EVALUARE NAŢIONALĂ 2024 – Marţi are loc prima probă, cea de Limba şi literatura română | 5.200 de elevi din judetul Bacau s-au inscris la examen

0

Probele scrise din cadrul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a încep marţi, cu proba de limba şi literatura română, peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a fiind înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen.

La Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a, în județul Bacău sunt înscriși circa 5.200 de absolvenți de gimnaziu, ce vor susține probele scrise în 136 de centre de examen.

”Probele scrise din cadrul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII 2024) încep marţi, 25 iunie, cu testarea cunoştinţelor de limba şi literatura română. Următoarea probă (matematică) va avea loc joi, 27 iunie, iar proba pentru elevii care au studiat limba şi literatura maternă este programată vineri, 28 iunie.Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen”, anunţă luni Ministerul Educaţiei Naţionale.

Accesul elevilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Aceştia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor se poate folosi şi creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când elevii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne.. Acolo unde este cazul, pot fi solicitate şi pagini suplimentare.

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenţii din sălile de examen). Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2024.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

CÂND VOR FI AFIŞATE REZULTATELE

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Lucrările elevilor care susțin examenele naționale sunt scanate, la sfârșitul fiecărei probei scrise, în sala de examen și în prezența candidaților, fiind apoi încărcate, de către profesorii asistenți, pe o platformă dedicată de evaluare, iar secretizarea lucrării se va face automat, în momentul încărcării. Ulterior, de pe această platformă, lucrările vor fi repartizate aleatoriu către profesori evaluatori din toată țara.

Comunicarea rezultatelor obținute se va face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, coduri ce vor fi distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.

Media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la toate probele, este egală cu media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.