EXCLUSIV. Costel Cășuneanu și Constantin Apostol, „căzuți” în dosarul de corupție al camarilei lui Stavarache. Vezi cine-s denunțătorii!

9

Stavarache și camarila sa personală au fost dați pe mâna oamenilor legii în urma unui „concurs” de denunțuri efectuate de mai mulți oameni de afaceri din Bacău. Între ei se numără Costică Rusu, omul din spatele firmelor Electroconstrucția Elco și Rombet SA, Viorel Rusu, patronul Conextrust, dar și Constantin Șoșu, administratorul societății de salubrizare SOMA Bacău. Cu toții au evidențiat faptul că pentru obținerea unor contracte de lucrări publice sau prestări de servicii publice, primarul Bacăului a pretins diverse sume de bani încasate prin intermediul firmelor controlate de Liviu Goian și Liviu Cenușă, coinculpați cu Stavarache. În dosar apare și numele lui Costel Cășuneanu, acuzat de procurorii DNA că a dat mită – 100.000 lei – pentru obținerea unor documentații urbanistice. 

DNA romeo stavaracheDosarul lucrat de DNA reprezintă o „comasare” a mai multor lucrări aflate pe masa procurorilor anticorupție urmare a denunțurilor formulate de oamenii de afaceri deja menționați în ultimii ani. Cercetările procurorilor au evidențiat că municipalitatea Bacău a concesionat, în mod nelegal, serviciul public de iluminat către firma lui Costică Rusu, Electroconstrucția Elco. În decembrie 2011, Costică Rusu a făcut denunț la DNA, incriminând faptul că primarul Bacăului i-ar fi pretins suma de 18 euro pentru fiecare stâlp la care Electroconstrucția Elco executa lucrări de reparații publice și întreținere. În vederea continuării contractului, aflat în derulare încă din 2003, Stavarache – spun procurorii DNA – i-a pretins lui Rusu să vireze sumele de bani periodic în conturile societății care edita Ziarul de Bacău, firmă deținută de inculpatul Liviu Cenușă, și ulterior în conturile Ligone Internațional, societate controlată de Liviu Goian, oamenii de încredere ai primarului Stavarache. Firma lui Goian a încasat, astfel, peste 300.000 de lei de la Rusu, în contul unor contracte fictive de publicitate.

Liviu Goian - PNLÎn decembrie 2013, afaceristul Viorel Rusu, patronul Conextrust/Rustrans, a denunțat faptul că, în 2009, cumătrul primarului Romeo Stavarache, Constantin Apostol, i-ar fi solicitat să sponsorizeze echipa de  handbal masculin Știința Bacău, cu suma de 150.000 lei, fapt ce l-ar putea sensibiliza pe primarul Romeo Stavarache în direcția atribuirii unui contract de lucrări publice către firmele omului de afaceri. Ulterior, arată Ordonanța procurorilor, Rusu a discutat personal cu Stavarache, acesta din urmă solicitându-i – imperativ – să bage bani în Știința Bacău, 1 TV (televiziunea PNL Bacău, controlată de Liviu Goian – foto) și Ziarul de Bacău (Liviu Cenușă), menționând că va fi contactat de reprezentanții acestor entități în vederea încheierii unor contracte de sponsorizare. În aceste condiții, Rusu s-a conformat achitând mai multe sume de bani către Asociația „Top Sport”, prezidată de cumătrul Constantin Apostol, dar și către Ligone Internațional, DUOCO SRL, respectiv  SSC Invest SRL, firmă ce edita – la momentul respectiv – oficiosul lui Stavarache, Ziarul de Bacău.

costel-casuneanuÎn dosarul lucrat de DNA Bacău apare și numele potentului om de afaceri Costel Cășuneanu (foto), acesta din urmă prezent la pachet cu societățile ASERO SRL și PA & CO Internațional pe care le controla în intervalul 2008 – 2009. Din datele existente în dosar, rezultă că ASERO SRL urma să deruleze un proiect în municipiul Bacău, finanțat cu fonduri europene (construirea unui centru de afaceri). Procurorii spun că Stavarache, alături de Constantin Aposotol, au condiționat emiterea documentațiilor urbanistice necesare demarării proiectului de finanțarea, de către Cășuneanu, a Asociației „Top Sport” și a societății Ligone Internațional. Cășuneanu s-a executat, virând 398.000 lei în conturile Asociației „Top Sport”, precum și 421.000 lei în conturile Ligone Internațional.

În iunie 2014, administratorul SOMA – Constantin Șoșu – a denunțat, la rându-i, faptul că Stavarache i-a solicitat, în 2010, să încheie un contract de publicitate cu postul de televiziune 1 TV, pentru ca Primăria Bacău să-și execute corect obligațiile contractuale față de operatorul de salubritate SOMA. Urmare a solicitării, SOMA a încheiat cu Ligone Internațional un contract de publicitate de 40.000 de lei, fără ca 1 TV să mai facă vreodată publicitate operatorului de salubrizare controlat de Constantin Șoșu. În 2011, a fost încheiat un contract similar între cele două entități, de această dată în sumă de 30.000 lei.

Din Ordonanța de reținere emisă de DNA Bacău rezultă că primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, este acuzat de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită, între acestea numărându-se și solicitarea a 10 la sută din valoarea unui contract încheiat de Conextrust cu ANL București, în vederea construirii unui bloc de locuințe pe strada Făgăraș (valoarea contractului, aprox. 2,7 milioane euro). În baza acestei solicitări, arată DNA, Stavarache a primit de la Viorel Rusu suma de 1,25 milioane lei, prin intermediul mai multor societăți și asociații sportive.

Liviu Goian este acuzat că ar fi săvârșit, în concurs, 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită, în timp ce Liviu Cenușă (foto) cenusa liviu, impact ZDB reclama publicaeste acuzat de comiterea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită. Prin intermediul societății MEDIABAC SRL, astăzi desființată, Cenușă a încasat peste 116.000 lei, constând în contracte de publicitate fictive/nereale de la societatea lui Costică Rusu (Electroconstrucția Elco).

În aprilie 2009 – septembrie 2011, omul de afaceri Viorel Rusu a cotizat serios la societățile MEDIABAC, SSC Invest SRL, precum și DUOCO SRL, suma totală de peste 908.000 lei fiind dată în baza unor contracte de publicitate nereale. Banii, arată procurorii DNA, reprezintă mita cerută de primarul Romeo Stavarache pentru construirea blocului ANL din strada Făgăraș.

Apostol ConstantinDirectorul ADR Nord-Est, Constantin Apostol, a fost pus sub acuzare de DNA Bacău pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită: solicitarea a 150.000 de lei de la Viorel Rusu, respectiv 100.000 lei de la Costel Cășuneanu, sumele de bani fiind virate în conturile Asociației „Top Sport”, controlată de cumătrul lui Romeo Stavarache, Constantin Apostol.

Omul de afaceri Costel Cășuneanu nu a scăpat nici el de belele: „regele drumurilor” este incriminat pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită (suma de 100.000 lei, virată la cererea lui Stavarache în conturile Asociației „Top Sport”).

Potrivit unui comunicat dat publicității de DNA, tripleta Stavarache – Goian –  Cenușă a fost reținută joi dimineață. Cei trei urmează să compară în fața unui complet de la Curtea de Apel, procurorii DNA solicitând arestarea lor pentru 29 de zile. Vom reveni cu amănunte în cursul zilei, odată cu decizia Curții de Apel referitoare la solicitarea lucrătorilor anticorupție.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

9 comentarii

  1. Oare cum si prin ce mijloace este mentinut acest GOLAN, Constantin Apostol la conducerea institutiei care presupune verticalitate si caracter???!! un individ manjit de pe vremea cand era la PDSR Bacau. In tari civilizate cu democratie reala era cel putin suspendat,Un amestec de coruptie si influenta oculta a masoneriei de ca..din Tara nimanui.Poate totusi DNA sa le dea lovitura legala de gratie acestor JIGODII care au distrus Tara. ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!!!

  2. Este f.bine ca sunt demascati,judecati sicondamnati macar o parte dintre cei care se imbogatesc prin excrocherii si spaga.In acest caz cred ca este vorba despre sponsorizarea sportului bacauan(handbal, volei, fotbal s.a.) care nu sunt sufficient de bine bugetate.Solicit in numele a multor suporteri si microbisti bacauani, D-lor judecatori sa aiba in vedere si acest aspectsocial si cultural prntru cetatenii pasionati de sport si nu de petrecerea timpului liber in carciumi sau……diogene

  3. Anul acesta ,deci,vom avea alegeri pt primar…speram sa ajunga un bacauan de-al nostru si sa mai coboare taxele nesimtite de pe oameni…sa obtina fonduri nerambursabile de la UE si sa mai faca ceva pt oras,nu doar in anul alegerilor…Stavarache la brutarie

  4. Ce a facut tiganul asta de Stavarachi nu a facut nimic mafoitul trebuia sa aiba suflet sa faca ceva pentru orasul Bacau toate care sunt facute sunt ramase toate de pe urma lui Sechelariu .orfanul care a crescut la casa de copii ce sa I faci.

  5. Nu ma asteptam la asa ceva din partea lui Stavarache.Vedem atatea cazuri de coruptie a edililor locali din alte judete, dar nu m-as fi gandit ca si la noi se face la fel.Totusi Stavarache a mai facut cate ceva prin orasul asta.Pe cei doi Rusu de ce nu ii retine, daca au dat mita?Or fi facut denuntul, dar contractele tot le-au prins(pe motiv de spaga, nu de rentabilitate).

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.