EXCLUSIV. Funcționari din cadrul ADIS Bacău, cercetați de procurori pentru abuz în serviciu. Parchetul Judecătoriei a început urmărirea penală „in rem”

0

Mai mulți funcționari din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) Bacău fac obiectul unei investigații pornită de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău încă de anul trecut. Procurorii vizează comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, începând urmărirea penală „in rem”. Surse judiciare au confirmat pentru portalul de știri Bacau.NET că cercetările Parchetului au în prim-plan modul în care ADIS a atribuit contractul de colectare și transport al deșeurilor din județul Bacău către operatorul de salubritate Romprest. Controversata companie bucureșteană se află în mijlocul unui megadosar penal deschis de DIICOT încă de la mijlocul lui 2015. Operatorul ar trebui să înceapă derularea contractului în această lună, însă situația în care se află serviciul de salubrizare a județului Bacău este departe de a fi una „sustenabilă”. Gunoiul Bacăului stă, practic, pe un butoi cu pulbere. 

comunicat_de_presa_1579_PJudec_Bc_-_ADISPotrivit unui răspuns oficial remis Bacau.NET de Parchetul Judecătoriei Bacău (click imagine alăturată), cercetările în dosarul penal nr. 8487/P/2015 sunt efectuate de către lucrători de poliție din cadrul Serviciului de investigare a criminalității economice. Procurorii derulează cercetări față de mai mulți funcționari din cadrul ADIS Bacău, „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu”, Parchetul începând urmărirea penală in rem. Surse judiciare apropiate anchetei au confirmat că oamenii legii anchetează modul în care ADIS a atribuit, în decembrie 2014, licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din județul Bacău către societatea bucureșteană Romprest. Contractul, încheiat pe o perioadă de 8 ani, a fost estimat la 170 de milioane lei, licitația derulată de ADIS ridicând semne de întrebare, în condițiile în care tarifele avansate de Romprest în cadrul procedurii au fost de câteva ori mai mari decât cele practicate, la acel moment, în județul Bacău (citește mai multe AICI).

Compania bucureșteană face obiectul unui dosar penal de anvergură, lucrat de DIICOT, în care procurorii au efectuat, în mai 2015, 27 de percheziții prejudiciul total fiind cuantificat la 14 milioane de euro. DIICOT acuză Romprest de comiterea mai multor infracțiuni asociate evaziunii fiscale, constând în punerea pe picioare a unor circuite financiare fictive, în intervalul 2012 – 2014, alături de zeci de firme cu muncitori angajați la negru. georgiana hossuÎn numai două luni s-a fraudat bugetul de stat cu suma de 20 de milioane de lei şi o să vă spun şi prin ce operaţiune. În anul 2012, reprezentantul Romprest SA a creat un circuit fictiv format din patru societăţi comerciale pentru a ascunde provenienţa reală a unei mari cantităţi de clorură de calciu – în fapt de provenienţă intracomunitară – şi pentru a-şi crea avantajele fiscale constând în TVA şi impozit pe profit.

În acest circuit fictiv a fost cooptată o societate coordonată de numitul Capră Nicolae, în calitate de furnizor al mărfii. Scriptic, aproximativ 3.000 de tone de clorură de calciu au fost livrate în două luni, între cele patru societăţi comerciale, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegaţi. Practic, în aceste două luni, Romprest a prejudiciat bugetul de stat cu 20 de milioane de lei”, declara procurorul șef al DIICOT, Giorgiana Hossu, la data efectuării perchezițiilor (citește mai multe AICI).

În comisia de evaluare, directorul ADIS și administratorul public al județului Bacău

Bogdan SetoPotrivit documentelor oficiale,  din comisia de evaluare a ofertelor, în cadrul licitației atribuite de ADIS către Romprest, au făcut parte Bogdan Seto (directorul ADIS), Claudiu Ilișanu, Nina Chiper (administratorul public al județului Bacău), Daniela Costraș, respectiv jurista Mariana Sofronea-Popa. Procurorii cercetează, de asemenea, și împrejurările în care deși contestațiile depuse în cadrul licitației fuseseră respinse definitiv în martie 2015, de către Curtea de Apel Bacău, contractul propriu-zis cu Romprest nu a fost încheiat decât abia în mai, după aproximativ două luni. Operatorul de salubrizare bucureștean ar trebui să înceapă activitatea de colectare și transport al deșeurilor din județul Bacău în această lună, însă serviciul județean de salubrizare este practic nesustenabil din punct de vedere financiar.

Tarif dublat la colectare și transport din cauza contestațiilor în instanță

curtea_de_apel_bacauO a doua licitație organizată de ADIS, având ca obiect darea în administrare a celulei 2 a depozitului conform Bacău, precum și a mai multor facilități din județ, toate construite cu fonduri europene sub egida Consiliului Județean, vine să complice și mai mult ecuația deșeurilor din județ, precum și politica tarifară – și-așa asfixiantă – practicată de Romprest.

Licitația a fost atribuită asocierii de firme Iridex – Soma, însă a fost contestată, cu succes, de Eco Sud la CNSC, Consiliul obligând ADIS să reevalueze ofertele depuse în cadrul procedurii. Asociația declarată câștigătoare de ADIS, respectiv Iridex-Soma, a chemat în judecată, la Curtea de Apel Bacău, atât ADIS cât și compania Eco Sud, dosarul având termen stabilit la 21 ianuarie 2016. Eco Sud a solicitat, între timp, strămutarea cauzei de pe rolul Curții de Apel Bacău. Cererea de strămutare va fi analizată la Înalta Curte de Casație și Justiție pe 20 ianuarie 2016. Contractul pe care se bat cele două entități este colosal, fiind estimat de ADIS la peste 595 milioane lei. Câștigătorul licitației va urma să construiască următoarele două celule (3 și 4) ale depozitului conform de deșeuri Bacău.

sedinta ADIS prezidiuLupta din instanță pentru al doilea contract scos la licitație de ADIS atrage imposibilitatea dării în administrare a celulei 2 a depozitului de deșeuri, precum și a punerii în funcțiune a stației de transfer, sortare și a stației de compostare situate în municipiul Onesti, a stației de sortare situate în municipiul Moinești, stației de transfer situate în comuna Berești Tazlău, respectiv a stației de transfer situate în comuna Găiceana. Blocajul general creat determină operatorul de colectare și transport Romprest să „care” tot gunoiul județului în groapa existentă la marginea orașului Bacău (celula 1, comuna Nicolae Bălcescu), oficialii Romprest anunțând deja un tarif aproape dublu față de cel licitat inițial și convenit cu ADIS prin contractul semnat în mai 2015. La ultima ședință ADIS de anul trecut, derulată la Direcția Agricolă Bacău, au demisionat din „board-ul” Asociației președintele Consiliului Județean, Dragoș Benea, dar și primarul municipiului Moinești, Viorel Ilie.

Cine este ADIS

biblioteca judeteana - ADISPe data de 11 Ianuarie 2010, in Judetul Bacau a fost infiintata Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara. Conform site-ului asociatiei, toate unitatile administrativ-teritoriale din Judetul Bacau fac parte din ADIS. „Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare din Bacau” are statutul de persoana juridica incepând cu data de 28.01.2010 si statutul de utilitate publica, recunoscut prin lege. Consiliul Judetean va executa responsabilitatile administrative si de management prin Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP) care va administra implementarea proiectului.

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubirzare Bacau- ADIS Bacau s-a constituit in scopul infiintarii, organizarii, reglementarii, exploatarii, monitorizarii si gestionarii in comun a serviciului de salubrizare pe raza de competenta a unitatilor administrative (UAT-uri) membre, precum si realizarea in comun a unor proiecte de investitii publice de interes zonal sau regional destinate infiintarii, modernizarii si/sau dezvoltarii, dupa caz, a sistemelor de utilitati publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului. Serviciul are in vedere acoperirea activitatilor de salubrizare a localitatilor (citește AICI).

ADIS a scos la licitatie doua contracte – colectarea și transportul deșeurilor din județ (65 de unități administrativ-teritoriale), respectiv administrarea celulei 2 și a facilităților enumerate mai sus. Asociația va scoate la licitație un al treilea contract, vizând colectarea și transportul deșeurilor din municipiul Bacău și alte 22 de comune limitrofe. Acestea au făcut obiectul unui contract ISPA derulat de orașul Bacău încă din 2004, finanțare în baza căreia a luat naștere celula 1 a depozitului de deșeuri Bacău.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.