Falimentul CET Bacău, IMINENT. Creditorii au respins planul de reorganizare a societății

3

Perspectivele societății de termoficare sunt mai sumbre ca niciodată. În prag de sezon rece, CET Bacău se pregătește să intre în faliment, după ce la sfârșitul lui iunie creditorii au respins planul de reorganizare a societății, cu un vot larg „împotrivă”. Prăbușirea CET nu este o surpriză: conform unui raport elaborat – în noiembrie 2013 – de administratorul judiciar al CET, Sierra Quadrant, starea de insolvabilitate a societății era vizibilă încă din 2008, an în care Primăria Bacău, „patronul” CET SA, lansa la apă proiectul de modernizare, cu fonduri europene, a sistemului public de termoficare din oraș. 

VOT - analiza plan reorg CET BcComitetul creditorilor a respins planul de reorganizare într-o ședință derulată la 30 iunie. Conform procesului verbal încheiat, deținătorii creanțelor bugetare (statul român prin ANAF, AVAS etc) au votat în proporție de 65 la sută împotriva planului de reorganizare. Procentul este uriaș la categoria creanțelor chirografe, unde peste 87 la sută din deținători au votat împotriva planului de reorganizare elaborat de personalul din cadrul CET SA Bacău. Respingerea netă a planului de reorganizare prefațează intrarea propriu-zisă în faliment a societății de termoficare, eveniment ce va fi consemnat, cel mai probabil, la mijlocul lui septembrie, când dosarul insolvenței CET își va consuma un nou termen la Tribunalul Bacău. Atât conducerea CET, dar mai ales conducerea Primăriei Bacău se află în căutarea unei soluții alternative, în încercarea de a evita o imensă problemă socială, cauzată de nefurnizarea agentului termic în sezonul rece 2014 – 2015.

Faliment din noiembrie 2013

Perspectiva falimentului CET Bacău a fost trasată, în linii mari, încă din noiembrie 2013, odată cu intrarea în insolvență a societății de termoficare. Cu acel prilej, administratorul judiciar al CET – Sierra Quadrant – a dat publicității un raport privind cauzele care au determinat apariția stării de insolvență la CET SA Bacău. Concluziile consemnate de Sierra Quadrant în „raportul cauzal” atestă că societatea de termoficare ar fi fost „insolvabilă încă din anul 2008, această stare fiind artificial acoperită din reevaluarea activelor imobilizate”. „Cosmetizarea” financiar-contabilă practicată de administratorii și conducătorii CET Bacău nu a ținut, iar starea de insolvență a reapărut în 2013, concomitent cu creșterea gradului de îndatorare a societății, pe fondul activității în pierdere practicată de CET. Raportul cauzal se încheie cu mai multe concluzii, una dintre acestea stabilind – negru pe alb – că resursele aflate la dispoziția CET nu permit punerea în aplicare a unui plan de reorganizare.

„Identificarea prespectivelor de redresare a CET SA pornește de la analiza situației patrimoniale a companiei. Dezechilibrul este evident, iar în opinia administratorului judiciar nu există suficiente resurse interne pentru reorganizarea companiei printr-un plan de reorganizare. Opinia pleacă în special de la lipsa rentabilității în exploatare și de la valoarea uriașă a arieratelor către Ministerul de Finanțe/ANAF și ANRS”, se precizează în raportul cauzal elaborat de Sierra Quadrant.

CET Bc – vaca de muls a administrației Stavarache

În ultimii 10 ani, activitatea societății de termoficare a înregistrat pierderi pe bandă rulantă. Situația CET s-a deteriorat an Marius Stanila cumnat Stavarachede an, concomitent cu ascensiunea unor societăți comerciale „specializate” în așa-zise reparații la sistemul de termoficare, firme client ale municipalității Bacău. Din datele oficiale rezultă ca CET a solicitat intrarea in insolventa din cauza datoriilor acumulate, care la 30 iunie 2013 inregistrau un nivel de peste 130 milioane lei. Din aceasta suma, aproximativ 70 milioane lei sunt obligatii de natura fiscala in raport de bugetul statului, restul – adica 62,7 milioane lei – reprezentand obligatii fata de furnizori. 

Societatea a fost angrenată în ultimul deceniu în tot felul de contracte care de care mai păguboase, între acestea numărându-se achiziția de cărbune de calitate inferioară din punct de vedere energetic, achiziția de biomasă, inginerii financiare privind vânzarea de certificate de carbon etc. Principala piesă în cadrul contractelor amintite s-a dovedit a fi cumnatul primarului Romeo Stavarache, Marius Ion Stănilă (foto), fost director comercial în cadrul CET SA. În prezent, Stănilă execută o pedeapsă privativă de libertate, în urma unei condamnări într-un dosar de șantaj și abuz în serviciu.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

3 comentarii

  1. Dar CET-ul nu s-a modernizat prin al doilea grup de cogeneraremontat de Gaina si Brindusoiu, fratii lui STavarache.PAi va dati seama ca intreg CET-ul functioneaza in prezent pe gaz , deci la iarna toti cei conectati la CET au sa stea in frig garantat. Falimentul este eminent prin incompetenta lui TSanila, a lui Balus cu toata familia in CET si a tantalaului de Capat fost director, carpa a lui STavarache, fugit in prezent prin Emirate ca sa nu mai dea socoteala la DNA, prin golaniile cu biomasa facute de Liviu Goian &Co numai din acte. SA le stea in gat la toti acestia enumerati mai sus care au nenorocit multe firme si au imbogatit clanul STAVARACHE. Dar v-a veni o zi cand tu nu poti sti……

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.