EXCLUSIV. ANI îl caută la avere pe primarul suspendat Stavarache

0

Agenția Națională de Integritate, faimoasa ANI, a luat la bani mărunți averea primarului suspendat al Bacăului, Romeo Stavarache. Verificările ANI au debutat la începutul lui octombrie, când agenția a solicitat municipalității Bacău date complete privitoare la mai multe contracte publice derulate de firma Prod Cresus, precum și de alte societăți aflate în „anturajul” de afaceri al lui Stavarache. 

prod cresus sediuFirmele controlate de Stavarache au intrat în vizorul ANI de aproximativ o lună, când agenția a cerut Primăriei Bacău date referitoare la contractele publice derulate de Prod Cresus. Deținută de Stavarache și soția sa, Prod Cresus (foto sediu) s-a remarcat în ultimii ani prin contractele derulate cu diverse școli din Bacău, acestea având ca obiect spălarea lenjeriei din cămine. În 2010, de pildă, contractele Prod Cresus au scăpat neatinse de municipalitate, deși aceasta a impus scăderea cheltuielilor cu utilitățile și serviciile în cazul unităților educaționale. Înțelegerile cu Prod Cresus au rămas în picioare.

Prin intermediul aceleiași firme, în intervalul 2005 – 2009, Stavarache a derulat contracte publice generoase cu Romsilva, constând în confecționarea de cămăși și costume de vară pentru silvicultori. Zeci de mii de pădurari au fost îmbrăcați de firma edilului suspendat al Bacăului, în temeiul contractelor derulate cu statul: în decembrie 2008, de exemplu, Prod Cresus a obținut de la Romsilva un contract de 147.000 lei. Potrivit datelor prezentate de Adevărul, Prod Cresus a încasat sute de mii de euro din banii statului în contul contractelor cu Romsilva.

În 2005, instituţia a luat direct de la Prod Cresus costume şi cămăşi de schimb în valoare de 114.500 de lei. Anul următor, Prod Cresus a mai furnizat alte haine de 130.000 de lei, iar în 2007 de 179.000 de lei. Tot atunci, în buzunarul familiei Stavarache au mai intrat încă 175.000 de lei pentru costume de vară, ca mai apoi, în toamnă, să realizeze costume primăvară-toamnă de 191.750 de lei, scrie ziarul amintit.

Ce firme mai vizează ANI?

ANI - StavaracheProd Cresus nu este singura firmă aflată sub lupa inspectorilor de integritate. Potrivit unui document intrat în posesia portaului Bacau.NET, ANI a cerut date despre societățile Super Job SRL, Cresus Com SRL, respectiv Sanirom SRL. Date despre Super Job au fost date la iveală recent într-un articol publicat de Adevărul, conform căruia societatea a direcționat către Prod Cresus un contract public având ca obiect confecționarea de costume pentru Poliția Locală Bacău, instituție aflată în subordinea primarului.

În valoare de aproximativ 400.000 lei, contractul a fost direcționat către Prod Cresus prin intermediul firmei-paravan Super Job SRL, specializată în realizarea de ambalaje de carton. „Firma mea are ca principal obiect de activitate confecţionarea ambalajelor de carton, însă mă ocup şi de intermedieri. Eu colaborez cu ateliere de croitorie care au preţuri bune. Prod Cresus este unul dintre ele. Da, o parte din echipamentul purtat de poliţiştii comunitari este confecţionat de Prod Cresus“, declara în septembrie Claudiu Ciochină, administratorul Super Job SRL, pentru Adevărul.

Cresus Com SRL a fost înființată în martie 2012, având ca obiect de activitate comerțul cu haine și încălțăminte. Societatea este deținută de soția lui Stavarache, Ana Maria, si a contabilizat în 2013 o cifră de afaceri de peste 900.000 lei. În același an, Cresus Com a înregistrat un profit net de 46.000 lei, având încadrat un singur angajat. Firma nu apare în declarația de avere a lui Stavarache.

Sanirom SRL este administrată de Andrei Șoșu, administrator și în firma Luvis SRL ce are în concesiune cimitirele din municipiul Bacău. Firma are ca obiect principal de activitate fabricarea săpunurilor, detergenţilor şi a produselor de întreţinere.

Sechestru pus pe averea primarului suspendat

În prima parte a lui iulie, DNA a pus sechestru pe averea lui Stavarache, oamenii legii încercând astfel să recupereze un prejudiciu de peste 2 milioane lei în dosarul de corupție în care primarul Bacăului este inculpat. Sechestrul vizează mai multe loturi de terenuri și corpuri de clădiri situate în municipiul Bacău, pe strada Mihai Eminescu nr. 1. Impunerea sechestrului asigurător are ca scop acoperirea sumei de 2,39 milioane lei, despre care procurorii spun că ar fi fost mita încasată de primar în cadrul celor 5 infracțiuni de luare de mită puse de DNA în sarcina inculpatului Romeo Stavarache.

Romeo Stavarache, Liviu Goian și Liviu Cenușă au fost arestați preventiv la 1 iulie, cei trei fiind plasați în arestul IPJ Bacău și ulterior la Penitenciarul Bacău. Aceștia au stat peste 60 de zile în arest preventiv, ÎCCJ comutând măsura în arest la domiciliu la începutul lui septembrie. Pe 22 octombrie, Curtea de Apel Bacău a prelungit măsura arestului domiciliar pentru perioada 2 noiembrie – 1 Decembrie. Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat pe 24 octombrie contestațiile formulate de Stavarache, Goian și Cenușă, urmând să publice o soluție în perioada următoare.

 

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.