecerea de la HTTP nesigur la HTTPS securizat. Schimbarea oferă numeroase avantaje, inclusiv îmbunătățirea poziţiei în clasamentului căutărilor organice pe Google și asigurarea securității pe site-ul dvs. web. Procesul de implementare a certificatului SSL este foarte ușor și puțin costisitor.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.