EXCLUSIV. Mostenitor evreu, despagubit de AVAS pentru terenul detinut sub hotelul Decebal. Vezi cat va plati statul roman pentru imobilul confiscat de comunisti acum 60 de ani

1

Urmasul unui fost avocat evreu din Bacau, care a a detinut pamant sub hotelul Decebal pana la confiscarea lui de catre comunisti, a castigat imobilul in instanta, in baza unei solutii favorabile date de Tribunalul Bacau la sfarsitul lui mai 2013. Potrivit deciziei, Fernanda Schertzer, singurul mostenitor al lui Simion Simian, va fi despagubita de AVAS, autoritatea care s-a ocupat de privatizarea hotelului, in contul celor peste 500 mp detinuti de tatal ei in centrul fostului targ Bacau. Peste 200 mp din suprafata au fost ocupati de casa lui Simian, avand 3 apartamente cu un total de 7 camere. O expertiza existenta in dosarul de revendicare atesta ca valoarea totala a bunurilor ar fi peste 1,14 milioane lei (aprox. 250.000 euro).

Unicul mostenitor al unui avocat evreu din Bacau a avut de asteptat mai bine de 60 de ani pentru a reintra in posesia proprietatilor PV Simian Simionconfiscate de regimul comunist in baza infamului Decret 92/20 aprilie 1950. Un fel de-a spune a “reintra” in posesie, intrucat imobilul revendicat de mostenitor – o proprietate de 700 mp, din care 200 mp o locuinta cu 3 apartamente – s-a aflat sub hotelul Decebal de astazi. Ea a fost stearsa de pe fata pamantului odata cu resistematizarea zonei centrale a Bacaului, loc in care – in 1970 – a fost construit, dupa un proiect american, hotelul amintit.

Proprietate confiscata in anii ‘50

Pe 15 iunie 1951, o comisie de tovarasi s-a intrunit in vederea analizarii contestatiei formulate de Simion Simian, impotriva nationalizarii imobilului situat in strada I.V. Stalin nr. 4, din Bacau (astazi Ionita Sandu Sturza nr. 4). Comisia conchide ca “contestatorul, cu toate ca este un intelectual profesionist, totusi in trecut a speculat numeroasele imobile ce le-a avut si care au fost nationalizate, in afara de cel in cauza”.

Constatarea comisiei se incheie, simptomatic, cu propunerea de respingere a contestatiei lui Simian, decizia fiind asumata printr-un proces verbal datat 15 iunie 1951 si semnat de toti cei 5 membri ai comisiei (foto dreapta).

Dupa ani si ani

Hotel decebalLa 60 de ani de la intrunirea comisiei de tovarasi care l-a lasat pe Simian fara proprietate (proprietati), unicul sau urmas si, deci, mostenitor – Fernanda Bellina Schertzer – a deschis o actiune in revendicare la Tribunalul Bacau, solicitand reconstituirea dreptului de proprietate pierdut in urma nationalizarii. Doar ca, intre timp, comunistii n-au stat pe loc si, in anii ’70, au resistematizat Bacaul, facand una cu pamantul zeci de case vechi, istoria si farmecul orasului de altadata. In locul acestora, in centrul orasului au rasarit blocuri de 10 etaje, cu magazine la parter, dar si un hotel: Decebal (foto stanga).

Conform unei expertize existente in dosarul de revendicare, ramasa necontestata, cei peste 500 mp din proprietate au fost indentificati ca aflandu-se sub hotelul propriu-zis (51 mp), sub trotuarul din fata hotelului (198 mp), terasa hotelului (123 mp), respectiv parcarea hotelului Decebal (158 mp). Conform expertizei, terenul a fost evaluat la peste 1,14 milioane lei (aprox. 250.000 euro). Imobilul constructie (casa lui Simian, acum demolata) a fost evaluat, la randu-i, la 116.000 lei.

AVAS, care a privatizat hotelul, bun de plata

In anii 2000 hotelul Decebal a fost privatizat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), terenul pretins in instantaSecuiu 2 de Schertzer aflandu-se in prezent in proprietatea SC Complex Hotelier Decebal SA, care l-a dobandit in martie 2000 prin divizare de la SC Decebal SA. Sentinta nr. 898/24 mai 2013 a Tribunalului Bacau a scos la inaintare AVAS-ul, autoritate a statului care a gestionat privatizarea hotelului Decebal, si care a fost obligata de instanta sa asigure despagubiri in conditiile legii mostenitorului Fernanda Schertzer.

Avocatul mostenitorului Fernandei Schertzer a declarat pentru Bacau.NET ca decizia Tribunalului Bacau este una de factura reparatorie, in conditiile in care notificarea fusese inaintata Primariei de catre mostenitor inca de acum 11 ani. “Si de aceasta data, solutia pronuntata de catre Tribunalul Bacau in cazul Schertzer reprezinta un act reparatoriu,  de dreptate. Cred ca fara concursul justitiei, nici pana la aceasta data nu ar fi fost solutionata notificarea clientei mele, in contextul in care au trecut mai bine de 11 ani,  de la data la care a fost inregistrata solicitarea doamnei Schertzer la comisia abilitata din cadrul Primariei Bacau”, a spus avocatul Vlad Secuiu (foto).

Oficialii Decebal arata cu degetul inspre stat         

Cu Autoritatea s-a spalat pe maini si societatea ce detine hotelul Decebal, care intr-o intampinare depusa la dosarul cauzei a apreciat ca obligatia acordarii de compensatii banesti revine exclusiv AVAS, unde SC Complex Hotelier Decebal SA a achitat pretul constructiei si al terenului. „In ceea ce priveste acordarea despagubirilor banesti, aceasta nu cade in sarcina SC Complex Hotelier Decebal SA Bacau, intrucat societatea a cumparat Hotelul Decebal de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. In aceste conditii, obligatia compensarii prin drepturi banesti nu revine SC Complex Hotelier Decebal SA Bacau, ci Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, unde am achitat pretul constructiei si al terenului”, precizeaza intampinarea depusa la dosar de SC Complex Hotelier Decebal SA.

Nemultumita de decizia Tribunalului Bacau, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), urmasa AVAS, a formulat recurs prin care solicita Curtii de Apel „modificarea in tot” a sentintei 898/mai 2013 pronuntata de Tribunal. AAAS, descendenta AVAS, a mai cerut exonerarea de la plata cheltuielilor de judecata, apreciind drept „nelegala” hotararea instantei de fond.

 

1 COMENTARIU

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.