Gazprom a cumpărat 50% din acţiunile South Stream de la o subsidiară

0

Grupul rus Gazprom a anunţat marţi preluarea a 50% din acţiunile South Stream Transport B.V., compania care este responsabilă de proiectul gazoductului South Stream, de la subsidiara Gazprom Germany, transmite RIA Novosti.

southstreamPotrivit unei rezoluţii adoptate de consiliul director al grupului Gazprom, subsidiara Gazprom Germany va vinde către grupul mamă Gazprom cele 205.990 acţiuni, cu o valoare nominală de 100 de euro fiecare, pe care le deţine la compania olandeză South Stream Transport B.V.

Compania South Stream Transport B.V. este un joint venture internaţional responsabil de construcţia secţiunii submarine a gazoductului South Stream. Acţionarii South Stream Transport sunt Gazprom (Rusia), EDF (Franţa), Wintershall (Germania) şi Eni (Italia). Gazoductul South Stream ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, dintre care 900 km prin Marea Neagră. Capacitatea proiectată a conductei este de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

La începutul acestei luni, consorţiul responsabil de proiectul South Stream a anunţat că în toamna acestui an intenţionează să înceapă amplaseze pe fundul Mării Negre primele ţevi din viitoarea conductă. Aceasta după ce grupul rus Gazprom a semnat un contract în valoare de două miliarde de euro cu compania italiană de servicii petroliere Saipem privind construirea primei conducte din gazoductul South Stream.

Discuții pe tema furnizării de gaze prin Nord Stream

Directorii generali ai OMV şi Gazprom au discutat marţi, la Viena, posibilitatea unei rute alternative de furnizare a gazelor prin nordstreamconducta Nord Stream spre Austria, pentru a ocoli Ucraina, potrivit unui comunicat al companiei austriece, citat de Agerpres.

Conform comunicatului, directorii generali ai Gazprom şi OMV, Alexei Miller, respectiv Gerhard Roiss, s-au întâlnit marţi la sediul central al OMV pentru a discuta despre mediul plin de provocări de pe piaţa actuală a gazelor. Pe lângă negocierile asupra contractului actual de furnizare a gazelor, cele două părţi au discutat, de asemenea, despre situaţia politică actuală, subliniind faptul că aprovizionarea cu gaze a Austriei este prioritară. În ciuda situaţiei curente, importurile de gaze ruseşti sunt realizate în funcţie de obiceiurile de sezon.

De asemenea, cei doi parteneri au discutat şi despre rute alternative de aprovizionare cu gaze ruseşti, cum ar fi, spre exemplu, prin intermediul ‘Nord Stream’ prin conducta de gaze OPAL spre centrul Europei. „Apreciem menţinerea unui dialog continuu cu parteneri de afaceri precum OMV pentru a asigura furnizarea gazelor naturale. Gazprom a fost recunoscut ca un furnizor de încredere, care contribuie semnificativ la securitatea energetică a Austriei. Mai mult, s-a subliniat faptul că actuala situaţie geopolitică dovedeşte importanţa rutelor alternative pentru aprovizionarea cu gaze ruseşti a consumatorilor europeni”, a declarat Alexei Miller, CEO Gazprom.

„În Europa trăim într-o societate cu resurse, produse şi servicii comune. Ţinând cont de acest aspect, sunt de părere că integrarea economică a Europei şi a partenerilor noştri din Rusia reprezintă soluţia pentru a proteja stabilitatea continentului nostru. Întâlnirea de astăzi consolidează parteneriatul nostru cu Gazprom, aflat în vigoare de peste 50 de ani”, a spus, la rândul său, Gerhard Roiss, CEO OMV. Această întâlnire consolidează relaţiile de business existente între cele două companii şi contribuie la asigurarea resurselor de energie ale Austriei, mai spun oficialii OMV. Compania austriacă este acţionarul majoritar al OMV Petrom, cea mai mare companie românească.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.