EXCLUSIV – Cazul uciderii lui Damian: Procurorii au plecat de la un autodenunt. Afaceristul se judeca cu un nepot pentru o datorie de 3 milioane lei

0

grigore druta 28 aniCurtea de Apel Bacau va judeca, in cursul acestei saptamani, cel mai probabil miercuri, recursurile formulate de basarabenii Tudor Druta (zis “Feghea”) si Grigore Druta (zis “Grisa” – foto stanga) la decizia Tribunalului Bacau prin care a fost admisa cererea procurorilor de arestare pentru 29 de zile. Cei doi, sustin oamenii legii, se fac vinovati de un cumul de infractiuni – instigare la omor, la tentativa de talharie si violare de domiciliu – in dosarul privind asasinarea omului de afaceri Valeriu Damian, petrecuta in august 2011 in localitatea Luncani, comuna Margineni.

Din motivarea deciziei de arestare, emisa de Tribunalul Bacau sambata, rezulta ca procurorii si-au bazat cercetarile (si) pe un autodenunt, formulat de unul din cei 6 participanti la asasinat, invinuitul Alexei Vîjîilă. Din materialul probator, se arata in motivare, rezulta clar ca cei doi basarabeni (Feghea si Grisa) ar fi luat legatura – din timp – cu invinuitul Ramazan Murtazaliev, caruia i-au furnizat date privitoare la o pretinsa suma de bani care s-ar fi aflat in vila din Luncani a lui Damian.

Inculpatii, mai precizeaza motivarea, s-au folosit de acest prilej pentru a satisface interesul unui nepot de-al lui Damian, cu care afaceristul se afla in litigiu pentru un debit de 3 milioane lei, si care – sustin procurorii – ar fi fost cointeresat in disparitia victimei. Murtazaliev urma sa actioneze si in directia satisfacerii interesului descris, ucigandu-l pe patronul benzinariilor Helios.

In jurul lui, Murtazaliev a coagulat, destul de repede, un grup de “actiune” care sa duca la indeplinire planul de lichidare a lui Damian, concomitent cu sustragerea sumei de bani (aprox. 300.000 dolari) despre care se presupunea ca se afla in casa acestuia. Alaturi de Murtazaliev au actionat drept coautori numitii Trofim Andrei, Vîjîilă Alexei, Procopenco Iurie, Cebotari Sergiu şi Calamanov Petru.

In seara zilei de 10 august 2011, cei 8 – ucigasii si fratii Druta – si-au dat intalnire intr-un restaurant din Bacau, unde au stationat o ora, punand la cale ultimele detalii privitoare la actiune. Ulterior, inculpatii i-au condus pe invinuiti la locatia victimei, indicandu-le ca in locuinta acesteia s-ar afla o mare suma de bani, in dolari. In acest context, retin procurorii, Martuzaliev avea pe “agenda” si lichidarea lui Damian. Suma de 300.000 dolari este consemnata in autodenuntul lui Vîjîilă Alexei fiind – dupa cate se pare – “premiul” pentru uciderea afaceristului bacauan.

Fratii Druta s-au aparat invocand faptul ca au venit in tara, la Margineni, pentru a-l ajuta pe cumatrul lui Grigore Druta la izolarea cu vata minerala a podului unei cabane detinute de socrul acestuia! Inculpatii au dormit intr-un apartament din mun. Bacau, strada Energiei, aflat in proprietatea cumatrului lui Grigore Druta. Procurorii noteaza ca cei doi inculpati si cumatrul lui Grigore, invinuit si el in dosar, si-ar fi pus de acord declaratiile din instanta astfel incat sa compromita investigatia oamenilor legii. In realitate, retin procurorii, fratii Druta s-ar fi aflat in Margineni, inainte de asasinarea lui Damian, pentru a repertoria zona si a localiza, cu exactitate, amplasarea locuintei victimei. Mai mult, Ramazan Martuzaliev – asasinul lui Damian – ar fi intrat in tara insotit de fratele inculpatilor, Petru Druta. tudor druta 30 ani

Din motivarea sentintei Tribunalului Bacau rezulta ca in dosar exista o cantitate impresionanta de informatii privitoare la localizarea terminalelor de telefonie mobila detinute de fratii inculpati Grigore si Tudor Druta (foto dreapta). In perioada circumscrisa comiterii asasinatului (8-10 august 2011), acestia s-au aflat pe raza comunei Margineni, apoi in municipiul Bacau, iar in noaptea crimei s-au deplasat de mai multe ori in zona unde se afla vila lui Damian coordonand, potrivit anchetatorilor, actiunea. Declaratiile inculpatilor si ale cumatrului se bat, prin urmare, cap in cap odata confruntate cu “traseul” ce reiese din evidenta apelurilor telefonice, precum si a localizarii terminalelor mobile. Dupa comiterea crimei, fratii Druta s-au deplasat spre Iasi, parasind tara prin punctul de trecere a frontierei Albita, in timp ce echipa de invinuiti – coautori coordonata de Martuzaliev a iesit din tara, spre Bulgaria, pe la Vama Veche.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.