Film documentar despre viața părintelui Calciu Dumitreasa, proiectat la Teatrul de Vară din Bacău

0


Teatrul de Vară din Bacău va găzdui la 1 martie, în Duminica Ortodoxiei, proiecția unui tulburător documentar despre viața părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, deținut în închisorile comuniste din România. Sub titlul „7 cuvinte. Povestea unui biruitor”, documentarul înfățișează lupta dată de Calciu Dumitreasa, pe tărâmul credinței, împotriva orânduirii comunist-ateiste, precum și mărturiile celor care l-au cunoscut pe părinte. Proiecția va începe la ora 18.30.

7 CuvinteDocumentarul a fost proiectat pentru prima dată la mijlocul lui februarie, fiind o producție de dată recentă. „7 cuvinte. Povestea unui biruitor” conține peste 30 de mărturii ale unor persoane care l-au cunoscut îndeaproape pe Calciu Dumitreasa. Părintele a fost întemnițat de regimul comunist în 1948, pe când era student la Medicină. A executat peste 20 ani de detenție în închisori precum Pitești (unde cunoaștea fenomenul dezumanizant al „reeducării”), Jilava și Aiud. A fost eliberat din închisoarea Aiud în anul 1963, dar i s-a stabilit domiciliu obligatoriu în Bărăgan. În urma amnistiei generale din 1964, Gheorghe Calciu a fost eliberat. A urmat Filologia și Teologia, devenind profesor la Seminarul Teologic Ortodox din București.

Ca profesor la Seminar s-a opus ateismului. În Postul Sfintelor Paști, din anul 1978, Calciu Dumitreasa ține un șir de 7 prelegeri, intutulate „Șapte cuvinte către tineri”, predici care s-au bucurat de o largă audiență în rândul studenților de la multe facultăți din București. Ia atitudine public față de dărâmarea Bisericii Enei din București. Pe tot parcursul acestei perioade primește zilnic telefoane de amenințare, menite să îl descumpănească și să-i terorizeze familia. Atât predicile ținute, cât și protestul față de demolarea Bisericii Enei îl readuc în vizorul Securității. Este arestat în 1979, judecat și condamnat abuziv la peste 10 ani de închisoare.

După 5 ani și jumătate, în 20 august 1984, este eliberat, ca urmare a presiunilor internaționale venite din partea unor lideri precum Margaret Thatcher, Ronald Reagan sau Papa Ioan Paul al II-lea. Contrar voinței sale, în 1985 este obligat să părăsească țara împreună cu familia. Se stabilește în Statele Unite, unde primește cetățenia de onoare. Între 1985 și 1988 a locuit cu familia la Cleveland. Pentru a-și asigura traiul, a lucrat și în construcții, ca muncitor necalificat, cărând saci de ciment. În anul 1989 se mută cu familia la Washington DC, unde preia parohia românească „Sfânta Cruce”. A murit în Statele Unite, în ziua de 21 noiembrie 2006. Conform dorinței sale, a fost înmormântat în țara, în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă, din județul Neamț.

Documentarul „7 Cuvinte. Povestea unui biruitor” a fost realizat cu contribuția majoră a Mânăstirii Diaconești și a părintelui Amfilohie. Filmul va fi proiectat la Teatrul de Vară din Bacău, la 1 martie, în Duminica Ortodoxiei, cu începere de la 18.30. Intrarea va fi liberă, organizatorii așteptând o prezență de 1500 de persoane la proiecția filmului.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.