Europarlamentarul Dragos Benea a criticat in termeni duri decizia Austriei de a respinge aderarea Romaniei in spatiul Schengen, catalogand-o „fara ratiune”. Benea mai spune ca acest esec de proportii apartine „dreptei europene”, avand in vedere ca premierul austriac face parte din PPE:
„Pretextul fabricat de Austria pentru a împiedica intrarea României în spațiul Schengen ne arată, o dată în plus, cât de păgubos este principiul unanimităților care stă la baza mecanismului decizional din Uniunea Europeană. Nu al majorităților (absolute, calificate), ci al unanimităților care pe noi, cei din estul Europei, ne trimite înapoi în istorie, cu gândul la regimurile de tristă amintire de dinainte de ’89 unde totul se aproba „cu unanimitatea” de rigoare. E de ajuns ca unul singur sa se „sucească”, în ultima clipă, pentru ca mecanismul unanimității să se gripeze, iar lucrurile să ajungă într-un punct fără ieşire. Într-o fundătură. Cum se întâmplă acum, când arbitrariul şi dubla măsură au dictat abordarea Vienei pe acest dosar.
Un dublu substrat jalonează, în opinia mea, ceea ce s-a întâmplat în aceste zile:
• Primul, referitor la resorturile care guvernează schimbarea de optică radicală de la Viena pe subiectul România/Schengen – numeroase companii austriece produc în România pentru piața europeană, iar neintrarea României în Schengen înseamnă că TIR-urile cu produsele acestor companii întârzie ore în vamă, fapt ce generează cheltuieli exorbitante şi o diminuare substanțială a marjei de profit. Austria îşi permite, iată, să suporte acest cost economic semnificativ şi mă întreb în numele cărei rațiuni?
• Al doilea, raportat la faptul că dreapta europeană trebuie să-şi asume şi acest nou eşec, în condițiile în care premierul austriac este un „popular european”, din PPE-ul care conduce inclusiv Comisia Europeană, partid ai cărui lideri s-au dovedit neputincioşi în a-l îndupleca pe dl. Nehammer să accepte ceea ce toată Europa a agreat deja: că România merita şi trebuia să intre în Schengen.
P.S. – Județul Bacău a experimentat pe propria piele găunoşenia unanimităților când, în urmă cu un deceniu, votul de-a curmezişul al unor primari liberali (Măgura, Ghimeş Făget, Bacau etc) a întârziat implementarea unor proiecte şi investiții cu finanțare europeană nerambursabilă în domenii ca salubrizarea & colectarea deşeurilor, respectiv utilități publice.” a precizat Dragos Benea