Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România dau startul la programul național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5 orașe din țară, printre care și Bacău. Aflat la ediția a II-a, programul național oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 1.230.000 lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație.
În plan local, programul este coordonat prin Fundația Comunitară Bacău și dispune de 246.000 lei oferiți de către Lidl România, pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs. Pot aplica organizații neguvernamentale, instituții de învățământ și grupuri de inițiativă începând cu 19 mai și până la 23 iunie.
Inițiative precum activarea de spații comunitare de joacă și învățare, alternative verzi de transport, proiecte de educație pentru mediu, pentru un stil de viață sănătos și pentru dezvoltarea competențelor artistice, emoționale, digitale și antreprenoriale, dar și alte idei pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.
Direcțiile de intervenție locală ale programului la Bacău au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă în urma unui proces de cercetare cu o durată de aproape 2 luni. Pornind de la oportunitățile și provocările locale identificate în urma acestui proces, Fundația Comunitară Bacău a stabilit că, prin intermediul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, vor fi finanțate proiecte destinate educației ecologice și infrastructurilor verzi pentru transport, dar și programe pentru activități sportive și petrecerea timpului liber.
În perioada 30 iunie – 10 iulie, potențialii aplicanți pot participa la Incubator, un mecanism de sprijin cu sesiuni de mentorat unu la unu, asigurat de Fundația Comunitară Bacău. Această etapă este premergătoare procesului de selecție finală și are ca scop transformarea unor idei cu potențial, în proiecte care aduc plus-valoare comunității. Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din reprezentanți ai sectorului guvernamental, nonguvernamental și cel privat, pe baza criteriilor stabilite local și care pot fi consultate în Ghidul de finanțare.
Detalii despre programul de finanțare din fiecare oraș și alte materiale necesare procesului de aplicare se pot accesa pe website-ul programului, pagina națională de Facebook sau de pe pagină locală- Bacău e acasă oriunde ai fi.