Finantele cer insolventa Termon CT pentru o creanta de 1,5 milioane lei. Mii de onesteni risca sa ramana in frig la iarna

1

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau a cerut insolventa societatii de termoficare din Onesti  pentru o creanta in cuantum de peste 1,5 milioane lei. Restantele catre bugetul statului acumulate de Termon se cifreaza la 1 milion lei, alte aproape 300.000 lei reprezentand penalitati aferente neplatii la termen.

Finantele au solicitat Tribunalului Bacau deschiderea procedurii de insolventa intrucat Termon CT SRL nu beneficiaza de resurse financiare pentru a acoperi datoriile catre buget. Lucratorii DGFP au descoperit ca societatea de termoficare controlata de municipalitatea Onesti are in proprietate doar 4 autoturisme, in valoare de doar 38.000 lei, suma nesemnificativa in raport de dimensiunea creantei inregistrate de Finante. Intrucat DGFP nu a reusit recuperarea integrala a datoriilor, institutia a cerut insolventa Termon CT, societate ce contabilizeaza pierderi si datorii de ordinul zecilor de milioane lei.

Haosul economic in care se zbate Termon CT nu este o mare noutate. In urma cu un an, actualul primar Laurentiu Neghina – pe atunci candidat la functia de edil sef – declara ca daca va prelua timona municipalitatii va lasa sa „moara” societatea de termoficare infiintata de fosta administratie condusa de Emil Lemnaru. Neghina acuza la momentul respectiv ca Termon CT a fost transformata intr-o vaca de muls a administratiei Lemnaru, firma acumuland datorii astronomice in relatia comerciala cu furnizorul de gaz Conef Gaz.

Conform informatiilor facute publice in urma cu o luna de administratorul Mircea Balanica-Cetean, Termon CT are in jurul a 3000 de creditori. „Sunt câteva sute de procese pe rol si când insolventa îsi urmeaza cursul, firma de lichidare îi va prelua pe datornici. Eu, ca administrator unic sunt obligat ca sa iau toate masurile pentru a recupera banii pentru consum. Zona este extrem de saraca, populatia Onestiului a îmbatrânit iar autoritatile locale ori nu pot ori nu doresc sa sustina sistemul centralizat de încalzire”, a declarat la inceputul lui mai, intr-o sedinta a Consiliului Local Onesti, administratorul societatii de termoficare. DGFP i-a incriminat pe ultimii doi administratori ai Termon CT, Cornel Stefanescu si Cetean-Balanica, pe numele lor existand o plangere inaintata Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau.

Activele ce constituie sistemul public de termoficare onestean se afla in proprietatea municipalitatii Onesti, astfel incat finantele n-au avut ce executa la Termon. Cladit cu investitii de peste 20 milioane euro, in baza unui imprumut bancar ce greveaza si azi bugetul municipiului Onesti, sistemul de termoficare va fi pus in conservare. Potrivit primarului Laurentiu Neghina, centralele ultramoderne de cartier vor fi inchise si dotate cu alarme, viitorul sistemului gandit de vechea administratie locala fiind astfel pecetluit.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Cele 4 masini pe care SC TERMON CT le are ?n „proprietate” nu pot fi executate de c?tre Finante dintr-un motiv foarte simplu , masinile sunt ?n leasing iar proprietar este altcineva.
    Despre datoria la Finante as preciza 2 lucruri. Cand un operator de sistem este obligat s? pl?teasc? TVA pentru o gigacalorie furnizat? la consumatori rau platnici, este clar c? nu ai cum s? recuperezi acea sum?.
    Despre stopajul la sursa, cine e in domeniu , stie f.bine ca programul de contabilitate al Finantelor sterge datoriile aleator , chiar daca pe documentul de plata, platitorul precizeaza ca plateste sumele cuvenite angajatului. Din acest motiv , Finantele fac plangere penala. Organul de cercetare compara platile f?cute de societate cu sumele datorate drept stopaj la sursa ?i daca nu constata diferente de sume da solutia de NUP.

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.