Holzindustrie Schweighofer: Planul de actiune pentru o industrie sustenabila a lemnului in Romania este implementat cu succes :
-1 milion de euro investiti in sistemul de securitate al lantului de aprovizionare
-280 de utilizatori pe portalul public Timflow – sistemul companiei de urmarire prin GPS a transporturilor de bustean – au verificat 5.200 transporturi
-Politica usilor deschise: 600 de participanti la patru consultari publice, 80 de jurnalisti romani si internationali au vizitat fabricile Holzindustrie Schweighofer
-Un proiect pilot in faza de testare la Leordina, Maramures: marcarea individuala a fiecarui bustean, folosind etichete cu coduri de bare
La inceputul anului 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan de actiune complex pentru a combate taierile ilegale si pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului in Romania. Compania a investit 1 milion de euro in consolidarea securitatii lantului sau de aprovizionare. Un pilon important al acestui plan de actiune este sistemul Timflow, un sistem unic de urmarire prin GPS, care monitorizeaza traseele camioanelor cu busteni de la punctul de incarcare pana la poarta fabricilor. Aceste masuri depasesc cu mult cerintele legale si reglementarile in vigoare din Romania. La un an de la implementare, compania face public bilantul acestor masuri.
Transparenta
Incepand cu 1 aprilie 2017, Holzindustrie Schweighofer monitorizeaza prin GPS toate camioanele care livreaza busteni la fabricile companiei. In acest scop, 800 de camioane de la 500 de firme de transport au fost echipate cu sistemul Timflow. Holzindustrie Schweighofer este singura companie din Romania care face publice datele transporturilor de busteni, disponibile pe https://www.timflow.com/. In primele 11 luni de la implementare, 280 de utilizatori inregistrati pe portalul Timflow au accesat datele transporturilor de 5.200 de ori.
Holzindustrie Schweighofer mentine o politica de toleranta zero in ceea ce priveste livrarile de bustean din surse incerte si reactioneaza prompt in astfel de cazuri. In conformitate cu acest principiu, compania a delistat pana in prezent in jur de 100 de furnizori, fie temporar, fie permanent, din motive de nerespectare a politicii de achizitie a Holzindustrie Schweighofer.
Pentru un lant de aprovizionare sustenabil si responsabil in Romania, care respecta toate standardele FSC®, Holzindustrie Schweighofer plateste furnizorilor un bonus pentru bustenii certificati FSC. Compania a platit – din 2012 pana in prezent – o suma totala de 1,4 milioane de euro (dintre care 350.000 de euro in 2017).
Pe 5 martie 2018, ONG-ul Agent Green a publicat un studiu despre performanta companiilor internationale de prelucrare a lemnului care opereaza in Romania. Holzindustrie Schweighofer a fost mentionata drept singura dintre cele 11 companii analizate care au indeplinit cu brio toate criteriile evaluate. Studiul Agent Green este publicat aici.
Dialog
Holzindustrie Schweighofer se implica activ in dialogul cu toate partile interesate. In efortul de a maximiza transparenta, compania a organizat in cursul anului trecut patru consultari publice care au implicat 600 de participanti. In 2017, aproximativ 80 de jurnalisti romani si internationali au vizitat fabricile Holzindustrie Schweighofer. In acest sens, compania a organizat 10 zile de porti deschise la care au participat atat presa locala si centrala, cat si presa internationala.
Actiuni de plantare
Holzindustrie Schweighofer s-a angajat in sustinerea proiectului de reimpadurire a terenurilor forestiere cu dificultati de regenerare Padurea de Maine. Acesta este un proiect multianual dezvoltat de Asociatia Administratorilor de Paduri (AAP) si Universitatea ,,Stefan cel Mare” Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer. Scopul proiectului este sa planteze 1 milion de puieti pana in 2024. Proiectul a atras pana acum 300 de voluntari. La prima plantare din Poieni-Solca de pe 11 noiembrie 2017 au fost plantati 21.000 de puieti pe 4,7 ha. Sase noi actiuni de plantare sunt programate pentru aceasta primavara, unde urmeaza sa fie plantati aproximativ 142.600 de puieti pe 34,9 ha.
Proiect-pilot pentru testarea fezabilitatii urmaririi individuale a bustenilor
Holzindustrie Schweighofer lucreaza constant la imbunatatirea masurilor si a procedurilor sale. In prezent, compania testeaza un proiect pilot pentru trasabilitatea bustenilor, in care acestia sunt identificati utilizand etichete cu coduri de bare. Toate informatiile relevante despre fiecare bustean (dimensiune, specie, calitate, date furnizor, origine, date GPS) sunt stocate intr-o baza de date si pot fi preluate cu un dispozitiv special de scanare sau pur si simplu cu un telefon mobil modern.
Testarea proiectului pilot are loc la depozitul de colectare a materiei prime al Holzindustrie Schweighofer din Leordina, judetul Maramures. „Acest proiect pilot demonstreaza ca suntem pionieri cand vine vorba de securitatea lantului de aprovizionare, printr-un sistem usor de urmarit”, a declarat Dan Banacu, director general Holzindustrie Schweighofer.
Holzindustrie Schweighofer va furniza actualizari privind progresul proiectului pilot in cursul primei jumatati a anului 2018.
Sursa: Comunicat de presa Holzindustrie Schweighofer