Explozie solara

0

Specialistii de la NASA au prezentat poze facute pe 7 iunie 2011 cu cea mai mare explozie solara inregistrata pana acum. Explozia solara inregistrata pe 7 iunie a provocat cea mai mare cantitate de material solar pe care au putut-o inregistra specialistii pana acum. Ei au declarat ca in anii trecuti au inregistrat in total 70 de eruptii solare, insa fiecare din ele fiind de cel putin 10 ori mai slaba decat explozia solara inregistrata acum cateva zile. Oamenii de stiinta nu au fost socati de explozia solara ci mai degraba de cantitatea de material care a fost declansata in aceasta explozie solara, s-a ridicat si apoi a revenit peste jumatate din suprafata soarelui. Ei sustin ca o alta cantitate de material din explozia solara s-a imprastiat si in spatiu. Cei de la Nasa numesc acest fenomen in care se imprastie simultan materie solara in spatiu dar si pe suprafata soarelui – ejectie de masa coronala. (pozele 1 si 2 bacau. org )
Cele mai puternice explozii solare din sistemul nostru solar apar la trecerea soarelui, cand liniile campului magnetic se anuleaza reciproc si apoi se reconecteaza. Aceste reconectari degaja cantitati uriase de energie propagata drept caldura. O masuratoare bazata pe sunet a specialistilor de la Solar Dynamics Observatory, (SDO) arata ca doar intr-un loc existau aproape 20 de milioane de grade Celsius. (pozele 1 si 2 bacau. org)

Instabilitatea magnetica care este o urmare a exploziei solare a dus la aparitia mai la sud decat de obicei a aurorei. Va prezentam pe Bacau .org o poza facuta pe teritoriul Canadei, in tinutul Yukon, cu lentile fish-eye care surpinde aurora. Poza este facuta la mijlocul noptii si prezinta stelele rotindu-se in jurul Polului Nord – locul de pe cer de unde toate stelele observate din emisfera Nordica se rotesc.(poza 3 bacau. org )

Pe data de 1 iunie a avut loc o eclipsa partiala de soare care a putut fi vizibila chiar si din partile indepartate ale Europei si Asiei acolo unde soarele nu apune in aceasta perioada a anului. Eclipsa partiala de soare de acum cateva zile a transformat soarele intr-un mare “zambet” imbratisand orizontul.(poza 4 bacau .org)

Telescopul Spatial Hubble a capturat doua valuri de obiecte care reprezinta o parte dintr-o nebuloasa incipienta într-o imagine lansata pe data de 6 iunie. O nebuloasa este un nor de gaz sau praf în spatiu interstelar. Aceasta este o sansa de a observa primele stadii de dezvoltare a nebuloasei, dupa cum sustine Agentia Spatiala Europeana. Bacau .org va prezinta poze oferite de Agentia Spatiala Europeana :
poza 5 – nebuloasa 6 iunie, poza 6 – nebuloasa 6 iunie, poza 7 – nebuloasa Rosetta si poza 8 – nebuloasa Eskimo.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.