EXCLUSIV: Inalta Curte a respins cererea de stramutare a procesului E.ON vs sinistratii de pe Martir Horea

0

Cererea de stramutare a dosarului privind explozia de pe Martir Horea (decembrie 2010), formulata de E.ON Gaz Distributie, precum si de alti 7 petenti (angajati ai E.ON), a fost respinsa de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Aceasta a obligat petenta la plata a 200 lei cheltuieli de judecata, ICCJ pronuntand respingerea in sedinta de joi, 1 octombrie.

Decizia ICCJ echivaleaza cu mentinerea dosarului pe rolul Judecatoriei Bacau, unde urmatorul termen este programat peste cateva zile (6 noiembrie).

Potrivit unor surse judiciare, E.ON ar fi invocat 3 motive in cererea de stramutare, intre acestea numarandu-se numarul mare al partilor civile din dosar, mediatizarea excesiva a cazului, dar si anumite legaturi dubioase existente intre autoritatile locale si judecatori. Toate cele 3 motive, au consemnat cei de la E.ON, ar fi de natura sa influenteze negativ judecatorii insarcinati cu solutionarea cauzei.

Un al patrulea motiv invocat de E.ON l-a vizat pe judecatorul Vasile Sorin Curpan, presedintele completului de la Judecatoria Bacau ce are pe rol dosarul amintit. Avocatii furnizorului de gaz au aratat ca magistratul ar fi urmarit penal de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau, fapt ce l-ar face incompatibil cu statutul de judecator in litigiul E.ON vs sinistratii de pe Martir Horea. De altfel, in ultimele saptamani, o parte a presei locale pare sa fi facut jocul E.ON Gaz, publicand materiale vizand compromiterea lui Curpan, prin asocierea sa cu avocatul Vasile Botomei, un personaj exotic al instantelor bacauane. In cele din urma, magistratii ICCJ nu au tinut cont de sustinerile E.ON Gaz si au decis ca dosarul poate ramane, fara probleme, pe rolul Judecatoriei Bacau.

Furnizorul de gaz e speriat de milioanele pe care le-ar putea plati

Sinistratii de pe Martir Horea cer de la E.ON Gaz milioane de euro drept daune morale cauzate de explozia blocului de locuinte, in decembrie 2010.

Perspectiva pierderii procesului a stat, cel mai probabil, la baza solicitarii E.ON de stramutare a dosarului. Pe 8 octombrie, Bacau.net publica o ancheta privitoare la solicitarile sinistratilor, evidentiind tacerea afisata de furnizorul de gaz, aflat in culpa alaturi de alti 7 angajati.

Luca Elena, a carei locuinta se afla cel mai aproape de focarul deflagratiei, a pretins de la furnizorul de gaz suma de 100.000 euro (pentru distrugerea totala a apartamentului), precum si alti 500.000 de euro cu titlu de daune morale. Marin Luca, scos de sub daramaturi de pompieri in decembrie 2010, a solicitat daune materiale in cuantum de 70.000 lei, precum si daune morale in valoare de jumatate de milion de euro. Daniel Nastrut si Sorin Boiangiu pretend, fiecare, daune morale de 200.000 euro, in timp ce Maria Hazu si Emil Uricaru cer de la E.ON Gaz Distributie cate 300.000 de euro cu titlul de daune morale. Mai multe victime ale exploziei au declarat ca-si vor formula pretentiile in raport de E.ON Gaz abia in faza de judecata a cauzei.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.