Astăzi, 12 octombrie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a efectuat un exerciţiu pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, în cazul aterizării forțate a unui avion, pe Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău.
Conform scenariului, în data de 12 octomrbie a.c., la ora 10:00, pompierii băcăuani sunt anunțați prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, despre faptul că, un aparat de zbor a întâmpinat o defecțiune în timp ce se pregătea să aterizeze, părăsind astfel pista.
În timpul aterizării forțate, fuzelajul este avariat și izbucnește un incendiu la unul dintre motoare. La bordul aeronavei se aflau 115 pasageri, 44 dintre aceștia suferind diverse traumatisme (21 cod verde, 15 cod galben, 8 cod roșu). De asemenea, pe timpul intervenției au fost răniți și doi pompieri (cod roșul).
Misiunea este una complexă, intervenția echipajelor axându-se pe deblocarea, salvarea, evacuarea victimelor, pe localizarea și lichidarea incendiului și pe transferul victimelor către unitățile spitalicești cu secții specializate.
Având în vedere impactul evenimentului aviatic, se impune activarea „Planului Roşu de Intervenţie”. Astfel, la locul intervenției sunt mobilizate toate resursele medicale din județ.
La fața locului este amplasat Postul Medical Avansat TIP I, din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău, în vederea stabilizării victimelor.
Totodată, pentru evacuarea și acordarea primului ajutor medical, se dipune constituirea echipajelor de evacuare a victimelor, triajul acestora și brancardarea lor către Postul Medical Avansat.
Ulterior, victimele sunt transportate către unitățile spitalicești din județul Bacău, de către ambulanţele S.M.U.R.D. și S.A.J.
„Exerciţiul a avut drept scop antrenarea forţelor participante pentru protecţia populaţiei şi bunurilor materiale – cu scopul de a diminua pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele materiale. De asemenea, prin intermediul acestei simulări s-au urmărit însuşirea misiunilor şi atribuţiilor ce le revin structurilor participante, verificarea modului de cooperare între structurile de intervenţie, testarea Planului Roşu de intervenție al judeţului Bacău, aplicarea procedurii de triaj a victimelor, precum și în luarea deciziei pentru derularea operaţiunilor de intervenţie în condiţii de siguranţă şi pentru reducerea timpilor operativi de intervenţie.
Mulțumim tuturor instituțiilor implicate pentru aportul adus atât pe timpul exercițiului, cât și pe timpul intervențiilor desfășurate în îndeplinirea nobilei misiuni de apărare a vieții, valorilor materiale, spirituale și a mediului (Instituția Prefectului-Județul Bacău, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău, Baza 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”, Serviciul de Ambulanță Județean Bacău, Unitatea Primiri Urgențe Bacău, Compartimentul Primiri Urgențe Onești, S.P.S.U. Aeroport, S.P.S.U. Aerostar).” a transmis ISUJ Bacau