Poliția Română a desfășurat la nivel național, Săptămâna Prevenirii Criminalității, în perioada 23-27 mai. Evenimentul a cuprins activități de prevenire realizate de polițiști pentru sensibilizarea cetățenilor în legătură cu diferite subiecte.
Ziua de luni a fost dedicată activităților de prevenire a discriminării, urmate de prevenirea violenței în familie în ziua de marți; ziua de miercuri a fost dedicată prevenirii victimizării minorilor și a disparițiilor de minori, joi a fost în centrul discuțiilor siguranța online și, în final, vineri s-au desfășurat activități pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și a celor din domeniul rutier.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, dar și cei de proximitate și rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au vizat în aceste zile mai multe locații și categorii de persoane, purtând discuții, atât cu preșcolari și elevi, cât și cu studenți, adulți și persoane vârstnice.
Ziua prevenirii discriminării a fost celebrată alături de copiii și părinții care frecventează Centrul Fundației de Sprijin Comunitar din comuna Tamași, activitățile fiind parte a proiectului „Grupuri vulnerabile în acțiune pentru o viață mai bună”. Polițiștii au fost prezenți în această zi și la Colegiul „Mihai Eminescu” Bacău, alături de reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, în cadrul proiectului „Chipuri din umbră”, unde a avut loc jurizarea lucrărilor participante la concursuri de eseuri și desene, cele mai bune lucrări fiind premiate.
Cea de-a doua zi a avut drept temă centrală violența domestică. Polițiștii au discutat cu persoanele vârstnice care frecventează Clubul 60+ al Primăriei Municipiului Bacău și Centrul „Dr. Ștefan Ciobanu” al Fundației de Sprijin Comunitar despre cum pot veni în sprijinul comunității în care trăiesc, pentru prevenirea acestui tip de agresiune. Tot pe tema violenței domestice, polițiștii au oferit informații și în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
Mijlocul săptămânii a fost dedicat copiilor, prin activități de prevenire a victimizării acestora, la gradinița din cadrul Școlii Gimnaziale „Emil Brăescu” Măgura. Polițiștii de prevenire împreună cu cei de la Serviciul Rutier i-au învățat pe copii cum să circule corect pe stradă și cum să traverseze, prin utilizarea unui covor ce simulează o intersecție cu marcaje și semne de circulație. Copiii s-au jucat, au descoperit autospecialele de poliție și au aflat despre ce presupune meseria de polițist.
De asemenea, polițiștii au desfășurat activități împreună cu specialiști din cadrul Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău și Primăria Onești, în unitățile de învățământ din localitate, în încercarea de a trage un semnal de alarmă și pentru creșterea nivelului de conștientizare a situațiilor de risc la care se pot expune copiii sau adolescenții în momentul în care iau decizii de a pleca voluntar de acasă.
În ziua dedicată siguranței online, au avut loc întâlniri cu elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” care au descoperit informații utile despre măsurile pe care trebuie să și le ia pe internet, fiindu-le prezentată platforma „Eroii Internetului”, lansată de Asociația Adfaber, Google și Poliția Română. Tot pe tema criminalității informatice, a avut loc în această săptămână și o întâlnire cu studenți ai Universității „Vasile Alecsandri” Bacău din cadrul Facultății de Litere.
În data de 27 mai a.c., poliţiştii au desfăşurat activităţi specifice pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și siguranţei rutiere. Au fost prezenți într-una din stațiile OMV din municipiul Bacău, unde au întâmpinat șoferii cu informații privind furturile din autoturisme, dar și prevenirea accidentelor de circulație. De asemenea, au fost alături de Serviciul de Probațiune Bacău, unde au discutat cu cei prezenți despre importanța prudenței în trafic și a consecinșelor consumului de alcool la volan.
Activitățile din această săptămână s-au desfășurat cu sprijinul mai multor parteneri, cărora le mulțumim pentru implicare și colaborare.
Activitățile de prevenire vor continua în cadrul celor trei programe prioritare (Prevenirea infracțiunilor contra persoanei, Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, Prevenire criminalității informatice) pe tot parcursul anului 2022.
Comunicat de presa IPJ Bacau