EVZ.ro: Teroristul secui Beke Istvan vorbea codificat despre atentat, BOMBA artizanală era numită „pizza”

0

Serviciul Român de Informații (SRI) a sesizat DIICOT pe data de 23 octombrie despre intenția organizației ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) de a iniția acțiuni violente, scrie portalul de știri EVZ.ro. „O să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de teroriști”, se lăudau membrii grupării extremiste. Procurorii aveau informații că pe 10 octombrie membrii grupării extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) au pus la cale acțiunea violentă. Dispozitivul artizanal urma să fie amplasat într-un coș de gunoi situat pe traseul de deplasare al paradei militare de la 1 Decembrie. 

Noi informaţii foarte importante s-au aflat despre cazul teroristului secui arestat duminică seară la cererea DIICOT, după ce referatul prin care s-a cerut şi obţinut arestarea a fost făcut public. „Din actele de urmărire penală a rezultat faptul că, în cursul zilei de 10.10.2015, pe raza județului Covasna, a avut loc o întâlnire, a mai multor membri HVIM, pe parcursul căreia un membru al grupării a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 decembrie 2015 pe raza localității Târgu Secuiesc, afirmând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens”, se arată în referatul DIICOT prin care s-a cerut arestul preventiv pentru Beke Istavn.

Pe parcursul respectivei întâlniri s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care „ar face să se aprindă cel puțin 3-4 petarde simultan” și că mai trebuie „doar o baterie”. Ca loc de amplasare a dispozitivului s-a propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron. Amplasamentul ar fi fost un coș de gunoi din centrul localității situat pe traseul de deplasare al paradei militare, scopul atentatorilor fiind ca după acțiune „să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de teroriști”. Un membru al organizației extremiste „a insistat că trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e, termenul de «pizza» fiind folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat, H. I. afirmând că ar merita să facem, măcar să acumulăm experiență”, mai scriu procurorii DIICOT.

„Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM este una dintre cele mai active organizații cu caracter revizionist și iredentist, rasist, antisemit și anti-românesc care acționează la nivelul Bazinului Carpatic pentru educarea tineretului de etnice maghiară în spiritul apartenenței la valorile identitar-naționale ale statului ungar. Obiectivul declarat al HVIM îl reprezintă refacerea Ungariei Mari, așa cum aceasta exista înainte de încheierea Tratatului de la Trianon (04.06.1920), prin alipirea la Ungaria a teritoriilor pierdute după încheierea Primului Război Mondial. Pe teritoriul României activează HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologică și modelul acțional, respectă tiparul mișcării ungare, președinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan. În prezent la nivelul țării noastre HVIM activează pe raza județelor Cluj, Covasna, Harghita și Mureș.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.