UPDATE: Firmele afaceristului Nelu Iordache, concesionarul Aeroportului din Bacau, perchezitionate de DNA

1

Nelu Iordache

UPDATE :

Omul de afaceri a ajuns in ancheta la procurorii anticoruptie pentru ca ar fi ingropat milioane de euro din fonduri europene in terenuri pentru aeroportul de la Giurgiu sau in investitii precum un avion pentru o alta companie de-a lui, Blue Air.

Dupa ce ani la rand a fost unul dintre abonatii la contractele publice de infrastructura, Nelu Iordache a trecut la nivelul urmator. S-a asociat cu o companie portugheza si a obtinut, tot prin CNADNR, contractul de constructie pentru autostrada Arad-Nadlac, lucrare finantata din bani europeni.
In ziua in care a primit avansul, firma Romstrade, administrata de Iordache, a mutat banii dintr-un cont in altul, dupa care a inceput sa faca plati catre mai multe firme cu care lucrase si in trecut, majoritatea companii ale unor apropiati de-ai sai. Aceste firme au primit milioane de lei de la Romstrade dupa ce au facturat catre aceasta diferite servicii care, aparent, aveau legatura cu lucrarile pentru autostrada Nadlac-Arad.
Insa in aceeasi zi in care primeau banii, firmele ii returnau catre Romstrade, cu mentiunea ca reprezinta plati necuvenite. Astfel banii se regrupau la Iordache, dar intr-un alt cont de-al firmei Romstrade.
Din acest cont, administratorul Nelu Iordache a facut tot felul de plati, care mai de care mai fara legatura cu proiectul autostrazii Nadlac-Arad.
Peste doua milioane de euro au ajuns astfel in contul unei alte firme de-a lui Iordache, operatorul de transport aerian Blue Air.
Ca sa justifice plata banilor catre Blue Air, Romstrade a spus initial ca acestia reprezinta un imprumut. Dar pentru ca din banii europeni primiti ca avans pentru lucrarile la autostrazi nu ai voie sa-ti imprumuti celelalte firme, Iordache a intocmit un contract intre Blue Air si Romstrade. Operatorul de transport aerian se obliga sa transporte echipele de muncitori din Bucuresti la santierul de la Arad, insa pentru asta ii cerea firmei de constructii un avans de doua milioane de euro pentru a-si cumpara un avion!
Avionul a fost si cumparat de Blue Air cu 2,1 milioane de euro. E vorba de un Boeing 737-400 care poate transporta pana la 162 de persoane.
Alti peste doua milioane de euro au fost ridicati cash din banca de catre asociatul lui Iordache in Romstrade, Gheorghe Cruceru. Acesta scotea banii pretinzand ca ii primeste avans de la Romstrade pentru vanzarea unor terenuri la sud de Bucuresti, in zona Adunatii Copaceni, unde Iordache viseaza la un aeroport care sa devina si hub-ul Blue Air. Numai ca Cruceru nu avea niciun teren acolo. Artificiul juridic gasit de Iordache si Cruceru se numeste “promitent” si inseamna, practic, ca unul promite sa-i vanda celuilalt, care la randul lui promite sa cumpere, un lucru pe care vanzatorul nu il are in acel moment dar se obliga sa-l obtina pana la un anumit moment dat.
Banii ridicati de Cruceru apar insa in registrul de casa al Romstrade ca fiind incasari cu mentiunea “virament casa”.
Din acelasi cont in care si-a adunat banii europeni dupa periplul acestora prin mai multe firme, Romstrade a platit orice, numai lucrarile la autostrada nu. A platit taxe notariale pentru achizitiile anterioare de pamant la Adunatii Copaceni, avize de mediu pentru constructia aeroportului, lucrari si instalatii la un complex pe care il construieste in aceeasi zona, si-a pus jaluzele la cladirea de birouri din Bucuresti, a platit materiale folosite in trecut la o lucrare de la aeroportul Bacau sau lucrari facute de subantreprenorii sai in diverse contracte mai vechi, inclusiv la scoli. Platile catre acesti furnizori au fost mascate de Romstrade, spun anchetatorii, prin mentiuni false in facturi.
Avansul primit de firma Romstrade din bani europeni a fost de peste 71 de milioane de lei. Din acesti bani, firmele asociate pentru constructia autostrazii ar fi trebuit sa suporte costurile inceperii lucrarii: proiectare, organizare de santier si programare de utilaje. Pentru ca nu au primit mai nimic de la Romstrade din banii de avans, partenerii lui Nelu Iordache, portughezii de la Monteadriano, l-au reclamat pe acesta la Comisia Europeana, de unde plangerea a ajuns la CNADNR si la DLAF.  Inspectorii DLAF au facut o ancheta si au sesizat DNA-ul, acuzandu-l pe Iordache de folosirea ilegala a cel putin 25 de milioane de lei din banii europeni pentru autostrada si de falsificarea unor documente.
DLAF vorbeste si de spalare de bani, referindu-se in special la tranzactiile cu cash.
Atunci cand a fost luat la intrebari in legatura cu tranzactiile Romstrade, administratorul Nelu Iordache a prezentat inspectorilor antifrauda mai multe facturi emise catre diverse firme, facturi din care reiesea ca aceste companii au fost furnizori de bunuri si servicii pentru proiectul autostrazii. Firmele insa au prezentat facturile in original, din ele reiesind ca serviciile platite de Romstrade sint cu totul altele si nu au nicio legatura cu proiectul Nadlac-Arad. De aici acuzatia de fals pentru Nelu Iordache.
Alaturi de Iordache, procurorii DNA ii cerceteaza si pe administratorii celorlalte firme implicate in aceste tranzactii. Vizati sint in special cei de la firmele care returnau banii primiti de la Romstrade in aceeasi zi, ca plati necuvenite, insa in alt cont al companiei. Aceste firme sint Habitat Construct, Grup Construct, Construct Plus, Union Prod Company si Jaypard, iar administratorii lor sint Florian Toader, Carmen Floriana Eremia, Paul Radu si Dragos Ionel Niia.
In tot acest timp, exasperati ca n-au mai vazut niciun ban de luni de zile, muncitorii angajati de Romstrade si Monteadriano sa lucreze la autostrada au facut un protest spontan saptamanile trecute chiar pe santier.
Evident, in aceste conditii lucrarile sint mult in urma fata de ritmul prevazut, iar CNADNR s-a hotarat sa rezilieze contractul.
 Segmentul de autostrada Nadlac-Arad trebuia sa fie acum pe jumatate gata, insa doar in cateva zone se vede ca s-ar misca cate ceva.

 

Procurorii DNA efectueaza, joi, perchezitii la firmele Romstrade si Blue Air, ambele controlate de omul de afaceri Nelu Iordache. Dosarul vizeaza lucrari de utilitate publica efectuate de firma Romstrade la care au fost folosite si fonduri europene, relateaza reporterul TVR Alex Costache, citat de Hotnews.ro. Potrivit primelor informatii, dosarul lucrat de procurorii anticoruptie vizeaza o posibila deturnare de fonduri – in suma de 6 milioane de euro – la construirea primului tronsol al autostrazii Arad – Nadlac, lucrare adjudecata de una din firmele lui Iordache, Romstrade, in asociere cu portughezii de la Monteadriano. Pe 22 noiembrie, CNADNR a reziliat contractul privind construirea tronsonului, invocand drept principala cauza intarzierea lucrarilor. Constructia autostrazii Nadlac-Arad a fost impartita in doua loturi, pe o distanta totala de aproape 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea revine companiei germane Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

Prin intermediul Blue Aero, societate controlata de o alta firma de-a lui Iordache – Blue Air – afaceristul a preluat in concesiune aeroportul international din Bacau, pe o perioada de 35 de ani. Contractul a fost incheiat la inceputul 2010, sub sanctiunea ca Blue Air – prin intermediul Blue Aero – va derula investitii de cel putin 18 milioane de euro pentru modernizarea pistei aeroportului din Bacau. In februarie 2010, imediat dupa semnarea contractului de concesionare, Ziarul Financiar publica un amplu material privitor la investitiile de aproximativ 45 de milioane de euro pe care Iordache & Blue Air se angajau sa le deruleze la aeroport, termenul de finalziare a acestora fiind de 30 de luni (mai putin de 3 ani) – vezi link Ziarul Financiar: http://www.zf.ro/zf-24/cum-va-arata-in-2011-aeroportul-de-la-bacau-concesionat-de-blue-air-galerie-foto-5489701/ .

Intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta, presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, aprecia ca intelegerea cu Blue Air intampina dificultati majore si ca societatea care a concesionat aeroportul este departe de a-si respecta angajamentele asumate prin contract.

“La aeroport contractul se deruleaza cu intarzieri mari, chiar daca la anul el ar trebui finalizat. Vom fi foarte atenti la cobaltoterapie si nu vrem sa avem, din nou, experienta de la aeroport”, afirma Benea, cu referire la parteneriatul public privat gandit de CJ si conducerea Spitalului Judetean de Urgenta pentru reabilitarea sectiei de cobaltoterapie.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.