Firma unuia din denunțătorii primarului Stavarache a câștigat contractul de asfaltare a mai multor străzi din Bacău

Societatea Phoenix Transbac, controlată de omul de afaceri Costică Rusu, unul dintre denunțătorii primarului Romeo Stavarache, a câștigat contractul de lucrări de îmbrăcare a mai multor străzi din municipiul Bacău cu mixturi asfaltice. Estimat la 5 milioane lei, contractul vizează lucrări de îmbrăcare a peste 100.000 metri pătrați de străzi și parcări din oraș. Societatea lui Rusu a adjudecat și licitația privind restul de lucrări rămas de executat în cadrul proiectului de modernizare a arterei rutiere IL Caragiale – Milcov. Lucrarea urmează a fi terminată cu bani din bugetul local, după ce Primăria Bacău a pierdut fondurile europene aferente acestui proiect. 

stefan cel mare asfaltareFirma controlată de Costică Rusu a venit cu prețul cel mai scăzut în cadrul licitației, adjudecându-și procedura în schimbul unei oferte de 3,46 milioane lei. În cadrul licitației, firma lui Rusu s-a „luptat” cu Conextrust, societate controlată de omul de afaceri Viorel Rusu, proaspăt plasat în arest la domiciliu de către Judecătoria Bacău, într-un dosar penal în care procurorii îl acuză de comiterea a 4 infracțiuni de fals în declarații. Pe lângă executarea de lucrări de îmbrăcare a 100.000 de metri pătrați străzi și parcări, contractul vizează, de asemenea, și așternerea a 50.000 metri pătrați de material geosintetic menit a întârzia fisurarea structurii rutiere.

Conextrust a contestat rezultatul licitației, urmând ca instanța Curții de Apel Bacău să facă lumină în ceea ce privește procedura de achiziție publică amintită. Din contestația depusă de Conextrust reiese că prețul ofertat de Phoenix Transbac ar fi „neobișnuit de scăzut” în raport de lucrările ce urmează a fi efectuate, dar și că oferta depusă de societatea lui Costică Rusu nu ar îndeplini criteriile stipulate în caietul de sarcini aferent licitației.

De curând, Phoenix Transbac a câștigat și licitația pentru executarea restului de lucrări în cadrul proiectului de modernizare a arterei IL Caragiale – Milcov. Contractul cu firma lui Costică Rusu a fost semnat la 4 februarie 2016, având valoarea de 5,98 milioane lei. „Contractul semnat astăzi, 4 februarie 2016 are ca executant societatea comercială Phoenix Transbac SRL, cu o valoare a contractului de 5.981.042,76 plus TVA. Durata lucrărilor este de 2 luni de la data ordinului de începere. Imediat ce vremea ne permite, vom da ordinul de începere a lucrărilor. Estimăm că până la sfârșitul lunii mai 2016, lucrările să fie finalizate”, a scris primarul Romeo Stavarache pe propriul cont Facebook.

Contractul inițial fusese adjudecat de societatea IMROM (Roman), care trebuia să încheie lucrările de modernizare a arterei IL Caragiale – Milcov însă mai multe nereguli descoperite pe șantier, între care și utilizarea unor materiale neconforme, au condus la rezilierea contractului în aprilie 2015. Adevărată emblemă a falimentului administrativ în care se zbate orașul Bacău, modernizarea arterei IL Caragiale – Milcov a ajuns subiect de interes și pentru procurorii anticorupție. Aceștia au deschis un dosar în care cercetează mai multe posibile infracțiuni în relație cu utilizarea fondurilor europene. Oamenii legii investighează și un posibil fals la constituirea garanției de bună execuție de către constructorul IMROM, din cont lipsind – după câte se pare – suma de 79.000 lei (citește AICI).

costica rusu - rombetOmul de afaceri Costică Rusu este unul dintre principalii denunțători ai lui Romeo Stavarache, în dosarul penal în care DNA îl acuză pe primar de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită. Electroconstrucția ELCO, societate controlată de Rusu, asigura de aproximativ un deceniu mentenanța sistemului de iluminat public din orașul Bacău. La începutul lui 2008, notează procurorii, în contextul unor negocieri dintre Primăria Bacău și Electrconstrucția, având ca obiect reducerea tarifelor de execuție a lucrărilor de reparații, Stavarache l-a chemat la ordin pe Costică Rusu, cerându-i ca tariful practicat să rămână la valoarea de 38 euro/stâlp.

Cu acest prilej, primarul ar fi solicitat ca 50 la sută din această valoare să-i fie remisă, sumele urmând să fie calculate lunar. Când se strângea o sumă semnificativă la dispoziția primarului, se arată în referatul DNA, aceasta urma să fie virată în contul unor firme indicate personal de Stavarache (citește pe larg AICI).

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here