EXCLUSIV. Ionel Turcea, primarul de Buhuși, și fostul viceprimar, Vasile Zaharia, urmăriți penal

3

Conducerea administrației locale din Buhuși e pe punctul de a fi zguduită din temelii după ce Judecătoria din localitate a admis, la 11 septembrie, redeschiderea urmăririi penale a primarului Ionel Turcea și a „locotenentului” său, Vasile Zaharia, fost viceprimar al orașului devenit, între timp, adminstrator public. Ancheta împotriva celor doi ar fi fost clasată în urmă cu mai mult timp, dar redeschisă pe fondul apariției de noi indicii și probe. Dosarul vizează mai multe contracte publice încredințate de Primăria Buhuși unor firme „client”. Contactat de portalul Bacau.NET, primarul Ionel Turcea a declarat că la originea anchetei penale s-ar afla adversarii săi politici care au făcut mai multe plângeri pe parcursul ultimului an. 

turcea zaharia urmarire penalaJudecătoria Buhuși a confirmat, la 11 septembrie, redeschiderea urmăririi penale împotriva lui Turcea și Zaharia, în condițiile articolului 335, alineat 4 din Noul Cod de Procedură Penală. Acesta statuează că:

(4) Redeschiderea urmăririi penale este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară, în termen de cel mult 3 zile, sub sancţiunea nulităţii. Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă (citește AICI).

În mediul administrativ buhușean se știa că împotriva primarului și a mai multor apropiați ai acestuia există o suită de plângeri penale, majoritatea vizând atribuirea unor contracte de lucrări publice către diverse firme aflate-n anturajul familiei Turcea. Contactat de portalul de știri Bacau.NET, primarul buhușean a declarat că în iulie 2015 primise o soluție de neîncepere a urmăririi penale, ulterior infirmată de judecători.

ionel turcea„Procurorul de caz ne-a scos, în luna a șaptea, de sub urmărire penală, deci în iulie. S-a făcut o nouă plângere și de asta s-a redeschis urmărirea. Ca personalitate publică toată lumea are câte un dosar. Este o procedură corectă și clară. Judecătorii au procedat corect. Dacă ești nevinovat, mai poți suporta o urmărire penală”, a declarat Turcea, adăugând că la originea plângerilor penale se află adversarii săi politici care vor să-i ia locul în Primăria Buhuși.

De-a lungul timpului, numele lui Turcea s-a regăsit în mai multe controverse, ultima dintre ele datând din primăvara acestui an când opoziția din cadrul Consiliului Local Buhuși l-a acuzat pe edil că s-ar afla în incompatibilitate, prezent fiind în Consiliul de Administrație al spitalului din localitate. La acel moment, prefectul Dorian Pocovnicu declara că edilul buhușean a călcat pe bec. „Fara a face referire la o anumita persoana cu functie publica, va pot confirma faptul ca prezenta primarului in consiliul de administratie al unui spital din subordinea respectivului Consiliu Local este clar incompatibilitate”, declara Pocovnicu, citat de cotidianul Deșteptarea (vezi AICI).

12006166_953523388043925_7453387489367052408_nFostul viceprimar Vasile Zaharia (foto, în negru), în prezent administrator public al orașului, nu a fost ocolit nici el de scandaluri. În februarie 2014, prins în mrejele unui scandal de incompatibilitate pentru care a fost sesizată inclusiv ANI, Zaharia demisiona din funcția de viceprimar invocând „motive personale”. Cu acel prilej, primarul Turcea i-a „închinat” un laudatio fostului său „locotenent”. „Nu prea găsesti oameni atât de buni ca el în administrația publică. Este un adevărat profesionist. Am lucrat foarte mulți ani cu el, fără să avem niciun conflict”, declara Turcea la ora demisiei lui Zaharia din funcția de viceprimar (citește AICI).

Ajuns la al patrulea mandat de primar (din 2000), Ionel Turcea pare a fi unul dintre primarii care-și vor încheia cariera politico-administrativă la alegerile locale de anul viitor. De loc din județul Neamț, Turcea e cunoscut pentru relațiile excelente avute cu senatorul Ioan Chelaru, unul dintre greii PSD pe partea de „justiție”. Surse apropiate PSD Bacău au dezvăluit că în partid se știa că Turcea e vizat de anchete penale, fiind al doilea primar social-democrat important, după Marcelin Șolot (Mărgineni), care pică în plasa procurorilor.

 

 

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

3 comentarii

  1. Da chiar sunt curios daca judecatoria Buhusi se va atinge de cei doi inculpati in conditiile in care in primaria Buhusi lucreaza soti si sotii de judecatori sau procurori din Buhusi .Stati linistiti nu se va intampla nimic rau celor doi inculpati .si vor castiga primaria Buhusi in 2016 al cincinalulea mandat iar reclamangii vor fi ” beliti ” .Turcea & Vasile victorie

  2. Buhusenii(nu toti,dar in mare parte), vor avea o mare dezamagire cu primarul ,,drag-ionel”,asemeni bucurestenilor cu primarul general-Oprescu.La al 4-lea mandat, sa ajungi in postura de PENAL, trebuie sa,, multumeasca „pupincuristilor din jurul lui, care sunt multi, atit din psd (local, judetean),cit si pnl+pdl( actual pnl)-dintre ei deja puscariabili cu perspectiva de ingrosare a categoriei de puscariabili(pnl),pe cazuri de:
    coruptie,furt, traffic de influienta,evaziune fiscal, s.a.
    Cred ca nu este tirziu (chiar daca este foarte tirziu, fata de perioada faptelor si numeroaselor sesizari-reclamatii ), ca si justitia din jud. Bacau, sa se remarce in actiunile de eradicare a coruptiei, comparabile cu structuri similare din alte judete , cit si national.

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.