Imbracamintea si medicamentele, in topul contrafacerilor oprite la granita UE

0

Autoritățile vamale din UE au reținut, în 2013, aproape 36 de milioane de articole suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), potrivit raportului anual al Comisiei privind acțiunile vamale pentru protejarea DPI. Deși această cifră este mai mică decât cele din anii anteriori, valoarea bunurilor interceptate reprezintă totuși mai mult de 760 de milioane de euro. Raportul publicat astăzi furnizează, de asemenea, date statistice privind tipul, proveniența și metoda de transport pentru produsele contrafăcute reținute la frontierele externe ale UE.

Articolele de îmbrăcăminte (12 % din totalitatea articolelor reținute) și medicamentele (10 %) se numără printre principalele categorii de mărfuri reținute. Coletele poștale și de curierat au reprezentat, în 2013, aproximativ 70 % dintre intervențiile vamale, 19 % dintre rețineri având loc în legătură cu traficul poștal de medicamente. Aproximativ 90 % din totalul bunurilor reținute în vamă fie au fost distruse, fie au făcut obiectul unor acțiuni în justiție pentru stabilirea încălcării. China continuă să fie principala sursă de produse contrafăcute; din totalul produselor reținute, 66 % provin din China, iar 13 % din Hong Kong. Alte țări însă au fost sursa principală pentru anumite categorii de produse, de exemplu Turcia pentru parfumuri și produse cosmetice, iar Egiptul pentru produsele alimentare.

În Strategia UE 2020, protecția DPI reprezintă una dintre problemele economice importante și un factor de creștere pentru cercetare, inovare și ocuparea forței de muncă. Asigurarea respectării efective a DPI este, de asemenea, esențială pentru sănătate și siguranță, deoarece anumite produse contrafăcute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru întreținere corporală și jucăriile pentru copii), care sunt fabricate într-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenințare serioasă la adresa cetățenilor.

Începând cu anul 2000, Comisia publică un raport anual privind activitățile vamale în ceea ce privește protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. Aceste rapoarte, bazate pe datele transmise Comisiei de către administrațiile vamale naționale, constituie o contribuție importantă la analiza încălcării DPI în Uniune realizată de autoritățile vamale și de instituții ale UE precum Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală. În luna iunie 2013, s-a adoptat un nou regulament privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală la vamă, care întărește normele vamale pentru protejarea drepturile de proprietate intelectuală.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.