EXCLUSIV: Smenul cu fonduri UE de la pasajul subteran, pus pe seama solutiei constructive “unice in tara”!

2

Pentru a scapa de plata penalitatilor aferente lucrarilor date fara licitatie la pasajul subteran Oituz – Guse, Primaria Bacau a ajuns sa “inoveze” in materie de justitie. Argumentul edililor bacauani in lupta cu Ministerul Dezvoltarii este unul halucinant: lucrarile suplimentare au fost obligatorii din cauza unor “circumstante neprevazute”. Potrivit sustinerilor municipalitatii Bacau, circumstanta neprevazuta care a stat la originea incredintarii fara licitatie a lucrarilor a fost chiar solutia tehnologica adoptata, la vremea aceea necunoscuta in Romania!!! Dupa ce au ridicat in slavi modul in care s-a sapat tunelul pasajului, socotindu-l unicat in sud-estul Europei, edilii Bacaului au ajuns sa-i ia de prosti pe judecatori, aruncandu-le in fata o motivatie cel putin penibila. Dosarul a ajuns pe masa magistratilor Inaltei Curti, dupa ce un judecator de la Curtea de Apel Bacau a “pus botul” la argumentele incredibile invocate de municipalitate.

pasaj1La jumatatea lui 2011, un control efectuat de Ministerul Dezvoltarii evidentia mai multe nereguli in cadrul proiectului de construire a pasajului subteran Oituz-Guse. Cum proiectul era finantat din fonduri europene, anomaliile descoperite de minister nu puteau fi trecute cu vederea.

Intre acestea se numara si incredintarea, fara licitatie, a unui contract de lucrari suplimentare catre Procom SRL, liderul asocierii de firme care s-a ocupat de construirea pasajului. In valoare de 2,8 milioane lei, contractul a fost incredintat prin negociere fara anunt de participare, fapt neconform cu prevederile europene in materie de achizitii publice. Ciubucul generos, dar nelegal, ajuns in buzunarele Procom SRL nu a ramas netaxat de minister care – in urma controlului din 2011 – a aplicat o corectie de 25 la suta la contractul amintit. Pentru nerespectarea legilor ce reglementeaza achizitiile publice, Primaria Bacau trebuia sa returneze peste 700.000 lei din contractul de 2,8 milioane lei (vezi mai multe AICI: http://adevarul.ro/locale/bacau/romeo-stavarache-ofsaid-bani-europeni-1_50ad27b67c42d5a6638fb771/index.html#). „Primarul Bacaului a încheiat un act aditional, in valoare de trei milioane de lei, iar lucrarile le-a incredintat direct unei firme, fara sa organizeze licitatie. Noi nu am stiut de acest nou contract. Pentru asta s-a dat o penalizare de 25 la suta din aceasta suma, care sunt bani europeni. Este vorba despre 750.000 de lei”, declara – pentru cotidianul Adevarul – Razvan Murgeanu, pe atunci secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii.

Tehnica saparii tunelelor, reinventata in municipiul Bacau

Tunelul de la pasaj este singurul de acest fel existent in municipiul Bacau. Odata cu construirea lui, Bacaul a marcat o premiera tehnica absoluta – cel putin asta anuntau sefii municipalitatii. Nicaieri in tara, ba chiar pe mapamond, nu s-a mai sapat un tunel in acest mod. Cum?

Intr-un articol publicat pe 14 octombrie 2010, ziarul de casa al Primariei anunta ca “pana acum nu s-a mai construit un tunel dupa aceasta tehnica italiana”, citandu-l pe primar cu o declaratie, de asemenea, ditirambica. “Este o premiera nationala si suntem mandri ca suntem contemporani cu aceasta lucrare”, afirma Romeo Stavarache (detalii vezi AICI: http://www.ziaruldebacau.ro/2010/12/16/s-a-finalizat-tunelul-pasajului-subteran.html).

Grigore Ioanid, patron Procom SRLIn decembrie 2010, aceeasi publicatie a revenit asupra subiectului, precizand – intr-un nou articol – ca tehnica italiana dupa care s-a construit pasajul este premiera nationala. In sprijinul acestei sustineri a fost citat Grigore Ioanid (foto), patronul Procom SRL, firma beneficiara a contractului incriminat de Ministerul Dezvoltarii. “Tin sa ii multumesc primarului Romeo Stavarache, care, inginer fiind, a avut curajul si capacitatea tehnica de intelegere si a acceptat o tehnologie noua, in premiera pentru Romania”, afirma Ioanid (citeste mai mult AICI: http://www.ziaruldebacau.ro/2010/12/16/s-a-finalizat-tunelul-pasajului-subteran.html).

Asa-zisul pionierat bacauan in materie de sapare a tunelelor s-a dovedit o simpla speculatie propagandistica, in conditiile in care in UE – uniune din care si Romania e parte – saparea tunelelor dupa solutia tehnica adusa in tara de Procom nu mai reprezinta, de mult, o noutate. Precedentul tehnic exista pe teritoriul UE. De ani buni.

Primaria speculeaza lacunele legii si “bunavointa” suspecta a unor judecatori

Aplicarea corectiei de 25 la suta de catre minister a generat un dosar (nr. 696/32/2011), aflat in prima faza pe rolul Curtii de Apel Bacau. Din dosar aflam ca, pe fondul schimbarii solutiei tehnice constructive de la pasaj edilii Bacaului s-au orientat spre ingenioasa propunere a Procom, care a avansat solutia de lansare a prefabricatului de beton (tunelul) pe sub liniile de cale ferata, fara intreruperea traficului feroviar.

Proiectantul, Pod Proiect SRL Iasi, a pus mai multe conditii la modificarea solutiei tehnice, declarand presei bacauane ca solutia propusa de Procom este – de departe – superioara celei initiale, care viza intreruperea circulatiei trenurilor si indepartarea liniilor ferate. Mormanul de laude venite din toate partile, precum si perspectiva economisirii de bani prin adoptarea “variantei tehnice Procom”, s-a spart in instanta de judecata ca un balon de sapun.

Litigiul derulat cu Ministerul Dezvoltarii a surprins Primaria Bacau invocand, drept cauza a lucrarilor suplimentare, chiar solutia tehnica avansata de Procom! Asa-zisa “unicitate” a solutiei tehnice propusa  de firma italiana, “o premiera nationala” in domeniu, ar fi fost la originea aparitiei unor “situatii neprevazute”, ce au determinat – in final – incredintarea prin negociere fara anunt de participare a contractului de lucrari suplimentare incriminat de Ministerul Dezvoltarii.

Ceea ce e si mai interesant este ca judecatorii Curtii de Apel Bacau au acceptat (cf. sentinta civila nr. 75 din 30 martie 2012), printre altele, argumentul Primariei, apreciind – la unison cu edilii Bacaului – ca adoptand solutia tehnica a Procom municipalitatea ar fi facut, de fapt, economii nu cheltuieli suplimentare si ca, din acest motiv, corectia impusa de minister nu se justifica!

Hellvig face cursuri de romana cu edilii Bacaului!

Dragos-BeneaEduard-Hellvig-si-Romeo-StavaracheIn mai, anul trecut, Ministerul Dezvoltarii a recurat sentinta Curtii de Apel Bacau, in temeiul careia corectiile de peste 700.000 de lei au fost anulate. Recursul a fost formulat de ministrul Dezvoltarii de la acel moment, Eduard Hellvig (foto, centru), coleg de partid (PNL) cu primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache. Acelasi Hellvig a participat la inaugurarea pasajului, in campania electorala a colegului Stavarache, insa nu s-a sfiit sa urmareasca interesul legitim si legal al ministerului in litigiul generat in jurul proiectului amintit.

Recursul ridiculizeaza atat sustinerile municipalitatii Bacau, cat si sentinta Curtii de Apel, socotita de recurent drept “netemeinica si nelegala”(!). Mai mult, recursul atesta ca “sentinta recurata a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii” si ca beneficiarul (adica Primaria Bacau) “are obligatia de a respecta prevederile legislatiei nationale in domeniul achizitiilor publice”.

In recurs, ministrul Hellvig face si o mica lectie de limba romana, apeland la explicatia oferita de DEX in dreptul cuvantului “neprevazut” – care nu poate fi prevazut. Potrivit recursului, “aplicarea unei metode tehnologice care a fost deja folosita si la realizarea altor constructii, in niciun caz nu poate fi considerata ca fiind o circumstanta neprevazuta”. Reprezentantii ministerului au apreciat, de asemenea, ca publicarea unui anunt de intentie ar fi dat posibilitatea si altor constructori sa participe la licitatie, iar din procedura de achizitii ar fi reiesit un pret al lucrarilor mult mai mic. “Faptul ca aceasta solutie este mai buna decat cea initiala sau ca – asa cum sustine in mod eronat si mai ales nedovedit instanta de fond (n.r. – Curtea de Apel Bacau) – daca s-ar fi publicat un anunt de intentie, ar fi avut consecinte nefaste asupra tuturor locuitorilor intregului municipiu, nu are nicio relevanta sau nu ar trebui sa aiba, raportat la faptul ca, potrivit legislatiei aplicabile in material achizitiilor, respectiv OUG nr. 34/2006, UAT Bacau nu avea dreptul sa atribuie lucrari prin derularea procedurii de negociere, fara publicarea unui anunt de participare”, se arata in recursul formulat de fostul ministru Eduard Hellvig.

Cu alte cuvinte, municipalitatea Bacau nu putea invoca – drept circumstanta care nu putea fi prevazuta – caracterul de noutate (premiera nationala) a solutiei propuse de Procom, in conditiile in care ea a mai fost aplicata in multe alte constructii de pe teritoriul UE. In plus, lasa de inteles acelasi recurs, solutia Procom – chiar si “noua”, in aparenta – a fost imbratisata fatis atat de proiectant (Pod Proiect Iasi), cat si de beneficiar/autoritatea contractanta (Municipalitatea Bacau), situatie ce antreneaza responsabilitatea celor doua parti privitoare la cheltuielile suplimentare ce ar fi survenit pe parcursul executiei lucrarii. Daca era noua – deci necunoscuta pe teritoriul Romaniei – de ce a mai fost acceptata, de catre Primaria Bacau, solutia firmei italiene, in conditiile unor potentiale riscuri de ordin constructiv si in conditiile in care exista o solutie tehnica deja aprobata, propusa de Pod Proiect SRL?

Pretul pasajului, umflat exact cu valoarea lucrarilor suplimentare

Pasaj - Oituz - Guse - BacauIn februarie 2012, sub motivatia cresterii valorii TVA (de la 19 la 24 la suta), Primaria Bacau a operat o actualizare a costurilor pasajului subteran Oituz-Guse. Actualizarea, in suma de aproape 1 milion de euro, statua ca noul cost al pasajului se cifreaza la 34,5 milioane lei, fata de 30,7 milioane lei cat era valoarea la care fusese contractata lucrarea!

Umflarea propriu-zisa a costurilor a fost realizata prin cresterea valorii lucrarilor neeligibile (care nu puteau fi decontate din fonduri UE) de la 800.000 lei la peste 3,67 milioane lei. Cresterea, de aproximativ 2,8 milioane lei, echivaleaza – in cuantum brut – cu valoarea contractului de lucrari suplimentare atribuit, prin negociere fara anunt de participare, consortiului de firme condus de Procom SRL

Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului, a declarat pentru Bacau.NET, dupa sedinta Consiliului Local din 29 ianuarie 2013, ca argumentul  Primariei in litigiul cu Ministerul Dezvoltarii tine de lacunele existente in legea achizitiilor publice (OUG 34/2006). “Noi am castigat deja in instanta de fond. Legea nu defineste, concret, ce este o «circumstanta neprevazuta»”, a afirmat Padureanu.

Dosarul avand ca miza plata unor corectii de aproximativ 750.000 lei de catre Municipalitatea Bacau a ajuns pe masa judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Termenul de judecata prevazut in dosar e tocmai in octombrie 2013, dupa ce ICCJ a respins o solicitare a Ministerului Dezvoltarii vizand preschimbarea acestuia.

*Sursa foto inaugurare pasaj – Ziarul de Garda

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

  1. PANA LA URMA CINEVA S-A SESIZAT DE MINCIUNILE SI NEREGULILE ACESTUI PRIMAR…NU C-AS AVEA O ANIME DOLEANTA,DAR….PROVERBELE NU MINT NICIODATA….CARUL SI BOII-SE ALEG DIN BATATURA…..NU DIN OGRADA ALTUIA

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.