Fostul director de la Spitalul din Buhusi este judecat pentru fapte de coruptie

1

Curtea de Apel Bacău a hotărât că Mouhannad Toron, conducătorul secției de Chirurgie de la spitalul din Buhuși si fost director al spitalului, va fi trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată. În cadrul aceluiași dosar, asistenta care colabora cu medicul este de asemenea acuzată de luare de mită. Cei doi au fost surprinși de anchetatori în toamna anului 2020, în plină pandemie de COVID, în timp ce primeau ilegal sume de bani de la pacienții internați în spital sau cei veniți pentru consultații.

Politistii si procurorii de la Anticorupție din Bacău au decis sa-l pună sub supraveghere telefonică pe medicul Toron și au instalat dispozitive de supraveghere în cabinetul și biroul său din spital. Înregistrările video realizate în octombrie 2020 dezvăluie mai multe fapte de coruptie:

  • Un pacient îmbrăcat în pijama intră în cabinetul medicului. Acest bărbat este internat pe secția de Chirurgie și urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale în curând. Cei doi discută, iar apoi pacientul scoate din buzunar un plic alb, pe care îl introduce în buzunarul halatului medicului. După ce pacientul părăsește cabinetul, chirurgul deschide plicul, găsind în interior o bancnotă de 100 de lei.
  • În buzunarul halatului său, medicul pune banii și pentru un bărbat din satul Buda, programat și el pentru o intervenție chirurgicală. După ce pacientul pleacă din cabinet, medicul scoate din buzunar bancnotele primite și le plasează chiar „în spațiul situat deasupra camerei de supraveghere”, conform notelor anchetatorilor, care precizează că erau 6 sau 7 bancnote de 100 de lei.
  • În cabinetul medicului din policlinica spitalului intră două femei din satul Blăgeşti. Una dintre ele e în scaun rulant. Medicul o consultă, apoi primeşte de la însoţitoarea pacientei 100 de lei mită.
  • O femeie din Buhuşi, care fusese operată de Toron, vine la control şi, după ce e consultată, îi dă medicului „bunuri constând în pachete de ţigări, cu titlu de mită pentru prestaţia medicală ce fusese efectuată”, după cum precizează anchetatorii. Aceeaşi femeie a mărturisit ulterior că i-a mai dat chirurgului 200 de lei pentru operaţie.

În aprilie 2023, dosarul a revenit la tribunal, iar de această dată medicul Toron a fost acuzat de 13 infracțiuni de luare de mită. Tribunalul Bacău a aprobat din nou demararea procesului, însă medicul a contestat hotărârea, susținând că tribunalul nu dispunea de un complet specializat în corupție, iar probele adunate de anchetatori au fost obținute într-un mod considerat neloial și chiar ilegal, orientat exclusiv către susținerea unei presupuse vinovății a sa.

Curtea de Apel Bacău a respins toate obiecțiile pe 11 ianuarie a acestui an, stabilind că medicul Toron poate fi judecat.

Articolul integral pe Libertatea.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.