Europarlamentare 2014. Prefectul Bacăului atenționează asupra posibilei incompatibilități a secretarilor de UAT-uri

0

Secretarii unităților administrativ – teritoriale (UAT – comune, orașe, municipii, județe) nu pot fi președinți sau locțiitori în cadrul secțiilor de votare organizate pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. Anunțul a fost făcut de prefectul județului Bacău, Dorian Pocovnicu, într-o conferință de presă organizată vineri, în chiar prima zi de campanie electorală. Interdicția, a arătat acesta, a fost impusă de Agenția Națională de Integritate, faimoasa ANI. În județul Bacău au fost delimitate 628 de secții de votare. 

Europarlamentarele aduc cu ele o particularitate: alegerile parțiale pentru funcția de primar al comunei Luizi Călugăra. Conform prefectului, 5 mai este data limită de depunere a candidaturilor, urmând ca în comuna limitrofă Bacăului să funcționeze un Birou Electoral de Circumscripție, separat de cel destinat europarlamentarelor. Locuitorii din comună vor vota în urne speciale pentru a-și desemna edilul șef, votul urmând a avea loc în secții diferite de cele pentru europarlamentare.

„Există o adresă primită de la ANI conform căreia secretarii primăriilor nu au dreptul să fie președinți sau locțiitori în secțiile de votare. ANI a apreciat ca incompatibilitate acest fapt. Cine nu se conformează va avea de suportat consecințele acestei incompatibilități”, a declarat Pocovnicu.

Prefectul a mai spus că spre deosebire de alte tipuri de scrutine, pentru alegerile europarlamentare prefectul și președintele Tribunalului Bacău au întocmit listele cu juriști, precum și cu alte persoane cu reputația nepătată, din rândul cărora vor fi trași la sorți președinții și locțiitorii de secție. Listele sunt puse la dispoziția Autorității Electorale Permanente pentru avizare.

Pe parcursul săptămânii viitoare, ștampilele de control pentru cele 628 de secții de votare vor ajunge în Bacău, urmând a fi centralizate listele cu locațiile destinate afișajului electoral. Pocovnicu a precizat că listele electorale permanente au fost elaborate și că buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare vor fi aduse de la București.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.