Fosta mare handbalista bacauana, Narcisa Lecusanu, candideaza la sefia Federatiei Romane de Handbal

Fosta mare handbalista, Narcisa Lecusanu, originara din Bacau, si-a depus candidatura pentru functia de Presedinte al FRH si doreste sa revigoreze handbalul romanesc.  

Ea considera ca experienta manageriala capatata in forurile internationale ale handbalului va constitui un avantaj in lupta pentru castigarea sefiei federatiei si are incredere ca va iesi presedinte pentru ca nemultumirile sunt foarte mari vizavi de ceea ce se intampla. In prezent, Narcisa Lecusanu (41 de ani), este membru in Comitetul Executiv al Federatiei Internationale de Handbal (IHF) si in cel al Federatiei Europene de Handbal (EHF).

Alegerile vor avea loc pe data de 14 februarie 2018 iar voturile vor fi date de reprezentanti ai tuturor cluburilor inscrise, dar si de reprezentantii Asociatiilor Judetene de Handbal.

„Clar, pornim cu un handicap, suntem contracandidatii presedintelui in activitate. Statutul spune ca nu ar fi trebuit sa mai fie angajat. Presedintele ar fi trebuit sa aiba depusa demisia ca sa fim loiali ca si candidati, sa avem aceleasi sanse. El isi foloseste toate armele, toate resursele, prin prisma functiei pe care o detine. Strategic, cred eu, data alegerilor, 14 februarie, a fost anuntata tarziu, in ianuarie, pentru ca noi, contracandidatii, sa nu avem timp sa discutam cu lumea handbalului. Imi pare rau ca nu am sansa sa ma intalnesc cu toti cei care lucreaza in handbal inainte alegerilor si sa le spun despre planurile de viitor.” – a declarat Narcisa Lecusanu vis-a-vis de eventuala campanie electorala pe care o va duce.

Una dintre masurile anuntate de Narcisa este eliminarea taliei pentru competitiile de juniori. In prezent, echipele angrenate in campionatul national de juniori primesc puncte bonus in clasament daca folosesc in teren copii de o anumita talie.

„E timpul sa le dam sperante tuturor copiilor. Pentru marea performanta se vor alege singuri, scunzi sau inalti! Ma gandesc si la o motivare a antrenorilor care au talii. Pentru ca un jucator mai inalt presupune mai multa munca, sunt mai inceti, nu au indemanare. Si trebuie sa-i ai, ca sunt utili in echipe. Talia mi se pare un impediment pentru a avea mai multe echipe in competitiile de copii. Va fi o sansa pentru orice copil de a face handbal si daca nu are talie. Dinamica jocului de azi iti permite. Ma uitam la baieti, acum la Europene, cat de scunda e Suedia!” – a declarat fosta mare internationala pentru gsp.ro.

Aceasta practica, folosita doar in tari din fostul bloc sovietic, nu este in concordanta cu handbalul modern si a dat nastere unor situatii penibile. Anul trecut, presa sportiva nationala a relatat despre un caz in care, la un meci, o jucatoare a stat in teren desi avea entorsa la genunchi, iar o colega de-a ei a jucat cu glezna umflata. Ele nu treceau de mijlocul terenului, dar pentru a primi punctul bonus, antrenorul a fost nevoit sa le foloseasca in teren pentru cel putin 25 de minute. Intr-un alt caz, petrecut in 2017, bonificatia punctului de talie a impiedicat o alta echipa sa se califice la Turneul Semifinal II, desi avea mai multe victorii. 

Actualul presedinte al FRH, Alexandru Dedu, incurajeaza aceasta practica, dupa cum a afirmat intr-un interviu pentru ProSport: „Daca o regula care a functionat 30-40 de ani a dat niste rezultate si suntem inca OK la nivelul acesta, cine risca sa schimbe regula asta?”

La alegerile ce vor avea loc pe 14 februarie vor fi alesi si doi vicepresedinti, dar si cei 14 membri ai Consiliului de Administratie. Pentru aceste functii se vor lupta Mariana Tarca, Daniel Georgescu, Rudi Stanescu si Steluta Luca. Intrebata despre echipa sa, Narcisa a declarat: „Oamenii vor vota asa cum cred ei ca le va fi mai bine, in favoarea handbalului. Eu tot ce pot sa spun e ca voi face echipa cu absolut oricine vrea sa faca handbal. Cei care vor sa imbunatatim lucrurile.”

Narcisa Lecusanu vorbeste 4 limbi straine, invatate in perioada in care a activat ca jucatoare in strainatate: germana, sarba, daneza, engleza. In 2016 a ocupat functia de secretar de stat la Ministerul Tineretului si Sportului, in mandatul in care ministru era Elisabeta Lipa.

„Am intrat in cursa pentru presedintia FRH pentru ca imi pasa, pentru ca imi place ceea ce fac, sunt de mai bine de 8 ani in administratie. Pas cu pas am crescut si am ajuns in executivul federatiei internationale. Este ceva extraordinar, sa poti avea contact cu handbalul mondial”, a mai spus Narcisa Lecusanu.


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentGUVERN: „Termenul de depunere a Formularului 600 va fi prorogat de la 31 ianuarie la 15 aprilie”
Articolul urmatorTragic accident in Helegiu. O eleva a fost accidentata mortal

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.