Holzindustrie Schweighofer, una dintre companiile lider din industria de prelucrare a lemnului din Europa, a implementat o noua politica de protectie a mediului.
Prin lansarea acestui nou ghid intern, compania isi ia angajamentul sa urmareasca obiective ambitioase de gestionare a mediului. Respectul pentru mediu, unul dintre principiile fundamentale ale companiei, ar trebui astfel consolidat in continuare ca un aspect integral al activitatii noastre economice.
Politica de protectie a mediului revizuita a Holzindustrie Schweighofer cuprinde urmatoarele teluri:
-obiectivul de a cumpara doar material lemnos certificat pana in 2025 si raportarea publica a progresele inregistrate anual (politica de aprovizionare); la momentul actual, cota de achizitie a materialului lemnos certificat variaza de la fabrica la fabrica intre 40 si 50%;
-respectarea in totalitate a cerintelor de mediu nationale si internationale, avand ca tel depasirea acestora, tintind astfel un nivel mai ridicat de protectie a mediului;
-aport la protejarea biodiversitatii si angajamentul activ in actiuni de reimpadurire;
-tintirea unei reduceri cu 30% a consumului de energie electrica si termica pana in 2025;
-tintirea unei reduceri cu 25% a emisiilor de CO2 pana in 2025;
-minimizarea volumului de deseuri generate de activitatile pe care le desfasuram;
-maximizarea reutilizarii deseurilor;
-asigurarea ca fiecare tip de deseu este tratat si eliminat in cel mai ecologic mod cu putinta;
-intensificarea dialogului cu partile interesate si cu angajatii nostri, pentru a ne asigura si a atinge obiectivele si telurile noastre de mediu printr-o imbunatatire continua.
Teluri ambitioase pentru protectia climei si eficienta energetica
Michael Proschek-Hauptmann, Director de Conformitate si Sustenabilitate la Holzindustrie Schweighofer: ,,Am decis sa ne stabilim obiective foarte ambitioase, in special in ceea ce priveste protectia climei si eficienta energetica, deoarece fabricile noastre sunt deja echipate cu tehnologie de ultima generatie. Prin urmare, noua politica de protectie a mediu ar trebui sa aiba un efect pozitiv asupra angajatilor, pentru ca acestia sa actioneze in conformitate cu telurile pe care ni le-am stabilit. Pe langa masurile care pot fi implementate relativ rapid – cum ar fi utilizarea becurilor cu LED sau folosirea stivuitoarelor electrice pe termen mediu si lung – ne vom concentra si pe optimizarea proceselor interne. Aceste masuri vor fi completate de instruiri speciale si initiative de crestere a gradului de constientizare asupra acestor noi masuri pentru angajati.”
De peste un an, Holzindustrie Schweighofer foloseste cu succes tehnologia GPS pentru a-si asigura lantul de aprovizionare cu materie prima (www.timflow.com). ,,Dorim sa utilizam si mai mult tehnologia GPS pentru procedurile noastre interne, pentru a imbunatati activitatile de logistica in cadrul fabricilor noastre. Aceasta ne va ajuta sa reducem in mod semnificativ consumul de combustibil a flotei noastre, asa cum se intampla deja in fabricile noastre din Radauti si din Kodesdorf (Germania), unde aceasta tehnologie a fost deja implementata,” a adaugat Michael Proschek-Hauptmann.
Pentru a atinge obiectivele stabilite, compania intentioneaza sa puna in aplicare, pana in 2022 cel mai tarziu, sisteme de management de mediu complet certificate (conform ISO 14001:2015) pentru toate fabricile sale. Noua politica de protectie a mediului va fi revizuita anual, iar progresele sale in implementare vor fi raportate public in fiecare an.
Un plan de actiune cuprinzator pentru o industrie sustenabila a lemnului in Romania
Din ianuarie 2017, compania a implementat un plan de actiune cuprinzator pentru promovarea unei industrii durabile a lemnului in Romania. Masurile din acest plan de actiune depasesc cu mult cerintele legislatiei romanesti in vigoare.
Michael Proschek-Hauptmann: ,,O padure gestionata in mod durabil si un mediu in general intact sunt esentiale pentru intreaga societate si, bineinteles, pentru compania noastra. Prin utilizarea responsabila a resurselor noastre lemnoase ne propunem sa devenim o parte integranta a unei economii circulare si sa ne asumam aceasta responsabilitate chiar mai mult decat in trecut.”