Jocurile de cărți distrează oamenii de secole întregi și au fost întotdeauna o modalitate excelentă de a petrece timpul. Sunt sociale și portabile, iar unele reguli sunt chiar ușor de deprins. Există persoane care sunt pasionate de o mare varietate de jocuri, fie că sunt jocuri de masă sau de cărți, iar cele enumerate în acest articol sunt cele care sunt jucate cel mai des și care e posibil să stârnească și cele mai bune amintiri. Acestea variază de la simplu la complex și toate pot fi jucate cu un pachet standard de 52 de cărți. Cele mai multe jocuri de cărți multiplayer pot fi adaptate, astfel încât mai mulți sau mai puțini jucători să intre în competiție, iar jocurile menționate aici nu fac excepție.
Pokerul este un joc de cărți atât de înrădăcinat în cultura noastră, încât majoritatea oamenilor a auzit de el. Desigur, mulți nu îi cunosc regulile înainte de a juca, dar unii au iscusința de a le învăța doar urmărind filme cu James Bond. Pokerul poate fi la fel de dramatic precum este în filme și când este jucat, există ceva pentru toată lumea, atât pentru tipul de jucător observator, care își dă seama ușor care jucători blufează, până la strategul care calculează cotele meticulos și caută să descopere numeroasele combinații poker, care sunt clasate de la cel mai slab grad la cel mai puternic și variază în funcție de fiecare sistem existent: High, Ace To Five Lowball, Deuce to Seven Lowball și Badugi.
500 Rummy este jocul de cărți preferat al multor persoane. Acesta nu durează mult, regulile sunt simple și există posibilitatea de a începe prost, dar în cele din urmă de a câștiga jocul și invers. Aparține grupului de jocuri de cărți remi, care implică gruparea cărților în anumite secvențe și seturi. Obiectivul este să fii primul jucător care înscrie 500 de puncte. Pentru a câștiga puncte, trebuie să joci seturi de minim trei cărți care au același rang (de exemplu, trei-șapte) sau o serie de cărți într-o secvență de aceeași culoare (de exemplu, 10, valet, regina de pică). Jocul se joacă în runde, care se termină atunci când un jucător nu mai are cărți în mână. Problema este că dacă mai ai cărți în mână la sfârșitul rundei, valoarea acelor cărți este dedusă din scorul acumulat. Jucătorii cu experiență știu că există două strategii principale: să ai în vedere să închei runda devreme pentru a-l surprinde pe celălalt jucător sau pe ceilalți jucători cu o mulțime de cărți în mână; sau să faci în așa fel încât runda să dureze cât mai mult posibil, iar astfel vei avea mai multe oportunități de a ridica în favoarea ta cărți și de a înscrie puncte.
Cribbage este un joc de cărți care implică și o foaie de hârtie și un pix pentru a ține scorul. Mulți jucători preferă să își achiziționeze o tăbliță specială în acest sens, transformând-o într-o parte emblematică a jocului, dar nu trebuie să ai una pentru a juca. Obiectivul este de a obține fie 61, fie 121 de puncte (poți alege totalul dorit), obținute prin formarea de grupuri de două sau mai multe cărți de aceeași valoare, runde și combinații de cărți care însumează 15. Totalul nu poate depăși 31 în timpul jocului. Este un joc aparte, cu trei faze în care poți înscrie puncte, dar nu este chiar atât de complicat pe cât pare. Când cărțile sunt împărțite, fiecare jucător primește șase și trebuie să renunțe la două, care intră în așa-numitul cuib – mâna suplimentară din care dealer-ul poate câștiga puncte.
Cribbage este echilibrul perfect între strategie și întâmplare. Cu regula de renunțare la cărți de la începutul jocului, trebuie să-ți determini strategia înainte de a ști dacă o vei putea executa. Există, de asemenea, o carte aleatorie care este întoarsă cu fața în sus și pe care ambii jucători o pot conta ca parte a mâinii lor. Prin urmare, poți alege la ce anume să renunți, în speranța că va apărea o anumită carte. Jocul se termină în momentul în care fiecare jucător atinge totalul convenit de la bun început.