Fostul protejat al lui Hrebenciuc, băcăuanul Cristian Vintilă, prins de americani când vindea armament gherilelor FARC (Columbia)

0

Oficiali SUA au anunțat miercuri arestarea a trei traficanți internaționali de arme, care urmau să vândă armament de infanterie către gherilele columbiene FARC. Cei trei traficanți sunt, conform datelor furnizate de SUA, Cristian Vintilă(44 ani),  Virgil Flaviu Georgescu (42 de ani) și Massimo Romagnoli (43 de ani). Traficanții au fost arestați luni și marți în Muntenegru, urmând a fi extrădați către SUA unde riscă închisoarea pe viață. Primul dintre ei, Vintilă, este o mai veche cunoștință a județului Bacău. Fost protejat al ex-deputatului Viorel Hrebenciuc, aflat acum sub arest preventiv, Vintilă era la un moment dat în cărți să ocupe funcția de prefect al Bacăului. Ultimul job cunoscut a fost la Administrația Națională a Rezervelor Statului, unde Cristi Vintilă a ocupat funcția de director general, respectiv șeful Direcției Generale Probleme Speciale/Control Armamente și Verificare. 

Vintila Cristian Armament FARCPotrivit unui comunicat dat publicității de Departamentul de Justiție al SUA, băcăuanul Vintilă devenise traficant de armament din mai 2014, având cartierul general în București. Între mai și octombrie 2014, Vintilă, Georgescu și Romagnoli au pus la cale un plan vizând vânzarea de armament de infanterie (mitraliere, lansatoare de rachete etc) către gherilele columbiene FARC, cunoscând că armele vor fi utilizate împotriva Statelor Unite ale Americii, la doborârea unor avioane americane sau uciderea de militari ai SUA.

Cei trei traficanți au fost interceptați de autoritățile americane în momentul în care negociau vânzarea armamentului cu trei surse confidențiale ce colaborau, de mai multă vreme, cu agenția antidrog americană (DEA – Drug Enforcement Administration). „Colaboratorii” urmau să prezinte armele furnizate de Vintilă, Georgescu și Romagnoli către gherilele FARC, în vederea perfectării achiziției lor. Potrivit comunicatului citat, traficanții au luat act de faptul că armamentul urma să fie utilizat la doborârea unor elicoptere și avioane aparținând SUA, Romagnoli fiind de acord să procure documente care să creeze aparența de legalitate a transportului de armament (citește comunicatul Departamentului de Justiție al SUA – AICI). 

În timpul întâlnirilor cu sursele DEA, Vintilă și Romagnoli au prezentat intermediarilor diverse cataloage cu armament, acestea incluzând pistoale, mitraliere, lansatoare de rachete etc. Vintilă și Georgescu au fost arestați luni în Muntenegru, iar Romagnoli a fost arestat tot acolo marți.Un comunicat dat publicității de DIICOT confirmă că, în data de 16 decembrie 2014, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții în București, în relație cu cazul de trafic de armament lucrat de autoritățile americane. Cazul a fost lucrat de Divizia Operațiuni Speciale din cadrul DEA, birourile București și Roma ale DEA, Poliția Națională din Muntenegru, precum și de autoritățile din România – DIICOT.

Conform unui CV încă existent pe site-ul Administrației Naționale a Rezervelor Statului (ANRS), Cristian Vintilă a absolvit în 2012 cursurile pentru civili ale Academiei Naționale de Informații, cu specializarea în Științe militare și informații. Între 2000 și 2008, Vintilă a fost consilier județean PSD în cadrul CJ Bacău, iar între 1998 și 2005 a figurat în funcția de director general al Barter Group SRL, singura firmă în care fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a figurat vreodată ca asociat. În 2009, odată cu instalarea guvernului bicolor PSD – PDL, Vintilă a fost plasat în funcția de secretar general al Rezervelor Naționale, instituție în care a activat până în 2013. Surse apropiate PSD au confirmat pentru Bacau.NET că Vintilă a rupt relațiile cu partidul de aproximativ 4 ani, izolându-se de organizația politică Bacău.

Declarației de avere din 2013 arată că Vintilă figura ca asociat în două firme, cu sediul în Bacău, Bartergroup și Energobarter, înregistrând venituri de 40.000 lei din activitatea derulată la ANRS. Cristian Vintilă deține o casă de locuit și un apartament, ambele situate în Bacău, dar și un teren de 283 metri pătrați în intravilanului aceluiași oraș. Din CV-ul amintit rezultă că Vintilă este în prezent divorțat, având 2 copii. S-a născut la 12 august 1970.

Cine sunt gherilele FARC, cumpărătorii armelor procurate de Vintilă & co

Gherilele marxiste FARC – Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – sunt o grupare paramilitară în conflict cu Guvernul Columbiei încă din 1964. Conform estimărilor oficiale, în 2007 efectivele FARC numărau aproximativ 18.000 de bărbați și femei. La nivelul lui 2014, efectivele gherilei ar fi mai mici de 10.o00 (se estimează că o cifră reală ar fi 8000). În 2012, gherilele FARC au efectuat peste 200 de atacuri asupra infrastructurii energetice a Columbiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.