EXCLUSIV. Loteria exproprierilor pentru șoseaua de centură a Bacăului. Una scrie în documentele CNADNR, alta este realitatea din teren

2

Deși în urmă cu o lună oficialii Companiei Naționale de Autostrăși și Drumuri Naționale (CNADNR) declarau, la Bacău, că exproprierile pentru șoseaua de centură a orașului sunt ca și rezolvate, situația este departe de a fi atât de limpede. Tot mai mulți băcăuani ce dețin proprietăți pe coridorul viitoarei șosele se declară nemulțumiți de banii primiți în cadrul procedurilor de expropriere. Un caz halucinant se consumă în comuna Letea Veche, sat Ruși Ciutea, situată în coasta municipiului Bacău. Pentru două case și peste 1000 mp de teren, un proprietar a fost despăgubit cu suma de 7000 de euro, în condițiile în care imobilele deținute valorează în jurul a 100.000 euro. Mai mult, în actele CNADNR apar alți proprietari decât cel consemnat în cartea funciară de la Oficiul de Cadastru Bacău. „Nebuloasa” din hârtiile CNADNR nu se oprește însă aici, mai multe terenuri și case din localitate, ce urmează a fi expropriate în curând, figurând cu „proprietar neidentificat”.

Narcis-Neaga-CNADNR-semnare-contract-centuraÎn iunie 2013, Guvernul României anunța că a pregătit 7,5 milioane lei (aprox. 1,6 milioane euro) pentru realizarea exproprierilor în cadrul proiectului de construire a șoselei de centură a Bacăului. De la bun început, suma nu a fost privită cu ochi buni de proprietarii ale căror terenuri și case se intersectau cu coridorul variantei ocolitoare. La 1 aprilie 2015, o importantă delegație guvernamentală – condusă de premierul Victor Ponta și ministrul Transporturilor, Ioan Rus – participau la semnarea contractului de executare a lucrărilor la centură, într-o ceremonie derulată la Palatul Administrativ Bacău (citește AICI). Cu acel prilej, șeful CNADNR, Narcis Neaga (foto), anunța că exproprierile sunt ca și finalizate, ordinul de începere a lucrărilor la șoseaua de centură urmând a fi dat în preajma Sărbătorii Pascale. Paștele a trecut, dar situația exproprierilor pare mai neclară ca oricând.

casa-locuinta-expropriere-centuraElocvent pentru modul în care autoritățile derulează procedura de expropriere este un caz halucinant petrecut în comuna Letea Veche, sat Ruși Ciutea. Un proprietar din localitate, Cristina Năstasă, a primit în schimbul a două case și aproape 1200 de mp de teren (foto), suma de 31.500 de lei, în jurul a 7000 de euro. Imobilele se intersectează cu coridorul viitoarei șosele de centură, însă reprezentanții proprietarului spun că suma oferită în cadrul exproprierii este ridicolă. În februarie 2014, proprietarul a realizat o evaluare proprie a imobilelor, prin intermediul unui expert evaluator acreditat, rezultând o sumă mult mai mare: 396.000 lei (fără TVA), aproximativ 100.000 euro. Bomba vine din documentele CNADNR, în listele cu proprietăți de expropriat, aprobate de Guvernul României, figurând un alt proprietar pe respectiva suprafață de teren și case: familia Gheorghe Vasilache. 

Simona-Cerasela-IonescuSimona Cerasela Ionescu (foto), mandatarul proprietarului Cristina Năstasă, spune că s-a interesat în comună, la vecini, cu privire la un posibil proprietar Vasilache, însă acesta nu există. „Terenul a fost cumpărat de proprietar în 2009 și întabulat. Casele au fost construite, cu autorizație de la Primăria Letea Veche, în 2010. Am întrebat prin vecini cine este Vasilache care apare în documentele CNADNR, dacă a fost cumva un proprietar mai vechi, dar ei nu cunosc cine e acest Vasilache. Nu există. Legea spune că locuințele trebuie părăsite și ne judecăm noi mai târziu. Întrebarea care se pune este unde vom locui, unde vom trăi până la decizia instanței?”, s-a întrebat Simona Ionescu.

Femeia a adăugat că s-a adresat Primăriei Letea Veche, însă instituția i-a răspuns în doi peri, spălându-se pe mâini cu situația creată, deși CNADNR a indicat, în mai multe răspunsuri, că exproprierile se derulează prin intermediul unei comisii constituite la nivelul unității administrativ-teritoriale. „Proprietățile sunt la 3 kilometri de Bacău, există și un drum asfaltat. Suma de bani este mult prea mică. Nu mă opun acestui proiect, chiar îmi doresc și eu să circul în regim de autostradă, Bacăul are nevoie de șosea de centură, dar asta nu înseamnă că trebuie să ajung pe drumuri”, a mai spus mandatarul. Ionescu a declarat, de asemenea, că mai multe case din zonă, construite de vecini inclusiv prin credite bancare, figurează ca având „proprietar neidentificat”.

Gabriel Ioniță, avocatul Cristinei Năstasă, a declarat pentru Bacau.NET că modul în care a fost realizată evaluarea imobilelor este o necunoscută, suma primită de proprietar fiind mult prea mică. „Nu știu cum s-au stabilit asemenea sume derizorii, pe ce criterii, având în vedere că suma de 7000 euro stipulată în anexa la Hotărârea de Guvern, pentru 1200 mp și 200 mp construcții, nu acoperă nici măcar valoarea terenului, darămite pe cea a clădirilor. Nici măcar grilele notariale nu stabilesc un asemenea preț”, a afirmat Ioniță.

Nemulțumiri și în comuna Nicolae Bălcescu. Printre expropriați figurează și primarul Șiler

Anton-Siler-Primar-Nicolae-BalcescuPrintre cei nemulțumiți de modul în care se derulează exproprierile se numără și primarul comunei Nicolae Bălcescu, Anton Șiler (foto). Edilul deține un teren de aproape 2500 mp care se intersectează cu coridorul șoselei de centură și spune că se va adresa instanței pentru a primi o justă despăgubire. Guvernul îi oferă doar 2483 de lei pentru pământ, deși în zonă metrul pătrat se vinde cu minim 10 euro.

„La noi în comună nu s-a demarat nicio procedură de expropriere, doar am fost anunțați cu sumele pe care ar trebui să le primim. Voi merge în instanță pentru că sumele sunt prea mici. Îmi doresc să obțin un preț corect, prețul zonei. Toată lumea este nemulțumită în Bălcescu. Există o procedură în derulare, omul înghite și tace, dar proprietarii pot intra în instanță”, a declarat pentru Bacau.NET primarul Anton Șiler.

El a mai spus că Primăria Nicolae Bălcescu nu derulează nicio expropriere pentru că „nu Primăria Nicolae Bălcescu este beneficiarul șoselei de centură”. Edilul a adăugat că la solicitarea CNADNR s-au elaborat liste cu proprietarii ce urmează a fi expropriați în perioada următoare, dar că pe moment nu s-a expropriat niciun imobil.

Vasile Duină, CARTOTOP: „Sunt multe anomalii în listele CNADNR-ului”

cadastru-masuratoare-centuraLucrările cadastrale pentru definitivarea listei de imobile ce urmează a fi expropriate sunt realizate de o firmă din Craiova, CARTOTOP SRL, aceasta operând în toate comunele pe raza cărora trece coridorul variantei ocolitoare. CARTOTOP, spun lucrătorii societății, confruntă listele de proprietari întocmite cu datele existente la OCPI, execută măsurători ale proprietăților și discută cu proprietarii în vederea demarării procedurii de expropriere.

„Nu se face nimic până nu luăm legătura direct cu proprietarii. Acum stabilim listele cu proprietari, am ridicat toate documentele de la OCPI Bacău și am început să luăm legătura cu oamenii, prin intermediul primăriilor. Îi chemăm la primărie și discutăm cu ei. Lucrăm pe toate cele opt comune pe unde trece centura. Listele făcute sunt pline de anomalii, jumătate din imobile apar cu proprietar neidentificat, iar cei care apar proprietari nu-s de fapt ăia. Eu vă spun că această procedură va dura mult, mai mult de doi ani. În Constanța, de exemplu, suntem de 7 ani pe centură și n-am avut problemele pe care le avem la Bacău”, a declarat pentru Bacau.NET Vasile Duină, inginer topo-cadastrist în cadrul CARTOTOP SRL.

Guvernul trebuie să exproprieze peste 1500 de imobile

Varianta ocolitoare mun. BacauConform Notei de fundamentare care a stat la baza unei hotărâri aprobate de Guvern în 14 august 2013, pentru construirea variantei ocolitoare a municipiului Bacău este necesară exproprierea a 1564 de imobile, situate pe raza teritorial-administrativă a comunelor Hemeiuş, Letea Veche, Luizi Călugăra, Nicolae Bălcescu, Sărata şi Săuceşti. În total, cele peste  1500  de imobile supuse exproprierii pe cauză de utilitate publică numără 1,66 milioane de metri pătrați. Bugetul afectat operațiunilor de expropriere, aprobat de asemenea în ședința din 14 august a Guvernului, se ridică la puțin peste 7,5 milioane lei, adică 1,68 milioane euro. Un calcul simplu arată că guvernanții nu sunt dispuși să ofere, în medie, mai mult de 1 euro/mp de teren expropriat (citește AICI).

Șoseaua de centură a municipiului Bacău va însuma peste 30 de kilometri, împărțiți pe două semi-inele. Varianta ocolitoare va însemna 7 poduri, 9 pasaje, precum și 7 intersecții tip sens giratoriu. Licitația a fost adjudecată de Eko Inșaat (Turcia), cu o ofertă de peste 393 milioane lei (fără TVA), cu toate că firmele „regilor asfaltului” din județul Bacău, Dorinel Umbrărescu și Costel Cășuneanu, au avut oferte mai bune din punct de vedere financiar. Contractul cu turcii de la Eko Inșaat a fost semnat în Bacău, la 1 aprilie 2015. Durata de executare a lucrărilor este de 24 luni, CNADNR estimând că șoseaua de centură va prelua un flux auto de 10.000 vehicule/zi.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.