Finantele Bacaului, pe mana unui director iesean cercetat de DNA pentru stopaj la sursa. Cine este Ioan Grigoriu?

Ioan Grigoriu, noul şef al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (Moldova), structură gândită şi înfiinţată în cadrul planului de reorganizare teritorială a României, a fost cercetat de procurorii DNA într-un dosar de stopaj la sursă cu o pagubă de 40 de milioane de lei adusă statului.

Grigoriu a fost numit, în 2 august, şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (Moldova), care va coordona Fiscurile din judeţele Iaşi, Vaslui, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Bacău. Numele lui Grigoriu se leagă de o anchetă pornită în 2011 la CET Iaşi, furnizorul local de apă caldă şi căldură, al cărui director, Dorin Ivana, a fost învinuit de stopaj la sursă.

Procurorii au descoperit că statul a fost prejudiciat cu 40 de milioane de lei, prin neplata la buget a contribuţiilor sociale ale angajaţilor, în perioada 2008 – 2011. Grigoriu a reprezentat statul în Consiliul de Administraţie al CET, în perioada în care a avut loc evaziunea fiscală, şi a fost învinuit de procurori că n-a notificat instituţiile de control de pe poziţia de director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, funcţie pe care o ocupa simultan. Acum, dosarul a fost tras pe linie moartă de DNA Iaşi, scrie cotidianul Adevarul intr-un articol publicat luni, 5 august.

Trecutul lui Ioan Grigoriu, susţinut de PSD la şefia noii Direcţii Regionale de Finanţe Iaşi, este încărcat de controverse. Ex-adjunctul de la Finanţe a ocupat, în paralel cu slujba la stat, între  2000 şi 2003, şi funcţii de cenzor sau de auditor la peste 20 de societăţi cu grave probleme financiare. Coloşi industriali din Iaşi, precum Fortus (fostul combinat de utilaj greu), Nicolina sau Moldomobila, aflaţi în insolvenţă sau în faliment, au fost auditaţi de firme ale soţiei lui Grigoriu.

Un caz de notorietate s-a petrecut la mijlocul anilor 2000, la societatea Fortus, aflată în topul restanţelor la stat, cu creanţe totale de 250 de milioane de lei. Deşi toate conturile societăţii erau blocate, Fiscul a ridicat poprirea pentru efectuarea unor plăţi. Printre acestea, s-a numărat şi o plată către societatea GECAF, administrată de soţia adjunctului de la Finanţe.

Citeste mai multe pe adevarul.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentBacau.NET, site-ul de stiri nr.1 pe parcursul week-end-ului Romanian Top Hits. Carla’s Dreams si Inna, marii castigatori ai festivalului
Articolul urmatorPainea ar putea fi interzisa in 75.000 unitati. Proiectul de lege pregatit sa intre pe 1 septembrie

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.