FOTO: Crucile eroilor romani din cimitirul de la Valea Uzului, acoperite cu pungi de gunoi

Crucile eroilor romani din cimitirul de la Valea Uzului au fost acoperite cu pungi de gunoi. Acesta pare a fi un protest al etnicilor maghiari care-si exprima dezacordul fata de realizarea mormintelor in acest cimitir.

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Politistii bacauani au declansat, vineri, o ancheta pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor romani, dar si monumentul din Cimitirul International Valea Uzului.

Primaria din Darmanesti a realizat un monument al eroilor romani, o cruce ortodoxa, si a decis inhumarea a 52 de eroi in cimitirul eroilor din satul depopulat Valea Uzului. Primaria din Sanmartin, Harghita, a protestat si sustine ca ea se ocupa de administrarea cimitirului.

„Este inadmisibil din punct de vedere politic si ilegal din punct de vedere administrativ faptul ca primaria localitatii Darmanesti din judetul Bacau a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldatilor romani in incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflata in judetul Harghita, fara sa ceara permisiunea Primariei Sanmartin, care administreaza si intretine cimitirul”, se arata intr-o scrisoarea pe care presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a adresat-o premierului Viorica Dancila, prin care ii solicita sa efectueze demersurile necesare pentru a opri constructia prin procedura administrativa, pana la clarificarea situatiei.

Primarul din Darmanesti a precizat in realitate, cimitirul a fost infiintat in 1926 de Societatea Cultul Eroilor. In acest cimitir au fost ingropati soldati germani, unguri, romani, austrieci, italieni – in total peste 1200 eroi, din care 900 necunoscuti.

După 1990, comunitatea maghiară coordonată de o asociație religioasă din Miercurea Ciuc, fără nicio autorizație, a plantat circa 700 de cruci cu însemne ale eroilor maghiari. De asemenea, au pus la pământ crucile eroilor altor națiuni.

Politistii bacauani s-au sesizat din oficiu:

„Nu a fost depusă o plângere cu privire la situaţia de la Cimitirul Valea Uzului. Ca urmare a vizionării imaginilor apărute în spaţiul public, ne-am sesizat din oficiu. La faţa locului se efectuează cercetări şi, în funcţie de rezultatele anchetei, se va da o soluţie legală prin unitatea de parchet”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Creţu.

Sursa: observator.tv

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here