Europarlamentarul Dragos Benea, presedintele Comisiei REGI: Am subliniat importanța definirii unei viziuni asupra coeziunii europene post-2027 care să includă un buget pe măsură, proceduri de lucru simplificate si un sprijin mai direct acordat regiunilor și beneficiarilor

1

Europarlamentarul Dragoș Benea a participat la o dezbatere în cadrul Comisiei REGI (Comisia pentru Dezvoltare Regională), desfășurată la Bruxelles, alături de Vasco Cordeiro, președintele Comitetului Regiunilor, și Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme. Discuțiile s-au concentrat pe implementarea eficientă a fondurilor europene în cadrul bugetar multianual 2021-2027 și pe pregătirea viitoarei politici de coeziune post-2027.

Benea a subliniat necesitatea unei viziuni clare asupra coeziunii europene, cu un buget adecvat și proceduri simplificate, accentuând importanța diminuării birocrației care îngreunează implementarea fondurilor europene. De asemenea, el a evidențiat impactul semnificativ al politicii de coeziune asupra statelor din Europa de Est, inclusiv România, și necesitatea continuării investițiilor în domenii precum digitalizarea, energia regenerabilă și transporturile sustenabile, pentru a reduce decalajele regionale și a crește reziliența:

Europarlamentarul Dragos Benea este președinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională – REGI:

Am avut un dialog dens și productiv în cadrul Comisiei REGI, reunită luni la Bruxelles, cu domnul Vasco Cordeiro, președintele Comitetului Regiunilor și doamna Elisa Ferreira, comisar european responsabil cu Coeziunea și reformele în ultimul format al Comisiei Europene. Comitetul Regiunilor nu e doar vocea regiunilor și orașelor în Uniunea Europeană, ci un actor instituțional major și un pilon în promovarea politicilor de dezvoltare regională și coeziune la nivelul UE. Schimbul de opinii cu cei doi oficiali a vizat – în principal – principalele provocări aflate pe agenda Comisiei REGI: implementarea fără sincope a fondurilor europene alocate prin cadrul bugetar multianual 2021 – 2027 și pregătirea noului pachet legislativ privitor la viitoarea politică de coeziune, unul din principiile fundamentale ce guvernează Uniunea și care în viitor trebuie să-și păstreze relevanța.

Am subliniat importanța definirii unei viziuni asupra coeziunii europene post-2027, în economia căreia Comitetul Regiunilor va avea un cuvânt hotărâtor de spus, care să includă un buget pe măsură, proceduri de lucru simplificate, un sprijin mai direct acordat regiunilor și beneficiarilor, concomitent cu diminuarea birocrației care – în multe cazuri – afectează nepermis implementarea fondurilor europene, conducând la întârzieri și chiar dezangajări. În sesiunea de Q&A, Cordeiro și Fereirra au răspuns interpelărilor formulate de parlamentari, discuțiile în cadrul Comisiei REGI prefațând, practic, audierea viitorului comisar pe portofoliul Dezvoltare Regională.

Nu am trecut cu vederea al 9-lea raport privind coeziunea, publicat de Comisie în această primăvară, document care subliniază impactul remarcabil avut asupra statelor est-europene de accederea și integrarea în Uniune, în ultimii 20 de ani: practic, venitul pe cap de locuitor în aceste țări, inclusiv #România, a crescut de la 52% (raportat la media europeană) la aproape 80% în prezent. În același interval de timp, șomajul a scăzut de la 13 la 4%. În exercițiul bugetar 2021-2027, la nivelul Uniunii, sunt prevăzute alocări de 40 de miliarde euro pe digitalizare și peste 100 de miliarde euro pe energie regenerabilă, transporturi sustenabile și protecția mediului: sunt fonduri substanțiale, care – în contextul crizelor suprapuse ce afectează statele membre – trebuie să contribuie la reducerea decalajelor dintre regiuni, creşterea rezilienței acestora și, prin asta, reconfirmarea coeziunii drept valoare fundamentală în arhitectura instituțională a UE.” a transmis Dragos Benea

1 COMENTARIU

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.