Exercițiu pentru situații urgență pe Heliportul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău

0

Astăzi, 14.06.2023, pe platforma Heliportului Spitalului Județean de Urgență Bacău, conform prevederilor legale, s-a desfășurat un exercițiu de antrenament pentru gestionarea situațiilor de urgență, în cazul producerii unui accident de aviație civilă.

Exerciţiul a durat aproximativ 60 de minute și s-a desfăşurat în cooperare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Maior Constantin Ene” al Județului Bacău.

Obiectivele exercițiului au fost următoarele:
– Antrenarea forțelor participante în vederea reducerii timpilor operativi de intervenție și derularea operațiunilor în condiții de siguranță pentru evitarea riscului de pierderi de vieți omenești;
– Exersarea misiunilor și atribuțiunilor ce le revin structurilor instituțiilor participante în cazul producerii unui accident aviatic;
– Verificarea sustenabilitații concepției viabilității concepției de acțiune a forțelor de intervenție și a măsurilor ce se impun pentru lichidarea incendiului și salvarea persoanelor;
– Consolidarea modului de cooperare între structurile de intervenție ale instituțiilor cu atribuții și responsabilități în de situații de urgență și de criză.

Scenariu:
Pe timpul apropierii finale a elicopterului EC135, pentru aterzarea pe platforma Heliportului SMURD BC1, la unul dintre motoare izbucnește un incendiu. Echipajul pierde parțial controlul elicopterului reușind totuși să execute o aterizare dură pe platforma heliportului. În urma incidentului au rezultat scurgeri de combustibil și avarierea parțială a elicopterului precum și vătămarea membrilor echipajului.

În urma evaluării situației, personalul operațional al heliportului a declanșat ,,Planul de urgență al heliportului SMURD BC1”.

Agenții de salvare aflați în serviciu pe heliport, echipați corespunzător au intervenit pentru stingerea incendiului și pentru neutralizarea scurgerilor de combustibil, sub coordonarea personalului operațional al heliportului.

Personalul medical și auxiliar al SJU Bc s-a deplasat pe platforma heliportului și a asigurat asistența și îngrijirile medicale victimelor evacuate din elicopter, de către personalul heliportului, transportându-le în siguranță în UPU.

Instituțiile cu atribuții și responsabilități, care au acționat cu promptitudine conform Planului de Urgență al Heliportului SMURD BC1 sunt:
– ROMATSA DSNA Bacău;
– Inspectoratul General pentru Situații de Urgență Maior Constantin Ene al Județului Bacău;
– Inspectoratul de Poliție Județean Bacău;
– Inspectoratului de Jandarmi Județean ,,Ștefan cel Mare”;
– Spitalul Județean de Urgență Bacău;
– Serviciul Județean de Ambulanță Bacău;
– Inspectoratul General de Aviație al MAI.

„Astfel de exerciții periodice sunt necesare pentru verificarea capacităţii organizatorice şi a modului de cooperare inter-instituţională, scopul fiind protejarea şi salvarea vieţilor omeneşti, precum şi antrenarea efectivelor pentru executarea operaţiunilor de intervenţie în situații de urgență și de criză.” – SJU Bacău

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.