Fenomen ingrijorator in scolile din Bacau: absente pe motiv de avort


copil-si-mamaAproximativ 200 de adolescente au trecut, anul trecut, pe la un cabinet de ginecologie pentru a scăpa de o sarcina nedorită, relevă o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău.
”Aceasta este o cifră ce sintetizează date preluate din sistemul sanitar public, cifră ce reprezintă aproximativ 10% din numărul total al avorturilor înregistrate oficial anul trecut în judeţ, dar avem informaţii că numărul cazurilor este mult mai mare, pacientele apelând la avort în cabinete care le păstrează ascunsă identitatea, deşi sunt obligate prin lege să înregistreze toate întreruperile de sarcină şi să le raporteze la DSP. Prin urmare nu se cunoaşte exact numărul real al avorturilor”, a declarat medicul Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al instituţiei.
Potrivit aceleiaşi surse, unele dintre aceste tinere, majoritatea eleve, nu împliniseră încă 15 ani.
”Chiar şi aşa, cu o statistică parţială, fenomenul este îngrijorător, avortul dovedindu-se a fi, în continuare, pentru foarte multe femei, o formă de contracepţie. Aceasta în ciuda faptului că în farmacii se vând la liber pilule contraceptive, iar prezervativele pot fi achiziţionate din foarte multe magazine”, a declarat pentru AGERPRES medicul ginecolog Vladimir Corneleac.
Profesorii şi psihologii din judeţ sunt îngrijoraţi de acest fenomen, iar specialiştii în planning familial sunt dezamăgiţi că şcolile nu le solicită ajutorul. Nici programul prin care Ministerul Sănătăţii finanţează planificarea familială şi educaţia sexuală nu se bucură de mai mult succes.
”Prea puţine adolescente trec pragul cabinetelor de planning din spitale, iar personalul specializat din acestea nu este invitat să le vorbească elevilor de liceu despre viaţa sexuală şi măsurile de contracepţie. În schimb, fenomenul întreruperilor de sarcină a luat amploare”, a declarat pentru AGERPRES medicul Marin Buştuc, director general adjunct al DSP Bacău.

Sursa: romedic


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentAngajatii Facebook, supusi la teste de stres
Articolul urmatorBacaul, printre orasele cu cele mai putine locuri de munca vacante. Doar Mehedinti si Caras-Severin „intrec” aceasta performanta

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.