Marti, seara, in Parlament European urmeaza sa fie votat un raport intitulat ”Farm to Fork”, propus de Comisia Europeana. Dragos Benea atrage atentia ca acest raport ar avea consecinta grave asupra agriculturii din Romania. Europarlamentarul PSD ii acuza pe colegii din USR ca un vot pentru acest raport ar insemna falimentul agricultorilor mici din tara:
„Poziția grupului eurodeputaților PSD, privitoare la protejarea agricultorilor români de consecințele potențial problematice ale adoptării, de către Parlamentul European, a raportului privind strategia „From Farm to Fork” („De la Fermă la Furculiță”), ar trebui susținută fără echivoc de toți europarlamentarii români.
Din păcate, eurodeputații USR afiliați grupului Renew, până de curând condus de Dacian Cioloș, fost comisar european pe Agricultură, sunt gata să voteze cu două mâini „pentru” un raport care dă undă verde strategiei menționate, dar care va avea un impact major atât asupra fermierilor români, cât și a domeniului agricol în ansamblul său.
Mă număr printre cei care apreciază că măsurile inspirate de strategia menționată, de natură să conducă spre o agricultură mai „verde” la nivelul UE, prin eliminarea accelerată a „chimicalelor” (pesticide, îngrășăminte etc), nu trebuie să echivaleze cu dispariția agricultorilor mici și mijlocii sau cu lezarea intereselor companiilor agricole din statele membre. Mai ales atunci când „revoluția verde” pare să antreneze restrângerea suprafețelor cultivate, scăderea cantității recoltelor, scumpirea produselor agricole, deci perspectiva sumbră a unei crize alimentare suprapusă pandemiei care a afectat substanțial economiile europene.
A impune reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor și cu 20% a îngrășămintelor chimice – în condițiile în care fermierii români folosesc aceste substanțe la un nivel inferior mediei europene – prefațează un scenariu cu consecințe dintre cele mai dramatice: în principal, diminuarea competitivității, concomitent cu scăderea capacităților de producție din anumite sectoare agricole. Pe scurt, cu prejudicierea agriculturii autohtone, unul dintre puținele domenii de activitate din economia națională care funcționează relativ bine, la parametri de eficiență și productivitate.
Conform statisticilor oficiale, în România se utilizează, în medie, aprox. 700 de grame de pesticide/hectar, comparativ cu Olanda unde sunt folosite 7 kg de pesticide/hectar, media europeană fiind în jurul a 2,4 kg de pesticide/hectar. Iar exemplele pot continua.
Pe lângă aceste date grăitoare, nu pot să nu remarc că agricultura este un subiect expediat la „și altele” în PNRR și că, mulțumită incompetenței fără margini a fostului ministru Adrian Oros (PNL), nu vom primi niciun euro – din alocările prevăzute prin Mecanismul de redresare & reziliență – pentru refacerea sistemului de irigații. Nu văd cine își poate imagina – fie și izolat într-un birou, departe de realitățile din teren – că România ar putea atinge ținta de 25% suprafață agricolă cultivată BIO până în 2030, în condițiile în care guvernul de la București a dovedit că nu poate asigura nici măcar apa necesară irigațiilor și nici programe de investiții în infrastructura de irigare a culturilor agricole.
Fermierii români nu trebuie sacrificați în numele unui deziderat ecologic pe care-l dorim cu toții împlinit, însă nu la un cost care ar echivala cu falimentul acestora și aruncarea României, inclusiv prin votul de astăzi al eurodeputaților USR din grupul Renew, într-o criză alimentară fără precedent, care va genera – nu mă îndoiesc – un val de scumpiri ale produselor alimentare de bază.” a precizat Dragos Benea