Holzindustrie Schweighofer, acuzată de comerț ilegal cu lemn

0

Forest Stewardship Council (FSC) confirmă că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerțul cu lemn ilegal și anunță o perioadă de probă pentru companie.

WWF cere companiei Holzindustrie Schweighofer (HS) să ia măsuri imediate pentru a soluționa neregulile și ilegalitățile din fluxul său comercial, precum și din recoltarea lemnului obținut în condiții suspecte din terenuri forestiere. Cererile vin ca urmare a deciziei de astăzi a Forest Stewardship Council (FSC) de a plasa certificarea HS într-o perioadă de probă, se arată într-un comunicat remis presei.

Decizia FSC vine după ce un grup independent, numit de FSC, a concluzionat că HS este implicată în comerțul ilegal cu lemn. Hotărârea FSC evidențiază condițiile ce trebuie îndeplinite de către HS pentru a evita disocierea de FSC, înainte de următoarea reuniune a Comitetului Director Internațional al FSC în februarie 2017:

1. Să declare în mod public responsabilitatea pentru anumite nereguli în lanțurile lor de aprovizionare și angajamentul lor de a aborda deficiențele relevante, în colaborare cu organizațiile societății civile.

2. Să demonstreze că este angajată într-un dialog transparent și constructiv cu factorii interesați din zona de mediu și de social, cu privire la un plan clar cu măsuri corective construit pe baza recomandărilor comisiei pentru soluționarea reclamațiilor. Acest plan va adresa atât deficiențele semnificative încă existente în cadrul operațiunilor HS, cât și impactului major asupra pădurilor și a persoanelor cauzat de neregulile din operațiunile lor.

3. Să prezinte un plan preliminar de măsuri corective spre aprobarea bordului FSC.

Deși WWF salută hotărârea FSC ce arată că HS este implicată în activități ilegale, este nemulțumit de concluzia Comitetului Director și așteaptă semnale ferme și o acțiune rapidă pentru a se determina  dacă HS îndeplinește cerințele prezentate de FSC.

„Grupul de experți FSC ce a realizat această investigație a concluzionat că există dovezi puternice ce arată că Schweighofer a fost implicată pentru o perioadă mai lungă de timp în exploatarea forestieră ilegală și în comerțul cu lemn ilegal”, a declarat Johannes Zahnen, Specialist forestier al WWF. „Cu toate acestea, decizia de astăzi a consiliului de administrație al FSC de a nu se disocia de Schweighofer este sub așteptările WWF în ceea ce privește asumarea unor acțiuni imediate în acest caz (n.r. din partea FSC)„.

„Decizia poate fi considerată prea ușor de Schweighofer și de către alte companii ca dându-le mână liberă în a utiliza metode ilegale, fără a risca să piardă dreptul de a folosi logo-ul FSC”, a adăugat Zahnen.


Punct de vedere transmis de Schweighofer 

Grupul Schweighofer admite că au existat nereguli și ilegalități semnalate în lanțul de aprovizionare din România despre care compania nu a avut cunoștință și, de asemenea, operaţiuni de exploatare forestieră care au încălcat politica FSC® ale diviziei românească a Grupului care a achiziţionat, acționând ca şi cumpărător de bună-credinţă, păduri raportate ca fiind retrocedate ilegal. Aceste două aspecte au determinat Consiliul FSC® să ia decizia de a supune Grupul Schweighofer unei perioade de supraveghere în contextul procedurii de dezasociere.
Acceptăm decizia luată de FSC® și ne angajăm să depunem toate eforturile necesare pentru remedierea eventualelor neajunsuri din cadrul operațiunilor noastre din România și să ne îmbunătățim toate sistemele de verificare. Vom folosi perioada de supraveghere pentru a intensifica procesul de îmbunătățire, transparentizare și strictă respectare a legislaţiei, proces deja început în cadrul organizației noastre. Aceste eforturi vor fi comunicate în mod deschis și public.

Cu toate că depunem diligențele necesare, prevăzute de legislaţia în vigoare, suntem de acord că activăm într-un mediu cu risc ridicat, motiv pentru care ar fi trebuit să avem un sistem de duediligence mult mai robust și înțelegem că este important să nu ne bazăm doar pe un control formal al furnizorilor noștri. Această abordare ar trebui să se aplice și la achiziționarea de terenuri din România, date fiind provocările mediului legislativ și social dificil în care activează compania noastră. Până acum nu am depus suficiente eforturi în comunicarea cu părțile interesate, ceea ce a dus la insuficienta cunoaștere a preocupărilor legitime ale societății civile. În ciuda acestor situaţii, suntem hotărâți să ne îmbunătățim relațiile cu părțile interesate și, de aceea, adresăm o invitație tuturor celor preocupați de sectorul forestier românesc să ne sprijine cu informații care să faciliteze îmbunătățirea tuturor sistemelor noastre de verificare.

Ne vom implica într-un dialog transparent și constructiv cu organizațiile sociale și de mediu în vederea realizării unui plan de măsuri menite să îmbunătățească operațiunile grupului. Prin intermediul acestui dialog constructiv, părțile interesate din România vor fi în măsură să dezvolte soluții comune pe termen lung la problemele de legalitate și sustenabilitate identificate în sectorul forestier din România. FSC® este dispus să joace un rol constructiv prin facilitarea acestui dialog cu părțile interesate.

Pentru a depăși problemele procedurale existente în sistem, am început deja un program extins de îmbunătățire, în care un element-cheie este sistemul de urmărire prin GPS, aflat,în  prezent în faza de  testare. Cu acest instrument vom fi în măsură să publicăm și să monitorizăm datele GPS ale tuturor camioanelor cu bușteni care sosesc la fabricile noastre din România, un act de transparență autoimpus și fără precedent în industria europeană a lemnului.

De asemenea, vom reexamina și investiga toate relațiile de afaceri existente și vom revizui  colaborarea cu toate părțile interesate, în scopul de a îmbunătăți fiabilitatea sistemului nostru de due-diligence și de verificare. Scopul final al acestor acțiuni este protejarea și conservarea pădurilor din România, alături de asigurarea unui lanţ de custodie care garantează proveniența legală a buștenilor care intră în circuitul de aprovizionare al companiei.

Vom sprijini în continuare dezvoltarea unei silviculturi sustenabile în România. Îmbunătățirile realizate și constatările relevante vor fi publicate pe site-ul www.schweighofer-initiative.org.

Sursa: stiripesurse.ro

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.