EXCLUSIV. Cati bani europeni a pierdut Primaria Bacau, pe POS Mediu, din cauza neregulilor. Vezi in text suma

0

Neregulile in utilizarea fondurilor europene au afectat in mod substantial programul de modernizare a sistemului de termoficare din municipiul Bacau. Titularul proiectului, municipalitatea bacauana, a fost sanctionat de Ministerul Mediului prin aplicarea de corectii drastice la contractele incredintate in cadrul proiectului. Valoarea totala a corectiilor aplicate Primariei Bacau se ridica la peste 9 milioane lei, conform unor informatii puse la dispozitia Bacau.NET de Autoritatea de Management (AM) a POS Mediu.

Stavarache - buget 2Municipalitatea Bacau este departe de a fi un exemplu de buna practica in gestionarea si utilizarea fondurilor europene. O recunoaste chiar Autoritatea de Management a POS Mediu, program operational prin intermediul caruia Primaria Bacau deruleaza o investitie substantiala in modernizarea sistemului de termoficare. Conform unui raspuns oficial remis Bacau.NET de catre AM a POS Mediu, pana in prezent, beneficiarul proiectului a suferit 7 corectii financiare in valoare totala de peste 9 milioane lei. Corectiile au fost aplicate, potrivit raspunsului transmis de AM a POS Mediu, la valoarea fara TVA a contractelor/actelor aditionale incheiate, procentul corectiei variind intre 5 si 25 la suta.

„La nivelul beneficiarului Primaria Municipiului Bacău au fost aplicate 7 corecţii pentru 7 contracte/ acte adiţionale la contractele de lucrări din cadrul  proiectului “Retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacău în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană“ în valoare de 9.000.503,98 lei. Corecţia s-a aplicat la valoarea fără TVA a contractelor/actelor adiţionale la contracte şi procentul corecţiei variaza între 5-25 %”, precizeaza documentul citat.

Creantele bugetare aparute pe fondul aplicarii corectiilor financiare au fost deja recuperate, Autoritatea de Management precizand ca banii „s-au recuperat integral prin deduceri din cererile de rambursare, în conformitate cu prevederile OUG 66/2011”. Municipalitatea bacauana a depus mai multe contestatii la Curtea de Apel Bacau, atacand deciziile de impunere a corectiilor financiare. Contestatiile au fost respinse de instanta bacauana, dosarele ajungand pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care va judeca – incepand cu prima parte a lui 2014 – recursurile declarate de municipalitate.

Corectia vedeta: 8,4 milioane lei la contractul privind constructia grupului 2 cogenerare

corectie UECea mai consistenta corectie din cele 7 aplicate de AM a POS Mediu vizeaza contractul de construire a grupului 2 cogenerare, aflat pe platforma falimentarei CET SA Bacau. Contractul a fost atribuit in noiembrie 2011 unui consortiu format din Elsaco Botosani – Branpis SRL – Kawasaki GmbH, care a adjudecat controversata licitatie organizata de Primaria Bacau cu o oferta de 84 milioane lei fara TVA, aproximativ 22 milioane de euro la acel moment

In martie 2012, pe fondul unei suspiciuni de neregula, AM a POS Mediu a efectuat un control fulger la Primaria Bacau, descoperind mai multe nereguli si erori si aplicand, in final, o corectie de 10 la suta din valoarea contractului „dirijat” catre consortiul Elsaco – Branpis – Kawasaki. Corectia de 8,4 milioane lei a fost contestata de Primaria Bacau, mai intai chiar la AM a POS Mediu, care in mai 2012 a respins plangerea institutiei edilitare. Ulterior, aceasta a actionat in instanta AM a POS Mediu, pe rolul Curtii de Apel Bacau formandu-se dosarul 638/32/2012.

Pe 18 decembrie 2012, exact acum un an, Curtea de Apel a decis sa respinga actiunea de contencios formulata de Primaria Bacau. Argumentul municipalitatii, potrivit careia din cauza unor probleme de ordin tehnic (internet) licitatia nu s-ar fi putut desfasura conform anuntului de participare postat in SEAP, a fost respins de instanta, acesta mentinand valabila corectia usturatoare impusa de AM a POS Mediu. Banii, asa cum a recunoscut si Autoritatea de Management in raspunsul remis Bacau.NET, au fost deja „executati”, dosarul pierdut de Primarie la Curtea de Apel aflandu-se pe rolul ICCJ . Curtea Suprema va judeca, dupa toate probabilitatile, pe 10 iunie 2014 recursul formulat de Primaria Bacau impotriva deciziei de impunere a corectiei financiare de 8,4 milioane lei (aprox. 2 milioane euro).

Romania, taiata de la portia fondurilor UE din cauza smecheriilor

„Smenurile” ce insotesc folosirea fondurilor europene nu au trecut netaxate de Comisia Europeana. In 2012, Comisia a aplicat diversilor beneficiari de fonduri europene din Romania corectii totale de aproximativ 139 milioane euro. In 2011, valoarea corectiilor aplicate de Comisia Europeana se cifra la doar 53 milioane euro. La programele finanţate prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, corecţiile sunt de 22 de milioane de euro, iar la dezvoltare rurală au fost tăiate 12 milioane de euro.

Cele mai mari corecţii au fost aplicate Spaniei – peste 2,1 miliarde de euro, urmată de Italia – 275 milioane de euro, Grecia – 262 milioane de euro şi Polonia – 162 milioane de euro, România fiind pe locul 5. Sumele nu vor fi returnate de statele membre, ci vor fi oprite de Comisia Europeană din rambursările către guvernele naţionale, după ce acestea trimit declaraţii de cheltuieli la Bruxelles.

Modernizarea sistemului de termoficare din Bacau: La orizont se profileaza un esec de proportii

cet_bacauProiectul privind modernizarea sistemului de termoficare din Bacau include mai multe componente. Intre acestea, cele mai importante sunt construirea grupului 2 cogenerare, dar mai ales modernizarea retelelor termice din municipiul Bacau.

Valoarea programului de modernizare se cifreaza la 78 milioane euro, din care 63 milioane euro reprezinta valoarea eligibila (asistenta cu fonduri europene). In septembrie 2010, cu prilejul semnarii contractului de finantare, primarul Bacaului declara ca in 2-3 ani bacauanii se vor bucura de servicii de calitate europeana in domeniul termiei.

„Timp de cinci ani lucram la aceasta strategie care va rezolva problema energiei termice in municipiul Bacau. Datorita cresterii chiar exagerate a pretului la gaz in ultimii ani, locuitorii Bacaului trebuie sa aiba o alternativa (…) Chiar daca a durat cinci ani, peste doi, trei ani, cu siguranta se vor vedea roadele. Este un inceput care va rezolva atit problema energiei termice, cit si pe cea de mediu, prin inchiderea depozitului de zgura al CET, fapt ce va insemna mult mai putina poluare in oras si un alt confort”, afirma Romeo Stavarache

Desi cei 3 ani s-au scurs cu repeziciune, proiectul modernizarii sistemului de termoficare este la ani lumina de finalizare. In plus, societatea de termoficare – CET SA Bacau – a intrat in insolventa, Bacau.NET dezvaluind in exclusivitate culisele din spatele prabusirii acesteia . CET a incheiat anul 2012 cu datorii de peste 150 milioane lei si o cifra de afaceri in scadere neta fata de 2011. In mai 2013, pe fondul datoriilor acumulate de societatea de termoficare, furnizorul de gaz E.ON Gaz a sistat livrarea catre CET SA, mii de bacauani ramanand fara apa calda in plin sezon estival.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.