In sezonul rece, este esential sa ai o termperatura corespunzatoare in masina, deoarece ofera si un plus de confort, in timp ce conduci, dar te si ajuta sa mentii geamurile dezaburite, garantand, astfel, o vizibilitate optima. Prin urmare, inainte de scaderea temperaturilor, trebuie sa te asiguri ca sistemul de aer conditionat al autoturismului tau functioneaza.
Instalatia se activeaza prin apasarea butonului semnalizat cu un fulg de zapada. Aceasta functioneaza pe aceleasi principii tehnice ca cea pe care o ai in casa si are aceleasi componente: radiator de racire, o serie de conducte, un compresor, un radiator in aeroterma, o valva de expansiune si o capsula filtranta. Aici se adauga si o solutie speciala, folosita in interior. In trecut, in locul acesteia, se utiliza ceea ce se numeste freon auto, dar care era in stare gazoasa. In prezent, instalatiile de aer conditionat ale masinilor contin o solutie ecologica, pe baza de gaz si ulei, care ajuta la lubrifierea compresorului, denumita tot freon de catre soferi si mecanici.
Iata ce trebuie sa stii despre instalatia de aer conditionat a masinii:
In primul, trebuie sa stii ca aerul conditionat necesita verificarea atenta a unui specialist. Daca atunci cand cauti, de exemplu, modele de jante din aliaj, o poti face online, acest sistem este mai complex si are nevoie de un tratament specific.
Cum functionează instalatia de aer conditionat a masinii?
Functionarea aerului conditionat auto presupune un circuit etans, care asigura circulatia freonului. In cadrul sistemului, apar doua radiatoare conectate prin intermediul unor conducte. La randul sau, compresorul pune freonul in miscare in sistemul respectiv.
In prima faza, acesta trece prin compresor, iar presiunea mare duce la incalzirea gazului.
Dupa aceea, freonul trece prin condensator, printr-o conducta, iar ventilatorul ajuta la racirea si condensarea lui, transformandu-l in lichid.
Apoi, porneste, prin valva de expansiune, catre radiatorul din bordul masinii, trecand printr-un filtru de separare – acesta separa gazul ramas de lichid si opreste eventualele impuritati. Valva de expansiune transforma lichidul intr-un gaz rece la presiune joasa.
Urmeaza trecerea acelui gaz prin radiatorul de racire al aerotermei – denumit vaporizator – care este diferit fata de cel de incalzire. Cu ajutorul ventilatorului aerotermei, aerul circula prin vaporizator.
In ultima faza, freonul pleaca spre compresor, prin conducta. Aceasta ii schimba presiunea, incalzindu-l puternic. Tot ciclul se repeta, determinand gazul sa devina lichid, in functie de presiune.
Cum se face mentenanta instalatiei de aer conditionat a masinii?
Aerul conditionat al masinii este esential in sezoanele cu temperaturi extreme, adica vara si iarna. Pe timp de vara, rolul sau este de a asigura un plus de confort pasagerilor. In schimb, iarna, aerul conditionat din masina este mai important, deoarece ajuta la dezaburirea geamurilor. De asemenea, este foarte bine sa faci din timp igienizarea aerului conditionat auto, pentru a nu-ti pune in pericol sanatatea. Acest lucru se poate face la orice service auto unde poti sa soliciti, in acelasi timp, specialistilor sa faca si alte reparatii, daca este cazul.
Trebuie mentionat faptul ca instalatia de aer conditionat trebuie incarcata cu freon periodic la un service auto specializat. Pentru a evita situațiile neplacute, este bine sa verifici si pretul unui astfel de serviciu.
sursa foto: envato.com