Firma daneza Logstor, furnizorul de tevi al CET Bacau, in dosarul spagarilor de la RADET Bucuresti

2


LogstorCompania daneza Logstor, unul dintre cei mai importanti producatori din lume de tevi preizolate, apare in dosarul de coruptie privind conducerea societatii RADET. Potrivit datelor publicate de Evenimentul Zilei, 3 sefi din RADET – compania de distributie a energiei termice in Bucuresti – au fost retinuti marti de procurorii DNA, fiind acuzati ca pretindeau spagi in schimbul unor contracte. Concret, precizeaza publicatia citata, mai multi patroni de firme cu activitati in domeniul termoficarii au facut denunturi la DNA, incriminand faptul ca RADET favorizeaza anumite societati, acordandu-le contracte preferentiale, in schimbul unor sume de bani rezultate din aplicarea unui tarif procentual de 3-5 la suta la valoarea contractelor.

Potrivit DNA, alţi bani erau solicitaţi de şefii RADET în momentul în care se făceau efectiv plăţile, mai exact, şefii Radet cereau procente de 4-10% din banii pe care îi livrau. De exemplu, în cazul contractului de furnizare de ţeavă şi fitinguri PEX, a fost declarată câştigătoare asocierea Erbaşu- Construcţii- Logstor. Procurorii DNA susţin că Ion Voicu (director general) şi Dan Mavrodin (director exploatare si mentenanta) i-au cerut reprezentantului Logstor suma de 600.000 de lei, reprezentând 10% din suma pe care RADET urma să o plătească pentru furnizarea materialelor. După mai multe discuţii, taxa a fost micşorată la 4%. In cele din urma, in intervalul februarie-martie, lui Mavrodin i-ar fi fost plătite, în trei tranşe, aproximativ 150.000 de lei.

Furnizorul de tevi Logstor SRL nu este strain de municipiul Bacau, mai exact de societatea de termoficare CET SA Bacau. Compania daneza a furnizat tevi si fitinguri in cadrul unui amplu contract de modernizarea a unor puncte termice, atribuit de Primaria Bacau – in toamna lui 2009 – unui consortiu de firme condus de Branpis SRL si Segama SRL. Liderul asocierii de firme, Branpis, a achizitionat tevile de la Logstor SRL, societatea care i-a „uns” cu spagi pe directorii din RADET Bucuresti. Aceeasi societate daneza a furnizat tevi intr-un alt megacontract pus la bataie de municipiul Bacau, cel vizand conectarea Aerostar SA la sistemul public de termoficare SACET. Contractul a fost atribuit societatii Branpis, care a cumparat tevile de la Logstor.

Contractele atribuite in 2009 de municipalitate, vizand modernizarea unor puncte termice, au facut obiectul unor verificari amanuntite efectuate de Directia Generala Autoritatea de Management a POS Mediu, care a gasit nereguli cu carul. Intre acestea se numara acordarea in mod nejustificat de contracte de lucrari suplimentare sau „umflarea” fara temei a costurilor anumitor lucrari. Toate in beneficiul asocierii de firme mentionata anterior.

Consortiul alcatuit din firmele Branpis – Segama – Multiservice – Thic Izolatii – General Electric a fost marele beneficiar al primului lot de modernizari puncte termice (PT) in Bacau. In 2009, din cele 5 PT-uri scoase la modernizat de municipalitate, 4 au revenit consortiului amintit, la fiecare contract existând intelegeri privind diverse lucrari suplimentare. Contractele arvunite de asocierea amintita au vizat PT 7, PT 13, PT 31, respectiv PT 69. Lucrarile suplimentare au fost incredintate prin procedura “negocierii fara anunt de participare”, socotita nelegala de reprezentantii AM POS Mediu. Incredintarea lucrarilor suplimentare a fost motivata de existenta unor “imprejurari imprevizibile”, care nu puteau fi luate in calcul la data semnarii contractelor.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.